Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė skiria 6 mln. eurų kiemų atnaujinimui: kaip dalyvauti Kaimynijų programoje?

Nuo spalio mėnesio gyventojai kviečiami teikti paraiškas nemokamai susitvarkyti savo kiemus prie senos statybos daugiabučių. Vilniaus miesto savivaldybė patobulino ankstesnę Kaimynijų teritorijų atnaujinimo programą. Nuo šiol joje dalyvauti bus daug paprasčiau, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Atnaujinto kiemo vizualizacija
Atnaujinto kiemo vizualizacija / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Per pastaruosius metus sostinėje vyksta daug teigiamų pokyčių: tvarkomos gatvės, sporto aikštynai prie ugdymo įstaigų, atnaujinamas viešasis transportas, saugomos ir kuriamos žaliosios erdvės.

Didelis dėmesys skiriamas ir daugiabučių kiemų arba kitaip – kaimynijų – tvarkymui ir atnaujinimui.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Vilniaus savivaldybė skiria 6 mln. eurų kiemų atnaujinimui
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Vilniaus savivaldybė skiria 6 mln. eurų kiemų atnaujinimui

Miesto meras Valdas Benkunskas prie iniciatyvų prisijungti kviečia ir pačius gyventojus. „Norime kartu kurti daugiau žaliųjų zonų, automobilių parkavimo vietų ir pritaikyti viešas erdves bendruomenės poreikiams. Šis projektas keis ne tik miesto veidą, bet ir vilniečių gyvenimo kokybę. Investuojame, nes žinome, kad patogi, saugi ir žalia aplinka yra neatsiejama nuo jaukesnės kasdienybės Vilniuje“, – sako Vilniaus miesto meras V.Benkunskas.

Pasirinkę dalyvauti atnaujintoje Kaimynijų programoje gyventojai prie savo daugiabučių gali susitvarkyti pėsčiųjų takus, šaligatvius, parkavimo aikšteles, lietaus nuotekų surinkimo įrenginius. Dėmesys atkreipiamas ir į tai, kad daugelio daugiabučių gyventojai nuolat prižiūri savo kiemą, sodina ir tvarko prie namo esančius želdynus. Kaimynijų programą administruojančios „Atnaujinkime miestą“ įstaigos vadovė Eglė Randytė įsitikinusi, kad svarbu puoselėti šią tradiciją. „Tokios priemonės, kaip kaimyno metras, bendrų erdvių sutvarkymas ir apželdinimas, kuria tvirtesnį gyventojų ir aplinkos ryšį“, – sako ji.

Šiuo metu Vilniuje iš viso yra 1288 kaimynijos, kurių bendras plotas – daugiau nei 1000 hektarų. Atnaujinta Kaimynijų teritorijų programa yra skirta visoms Vilniaus miesto kaimynijoms, kurių daugiabučiai namai pastatyti iki 2002 m. gruodžio 31 d.

Gyventojai, norintys pasitikrinti savo Kaimynijos ribas, gali tai padaryti interaktyviame Vilniaus miesto žemėlapyje įvedę savo adresą.

Programos administratorius „Atnaujinkime miestą“ sako, kad atitikus statybos metų kriterijų (programoje gali dalyvauti kaimynijos, kuriose daugiabučiai namai pastatyti iki 2002 m. gruodžio 31 d.) ir pasitikrinus kaimynijos ribas, jos nariai prašomi savarankiškai inicijuoti balsavimą ir priimti sprendimą – dalyvauti programoje ar ne. Balsavimo metu gyventojai taip pat išrenka atstovą ar atstovus, kurie administruos procesą ir atstovaus kaimyniją. Išrinktas atstovas teikia visų kaimynijos narių pasirašytą paraišką Vilniaus miesto savivaldybės administracijai ir programos administratoriui.

Programos tikslas – sukurti technines, institucines, teisines ir finansines priemones tam, kad Vilniaus miesto savivaldybė galėtų suteikti finansavimą kaimynijų teritorijoms atnaujinti.

Taip pat siekiama paskatinti gyventojus aktyviau rūpintis savo gyvenamąja aplinka, sudarant jiems palankesnes sąlygas ir didinant finansavimą. Nuo buvusių 10 Eur už 1 kv. m neužstatyto kaimynijos ploto finansavimas yra didinamas iki 70 Eur už 1 kv. m.

Atnaujinta Kaimynijų programa, neseniai pristatyta viešo renginio Vilniaus savivaldybėje metu, jau sulaukė nemažai susidomėjimo, todėl norintys susitvarkyti aplinką, kviečiami kreiptis tiesiogiai į „Atnaujinkime miestą“ el. paštu kaimynijos@amiestas.lt.

Planuojama, kad paraiškos bus priimamos nuo spalio mėnesio pradžios šioje svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas