Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistė paaiškino, kodėl impulsyvus NT pirkimas užsienyje – ne investicija

Prieš kurį laiką lietuvius buvo apėmęs bumas pirkti nekilnojamąjį turtą pajūryje. Po pandemijos – pirkti sodybas. Dabar kyla nekilnojamojo turto užsienyje banga. Kiekviena iš šių tendencijų tiesiogiai susijusi su Lietuvos bei pasaulio aktualijomis, tačiau ne visos investicijos atneša tokius lūkesčius, kokie turėti perkant. „Profitus“ Marketingo vadovė Monika Lenčinckaitė paaiškino, kaip išsirinkti tinkamą NT užsienyje ir kada verta pirkti poilsiui, o kada – investavimui.
Vila Tenerifėje ir Monika Lenčinckaitė
Vila Tenerifėje ir Monika Lenčinckaitė / Asmeninio arch. nuotr.

Į ką svarbu atsižvelgti, renkantis NT užsienyje

Būsto užsienyje pirkimas investicijai ir poilsiui iš esmės nelabai skiriasi, nes žmonės, perkantys savo poilsiui, dažniausiai skaičiuoja, kad bent 9 ar 10 mėnesių per metus jie šį būstą nuomos. Be abejo, yra ne vienas, galintis sau leisti poilsinį NT ir jo nenuomoti, laikant tuščią tuo metu, kai pats nesinaudoja.

Vis tik, praktika rodo, kad dauguma turtą Ispanijoje, jai priklausančiose salose ar kitose kurortais garsėjančiose Europos šalyse perka labiau ir kaip investiciją, ir kaip galimybę turėti poilsio poreikius labiausiai atitinkantį būstą. Matėme ir kitą procesą, kuomet lietuvišką žiemą iškeliaujama gyventi ir dirbti ten, kur oras – vasariškas, tam labai tinka tokios Ispanijos bei Portugalijos salos kaip Tenerifė ar Madeira.

Asmeninio arch. nuotr./Monika Lenčinckaitė
Asmeninio arch. nuotr./Monika Lenčinckaitė

Todėl jeigu perkamas būstas poilsiui planuojant jį ir nuomoti, reikės tikrai gana išsamios analizės. Vis tik, pavyzdžiui, Ispanijos pakrantės yra milžiniškos, o dar ir minėtos salos, tad nuomos pasiūla taip pat labai didelė. Paprastai likvidų ir perspektyvų būstą nuomai įsigyja žmonės, bent kelis kartus tose šalyse ilsėjęsi ir patys pamatę konkretaus miesto ar kaimelio patrauklumą turistams.

Mažai pažįstantis Ispaniją ar kitą šalį, gali lengvai apsigauti. O investicija į NT per sutelktinio finansavimo platformą panaikina daugelį minėtų rizikų, nes būstas, finansuojamas per „Profitus“, jau yra įvertintas šią rinką pažįstančių profesionalų – žmonių, kurie puikiai pažįsta Ispanijos NT, perspektyviausius jos regionus, kurie labai skiriasi nuo vidurio Ispanijos vietovių.

Būtina apsvarstyti papildomas išlaidas

Kiekvienas Ispanijos regionas turi savus mokesčių dydžius, visų pirma kalbant apie NT mokestį. Jis gali siekti ir kelis šimtus eurų per metus, konkretų dydį nustato vietos valdžia, kaip, pavyzdžiui, mūsų savivaldybės.

Perkant būstą, reikia pasiruošti, kad įvairūs mokesčiai jau įsigyjant turtą gali pareikalauti ir keliolikos, ar daugiau kaip 20 tūkstančių eurų.

Taip pat reikia turėti omenyje, kad Ispanijoje NT brokeriai ima gerokai didesnius komisinius, nei jų kolegos Lietuvoje – toks mokestis gali siekti ir 6-7 procentus nuo būsto kainos. Taip pat Ispanijoje labai didelis mokestis notarams, kaip ir hipotekos mokestis, jeigu būstas perkamas su paskola. Taigi, perkant būstą, reikia pasiruošti, kad įvairūs mokesčiai jau įsigyjant turtą gali pareikalauti ir keliolikos, ar daugiau kaip 20 tūkstančių eurų.

Asmeninio arch. nuotr./Vila Tenerifėje
Asmeninio arch. nuotr./Vila Tenerifėje

Eksploatuojant būstą, taikomas kasmetinis NT mokestis, jis gali siekti ir 300 eurų per metus, ir 600 ar daugiau. Tikslų dydį galima sužinoti panagrinėjus konkretaus miesto savivaldos tinklapius – informacijos apie tai daug. Komunaliniai mokesčiai gali būti panašūs kaip pas mus, kalbant apie vadinamus bendrus mokesčius. Elektra Ispanijoje taip pat kainuoja panašiai, nuo keliolikos iki dvidešimt kelių centų už kilovatvalandę.

Esmė vis tik yra mokesčiai, mokami įsigyjant turtą ir tai gali tapti šoku lietuviams, nepratusiems prie tokių mokesčių, kokie taikomi Ispanijoje.

Kaip neišmesti pinigų į balą

Kuomet turtas perkamas impulsyviai, pasiduodant bendrai masinei bangai, kokia yra dabar, investavimas į NT užsienyje gali tapti beprasmiu pinigų išmetimu, nes neatneša norimos grąžos. Juk būstą gerai pažįstamoje Lietuvoje mes renkamės tikrai ilgai.

Dažnas nesusimąsto, kiek pastangų gali reikėti, norint išnuomoti būstą tuo metu, kai patys nepoilsiauja, nes nuomos pasiūla užsienyje – milžiniška. Ne vienas to nepaskaičiuoja net ir Lietuvoje, tik po kurio laiko pamato, kad planuotos pajamos iš nuomos realybėje visiškai ne tokios, ir kad investicijai įsigytas būstas Vilniuje ar Palangoje vos padengia išlaidas, ypač, jeigu pirktas su paskola. Ispanijoje ar kitoje užsienio šalyje rizikas dėl rinkos niuansų nežinojimo, reiktų dauginti bent iš dviejų.

Jei pats nedirbate NT sektoriuje, labai didelė tikimybė, kad jūsų įsigytas būstas investiciniu požiūriu neatitiks lūkesčių, kuriuos turėjote.

Daugiausiai išsiaiškinti apie šalį, kurioje planuojate pirkti NT, galima pačiam maksimaliai tikrinant visą įmanomą informaciją ir nepagailint pinigų kelionėms. Tai, ką išleisite keliaudamas ir pats stebėdamas, kaip atrodo realybė, gali būti tik lašas, palyginti su tuo, kiek galite prarasti, pirkdamas „apgraibomis“ ar skubiai, pasidavus bendrai bangai.

Paklausaus būsto radimas reikalauja rimtų kompetencijų. Pavyzdžiui, „Profitus“ dirba su partneriais, kurie puikiai išmano ne tik Ispanijos NT rinką, bet ir teisinę šios šalies bazę. Žinome, kokios rizikos kyla pirkėjams, kokie išieškojimo būdai taikomi, kaip dirba antstoliai ir kitus niuansus.

Jei pats nedirbate NT sektoriuje, labai didelė tikimybė, kad jūsų įsigytas būstas investiciniu požiūriu neatitiks lūkesčių, kuriuos turėjote. Nebent jūsų pajamos leidžia turėti atostogų būstą, jo nenuomojant. Investiciniam būstui reikia labai daug informacijos, esminė – pažinti šalį, jos papročius ir verslo joje niuansus.

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Vila Ispanijoje
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Vila Ispanijoje

Investuojant į NT pirma reikia įvertinti santaupas

Geriausiai nepersistengti ir investiciniams NT užsienyje išleisti tiek, kiek galite, kad tai netaptų problema jums ar jūsų šeimai. Būstas kitoje šalyje skirtas ne kiekvienam, nes ir Lietuvoje sodybas ar butus pajūryje turi ne kiekvienas. Tad jeigu jūs negalite laisvai disponuoti bent keliomis dešimtimis tūkstančių eurų, tikrai neverta galvoti apie Ispaniją ar Portugaliją.

Tačiau verta žiūrėti, kokias galimybes šiose šalyse investuoti į NT siūlo sutelktinis finansavimas. Nes tai – galimybė skaidyti investicijas. Galima skirti savo pinigus objektams ir Estijoje ar Latvijoje, kur „Profitus“ taip pat dirba, o dalį santaupų – investicijoms Ispanijoje.

Jeigu jūs negalite laisvai disponuoti bent keliomis dešimtimis tūkstančių eurų, tikrai neverta galvoti apie Ispaniją ar Portugaliją.

Dabar vidutinės palūkanos, investuojant per „Pofitus“, yra 10-11 proc. Norint gauti tokią grąžą iš investicijai pirkto būsto, teks paaukoti ir daug laiko informacijai rinkti, ir pinigų „žvalgybai“. Taip pat reikės nuolat skirti laiko būsto priežiūrai. Investuojant per „Profitus“ vienintelis laikas, kurį jūs sugaišite – tai paskyros susikūrimui ir kelių mygtukų paspaudimui renkantis, į kokį projektą investuoti nuo 100 eurų. Taip visada saugiau nei sudėti visas santaupas į vieną būstą Ispanijoje, tikintis iš jo pajamų be rūpesčių. Taip tiesiog nebūna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas