Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkų miestu pavadintas Vilnius sukėlė nepasitenkinimo bangą socialiniuose tinkluose

Socialiniame tinkle „Facebook“ kilo pasipiktinimo banga dėl Vilniaus paviljono, įrengto Škotijoje, Edinburgo centre esančioje Mound aikštėje. Nuotraukose, kurios eksponuojamos paviljone, vaizduojami vilniečiai, pasakojantys savo įžvalgas apie miestą. Po kai kurių miestiečių nuotraukomis puikuojasi tokie užrašai kaip: „nuobodu“, „lenkų miestas“ ar net „kalėjimas“.
Vilniaus paviljonas tarptautiniame architektūros festivalyje Škotijoje
Vilniaus paviljonas tarptautiniame architektūros festivalyje Škotijoje / E. Biretienės, R. Leitanaitės, A. Siaurusaitytės-Nekrošienės nuotr.

Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Kūrybos direktorė ir paviljono organizatorė Rūta Leitanaitė apie diskusiją socialiniuose tinkluose išgirdo iš 15min žurnalistų. Paklausus, kaip reaguoja į išsakytą kritiką, ji teigė, kad yra visokių nuomonių.

„Yra visokių nuomonių. Kai kam nepatinka, kad kažkas išreiškia savo nuomonę, tai irgi yra nuomonė“, – sakė R.Leitanaitė.

Anot jos, paviljoną kūrė dvi architektės – Aušra Siaurusaitytė-Nekrošienė ir Eglės Biretienė. Paviljone ant sienų eksponuojami apie 40 apklausoje aptartų Vilniaus pastatų ir vietų nuotraukos. Greta patalpintos pastatus vertinusių žmonių nuotraukos ir komentarai.

Architektės tyrimu pabandė išsiaiškinti, kaip miestiečiai, miesto svečiai vertina Vilniaus architektūrinę aplinką, kas daro miestą patrauklų jų akyse, ko Vilniui labiausiai trūksta. Teigiama, kad iš viso apklausta 250 įvairių profesijų, išsilavinimo ir amžiaus žmonių.

„Apklausą darė dvi architektės, paviljono autorės. Architektės atrinko apie 40 svarbiausių Vilniuje pastatų ir viešųjų erdvių. Po to jos tiesiog ėjo į miestą ir klausinėjo žmonių, ką jie mano apie tuos pastatus, apie viešasias erdves arba apie Vilniaus miestą apskritai. Nuomonė, kuri yra pristatoma piaro agentūrų ar institucijų nebūtinai sutampa su paprastų žmonių nuomone. Šis tyrimas buvo orientuotas į žmones, kurie nuoširdžiai sakė, ką jie galvoja apie Vilniaus miestą ir jame esančius pastatus“, – paviljono idėją pasako LAS atstovė.

E. Biretienės, R. Leitanaitės, A. Siaurusaitytės-Nekrošienės nuotr./Vilniaus paviljonas tarptautiniame architektūros festivalyje Škotijoje
E. Biretienės, R. Leitanaitės, A. Siaurusaitytės-Nekrošienės nuotr./Vilniaus paviljonas tarptautiniame architektūros festivalyje Škotijoje

Komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas įsitikinęs – ne tie žmonės sprendė, kaip turi būti pristatomas Vilnius. Jis mano, kad LAS pritrūko komunikacinių žinių.

„Esu tikras, kad Architektų sąjunga neturėjo nei kompetencijos, nei žinių tinkamai pažvelgti į tai, ką jie daro iš komunikacinės pusės. Niekas nežino ar buvo derinta ir kaip buvo derinta su kokia nors strategija“, – komentavo jis.

A.Katausko nuomone, Vilnius nėra toks žinomas, kaip, pavyzdžiui, Barselona, kuriai tokia meninė raiška labiau tiktų.

„Vilnius nėra, mano subjektyvia nuomone, tiek žinomas pasaulyje arba net toje pačioje Škotijoje, kad žmonėms užtektų išgirsti pavadinimą. Jeigu Barselona kažką panašaus padarytų rodydama Antoni Gaudi (katalonų architektas – 15min past.) pastatus, sakytume, tobulas sprendimas. O mes kalbame apie miestą, apie kurį dalis žmonių išgirs pirmą kartą“, – komentavo komunikacijos specialistas.

Tiesa, A.Katausko nuomone, didelio sukrėtimo Lietuva ir Vilnius nepatirs, tačiau, kitą kartą galima „prisižaisti ir labiau“.

E. Biretienės, R. Leitanaitės, A. Siaurusaitytės-Nekrošienės nuotr./Vilniaus paviljonas tarptautiniame architektūros festivalyje Škotijoje
E. Biretienės, R. Leitanaitės, A. Siaurusaitytės-Nekrošienės nuotr./Vilniaus paviljonas tarptautiniame architektūros festivalyje Škotijoje

Primename, kad Škotijoje, Edingurge veikia Miestų paviljonų paroda „Pop-up Cities Expo“, kurioje įrengtas Lietuvos architektų sąjungos parengtas Vilniaus miesto paviljonas.

Čia eksponuojama 40 Vilniaus pastatų ir vietų nuotraukų: „Rupert“ meno ir edukacijos centras, „Swedbank“ būstinė, VU biblioteka, LR Prokuratūra, Šiuolaikinio meno centras, Nacionalinė dailės galerija, verslo centras „K29“, pieva prie Baltojo tilto, Bernardinų sodas.

Be Vilniaus, ateities vizijas čia pristato Edinburgas, Dandis, Bergenas ir Roterdamas. Atvira lauko ekspozicija veiks iki liepos 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas