Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybos inspekcija: žemės savininkai patys gali pasitikrinti savo sklypų ribas ir išvengti galimų pažeidimų

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) per šiuos metus jau atliko 1424 žemės naudojimo patikrinimus ir nustatė daugiau nei 1200 pažeidimų, rašoma VTPSI pranešime spaudai.
Žemės sklypas
Žemės sklypas / Shutterstock nuotr.

Dažniausiai fiksuojami pažeidimai – neteisėtas valstybinės žemės užėmimas ar netinkamas žemės sklypų naudojimas, tokių atvejų per šiuos metus užfiksuota daugiau nei 600.

„Mūsų pareiga yra užtikrinti teisingą valstybinės žemės naudojimą, tačiau kiekvienas pilietis gali prisidėti prie tvarkos palaikymo pats. Šiandienos technologijos leidžia paprastai patikrinti savo sklypo ribas, todėl mes raginame nelaukti, kol atvyks mūsų specialistai,“ – teigia Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkas Albertas Stanislovaitis. „Prevenciniai veiksmai ne tik apsaugos jus nuo galimų nuobaudų, bet ir užtikrins teisėtą žemės naudojimą – tai visų šalies piliečių bendras interesas.“

Kaip patikrinti savo sklypo ribas?

Statybos inspekcija kviečia žemės savininkus ir naudotojus patiems pasitikrinti savo valdomų sklypų ribas, naudojant modernias priemones. Nemokama mobili programėlė (tvarkytojas VĮ Statybų sektoriaus vystymo agentūra) leidžia lengvai ir greitai nustatyti sklypo ribas, naudojantis vietos nustatymo funkcija. Programėlėje taip pat galima peržiūrėti Nekilnojamojo turto kadastro žemėlapį (tvarkytojas VĮ Registrų centras), kas padės palyginti faktinį žemės naudojimą su oficialiais duomenimis.

Be to, yra ir kitos patogios valstybinės informacinės sistemos, pvz., Žemės informacinė sistema ir Regia žemėlapis.

Pasirūpinkite tvarkingais žemės naudojimo dokumentais

Kviečiame žemės savininkus nelaukti patikrinimų ir iš anksto pasirūpinti, kad jų sklypai būtų tvarkomi tinkamai bei naudojami ribomis, kurios nustatytos nuosavybės dokumentuose. Jei tiksliai nežinote savo sklypo ribų, rekomenduojame kreiptis į matininkus dėl ribų nustatymo, esant keliems naudotojams tikslinga nustatyti naudojimosi tvarką.

Daugiau informacijos ir praktinių patarimų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?