Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skelbiama apie lengvatas lietuviams, norintiems įsigyti būstą JK: atskleidė, kokios sąlygos bus taikomos

Augant visuomenės finansiniam raštingumui, analogiškai auga ir vis opėjantys klausimai: kur investuoti sukauptus pinigus? Kaip susikurti finansinį saugumą senatvėje? Kaip investuoti saugiai, bet sėkmingai? Nors investiciniai fondai teigia išgyvenantys aukso amžių, bent minimaliai apie finansus suprantantys žmonės pritars, kad pinigų laikymas kojinėje ar fonde – žvelgiant ilgalaike perspektyva – ne pats geriausias pasirinkimas, rašoma „100 Key Properties“ pranešime spaudai.
Būstas JK
Būstas JK / Bendrovės nuotr.

Būtent dėl šios priežasties šiandien vis daugiau lietuvių renkasi investuoti į nekilnojamąjį turtą užsienyje. Nors kai kam NT pirkimas svetur gali pasirodyti painus, Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios nekilnojamojo turto agentūros „100 Key Properties“ savininkai, finansininkas Remigijus Pleinys ir nekilnojamojo turto specialistė Indrė Žukauskaitė atskleidė, kad tai – ne toks jau sudėtingas procesas.

Jungtinė Karalystė – ekonomiškai stabili valstybė, į kurią kasmet plūste plūsta nauji gyventojai iš viso pasaulio. Dėl to šalis jau nė vienerius metus išgyvena vadinamąją ,,būsto krizę”. Paklausa nuomai čia bene didžiausia visoje Europoje.

„Jungtinėje Karalystėje jau ilgą laiką trūksta būstų, o gyventojų skaičius šioje šalyje nuolat auga. Tai kelia spaudimą nekilnojamojo turto rinkai ir didina paklausą nuomai, skatina būsto kainų kilimą. Vien lietuvių tarpe pastebėjome ryškų nekilnojamojo turto pirkimų augimą. Investicijų gausai įtakos nemažai padarė ir teigiamos rinkos prognozės. Nors 2023 metais būsto kainos šiek tiek sumažėjo, prognozuojama, kad artimiausiu metu jos vėl pradės kilti ir ilgalaikėje perspektyvoje matysime aiškų, stabilų augimą“, – teigia I.Žukauskaitė.

Specialistė priduria, kad pastaruoju metu juntamas stiprus lietuvių, perkančių būstą Jungtinėje Karalystėje, suaktyvėjimas, kurį, pasak jos, lemia itin palankios ekonominės sąlygos ir vyriausybės teikiamos lengvatos perkantiems NT pirmą kartą. Šios lengvatinės schemos taikomos tiek gyvenantiems Jungtinėje Karalystėje, tiek ir tautiečiams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Lietuvoje.

Pirkimas gyvenant Lietuvoje

R.Pleinys atskleidžia, kad Lietuvos gyventojai turi galimybę gauti paskolą iš Jungtinės Karalystės bankų nekilnojamajam turtui šioje šalyje įsigyti, tačiau perspėja, kad tam gali būti reikalingas didesnis nei įprastai pradinis įnašas.

„Užsieniečiams, įskaitant ir lietuvius, dažniausiai reikia didesnio pradinio įnašo. Įprastai jis siekia nuo 25 iki 40 proc. nekilnojamojo turto vertės​. Užsienio pirkėjams taip pat gali būti taikomos ir aukštesnės palūkanų normos nei vietiniams gyventojams. 2023 metais jos siekė apie 6–7,5 proc. Norintys gauti paskolą, turėtų pateikti išsamius dokumentus, įskaitant tapatybės įrodymą, pajamų deklaracijas, banko išrašus ir informaciją apie jau turimą turtą. Žinoma, dėl konkrečių sąlygų ir reikalavimų visuomet rekomenduoju kreiptis tiesiai į nekilnojamojo turto agentūrą, nes kiekvienas atvejis individualus“, – teigia R.Pleinys.

Specialistas sako, kad lietuviai perka būstą Jungtinėje Karalystėje tiek investiciniais tikslais, tiek norėdami ten gyventi.

„Investicijos į būstą nuomai ir kapitalo augimo siekis yra populiarūs NT pirkimo Jungtinėje Karalystėje motyvai, tačiau nemaža dalis taip pat siekia ten nuolat gyventi dėl geresnių gyvenimo sąlygų ir profesinių galimybių“, – pasakoja NT agentūros „100 Keys Properties“ įkūrėjas.

Investuoja ne tik didžiuosiuose miestuose

Nekilnojamojo turto ekspertė priduria, kad investuotojai vis labiau žvalgosi būstų ne tik Londone, bet ir kitose Jungtinės Karalystės vietovėse, kuriose vykdomi didelio masto regeneracijos projektai ir numatomas spartus augimas.

„Pirkėjai dažniausiai investuoja į gyvenamuosius projektus, dar vadinamus „buy-to-let“. Tai yra populiariausia investavimo forma, kai pirkėjai perka nekilnojamąjį turtą nuomai. Nuomos rinkoje yra didelė paklausa, ypač didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Londonas, Mančesteris ir Birmingemas. Tačiau vis populiaresnės darosi ir regioninės investicijos – dėl žemesnių kainų ir aukštų augimo potencialų investuotojai renkasi Šefildą, Notingemą, Koventrį ir Stoką prie Trento.

Šie miestai patrauklūs dėl savo gerėjančios infrastruktūros. Taip pat vis didesnio dėmesio susilaukia ir studentų apgyvendinimo projektai (Purpose-Built Student Accommodation, PBSA). Šio tipo investicijos patrauklios dėl didelės paklausos iš studentų, ypač didžiuosiuose universitetų miestuose. Studentų apgyvendinimo projektai dažnai generuoja aukštus nuomos pelnus ir stabilias pajamas“, – tvirtina I.Žukauskaitė.

Domisi kaimynyste ir energijos taupymo galimybėmis

Ne vienerių metų patirtį skaičiuojantys nekilnojamojo turto agentūros „100 Keys Properties“ įkūrėjai I.Žukauskaitė ir R.Pleinys teigia, kad prieš perkant naują būstą Jungtinėje Karalystėje pirkėjai labiausiai domisi kaimynyste.

„Vietovės ir kaimynystės kokybė yra vienas svarbiausių kriterijų, į kurį atkreipia dėmesį dauguma pirkėjų. Tai apima saugumą, mokyklų ir viešųjų paslaugų prieinamumą, transporto jungtis bei bendrą gyvenamosios aplinkos patrauklumą. Pirkėjai taip pat daug dėmesio skiria būsto dydžiui, jo kambarių skaičiui, sandėliavimo erdvei ir bendram išplanavimui.

Nemažiau svarbios ir energijos taupymo funkcijos, tokios kaip izoliacija, energiją taupantys langai ir buities prietaisai. Šioje vietoje dėl savo modernių įrenginių labiau patrauklūs gali būti naujos statybos būstai. Tuo tarpu senesni būstai gali turėti daugiau žavesio ir charakterio, bet jie dažnai reikalauja remonto. Pirkėjai taip pat atsižvelgia ir į papildomas išlaidas, tokias kaip nekilnojamojo turto mokesčiai, remontas bei priežiūra. Tai gali pridėti apie 15 proc. prie bendros būsto kainos“, – sako specialistai.

Svarbu įsivertinti rizikas

R.Pleinys, svarstantiems apie nekilnojamo turto įsigijimą Jungtinėje Karalystėje, rekomenduoja prieš tai gerai apsvarstyti savo finansinę situaciją bei pasikonsultuoti su profesionaliu finansininku.

„Svarstant apie nekilnojamojo turto įsigijimą Jungtinėje Karalystėje, būtina atlikti išsamų tyrimą, gerai suprasti savo finansines galimybes ir turėti aiškius tikslus. Tai padės priimti informuotą sprendimą ir sumažinti riziką“, – teigia R.Pleinys.

Ekspertas priduria, kad prieš investuojant į nekilnojamąjį turtą, būtina įsivertinti ir esmines rizikas.

„Svarbiausia įsivertinti tokias rizikas kaip rinkos svyravimai, palūkanų normos, statybų vėlavimai, būsto kainų pokyčiai, nuomos rinka, teisiniai ir reguliaciniai pokyčiai, finansinės problemos, likvidumas ir valiutų svyravimai“, – įžvalgomis dalijasi R.Pleinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas