Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 02

Sostinės viduryje vis dar stovi lauko tualetai ir pasvirusios medinės trobelės: darko vaizdą ar suteikia žavesio?

Sostinės gyventojams kaimą primenančių trobelių, jas juosiančių apgriuvusių, pasvirusių tvorų bei lauko tualetų toli ieškoti nereikia. Pavieniais mediniais namukais vis dar nusėtas bene visas miestas. Ar tokie vaizdai darko miestą, ar, kaip teigia architektas Žygimantas Gudelis, suteikia savotiško žavesio?

Daugiaaukščių Vilniaus gyvenamųjų namų, didžiulių biurų, prekybos centrų papėdėse iki šiol stovi sukrypę mediniai namukai. Važiuojant Vilniumi jų matyti ne tik centriniame, „Šanchajumi“ pramintame Šnipiškių rajone, bet ir vos keli šimtai metrų nuo Pilaitės prospekto, šalia prekybos centro „Big“, Markučiuose, Viršuliškėse...

Vaikščiodami tarp šių namų matome trobelių kiemuose džiūstančius skalbinius, sukabintus ant tarp medžių įtemptos virvės, į medines, raižytas langines atsirėmusias besišnekučiuojančias močiutes, čia pat – ir namelį griūvančiu stogu, išdaužytais langais.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Šnipiškės
Lukas Balandis / BNS nuotr./Šnipiškės

Rodos laikas čia nejuda iš vietos jau metų metus: namų kiemuose kyšo lauko tualetai, prie gatvių stovi vandens pompos. Šnipiškėse sutikta senjorė Alvyda, gyvenanti viename iš senųjų namų, pasakoja, kad jos kieme lauko tualetas jau nebestovi – daugybę metų gyvenimą sunkinusias vandentiekio problemas prieš kelerius metus susitvarkyti padėjo dukra.

Vis tik ji pripažįsta – dalis kaimynų vis dar naudojasi dažnai savadarbiais mediniais ar plytiniais lauko tualetais, kurie puikiai matyti išėjus pasivaikščioti „Šanchajumi“, o vandens pompos taip pat nestovi be darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas