Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybos inspekcija įpareigojo bendrovę „Geovika“ atkasti galimą požeminio pastato vietą

Trečiadienį Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai UAB „Geovika“ priklausančiame sklype nustatė požymių, kad po žeme galimai yra įrengtas pastatas, surašė faktinių duomenų patvirtinimo aktą, užfiksavo inžinerines kondicionavimo sistemas bei šviežiai žole uždengtas dangas.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šiandien teritorijos savininkei įteiktas privalomas nurodymas iki š. m. birželio 6 d. atkasti pastatą ir jį parodyti inspekcijos pareigūnams bei pateikti visus su pastato statyba susijusius dokumentus.

Statybos inspekcija 2016 m. šiame sklype atliko patikrinimą. Nustačius, kad statytojas vykdo statybos darbus be statybą leidžiančio dokumento ir projekto, statytojui surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti statybos padarinius – nugriauti požeminį statinį. Iki 2017 m. vasaros privalomasis nurodymas nebuvo įvykdytas.

Statybos inspekcija 2017 m. pateikė teismui ieškinį dėl savavališkos statybos padarinių pašalinimo. Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmai Statybos inspekcijos ieškinį atmetė, Vilniaus apygardos teismas 2019 m. paliko sprendimą nepakeistą. Teismai nurodė, kad byloje reikalavimai yra pareikšti netinkamam atsakovui, o atsakovas, nebūdamas žemės sklypo, kuriame stovi savavališkai pastatytas statinys, savininku ar teisėtu valdytoju, negali jo įteisinti. Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad Statybos inspekcijos pateiktų įrodymų (geofizikinių tyrimų duomenų ir Inspekcijos atliktų patikrinimų išvadų) nepakanka, kad būtų galima identifikuoti požeminį statinį ir nustatyti, kokiai kategorijai jis priklauso.

Statybos inspekcijos atliktų patikrinimų metu nebuvo nustatytas galimas įėjimas į požeminį statinį, o atliktų geofizikinių tyrimų statinio matmenims nustatyti ir statinio buvimo faktui įrodyti bylą nagrinėjusiems teismams nepakako.

Statybos inspekcija 2019 m. Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateikė kasacinį skundą, prašydama panaikinti Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmų sprendimą civilinėje byloje ir Vilniaus apygardos teismo nutartį civilinėje byloje ir priimti naują sprendimą, kuriuo Statybos inspekcijos pareikštas ieškinys būtų tenkintinas pilnai. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas kasacinį skundą atsisakė priimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas