Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemaitijoje daugėja modernizuotų daugiabučių

Šilalėje, Mažeikiuose ir Plungėje, renovuoti daugiabučiai dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose. Projektai, besivaržantys šiame konkurse yra unikalūs, tad rinkimai suteikia puikią progą visuomenei susipažinti su geriausiais atnaujintų daugiabučių pavyzdžiais ir atkreipti dėmesį į renovacijos teikiamą naudą.
Atnaujintas daugiabutis Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje
Atnaujintas daugiabutis Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje / Konkurso organizatorių nuotr.

Balandžio mėnesį vyksta „Metų renovacijos projekto“ rinkimai, kuriuose šalies gyventojai gali atiduoti savo balsą labiausiai patikusiam daugiabučio modernizacijos projektui. Konkurse dalyvauja trys renovuoti daugiabučiai Žemaitijoje, tad kviečiame susipažinti su jų renovacijos istorijomis

Šilalėje daugiabutį modernizuoti motyvavo nusidėvėję inžineriniai tinklai

Šilalėje renovavus Kovo 11 – osios g. 27 daugiabutį, kuris statytas 1995 m., buvo pasiektas net 51,2 proc. energijos sąnaudų sumažėjimas. Penkių aukštų, 41 butą turintis daugiabutis pasikeitė tiek išoriškai, tiek iš vidaus.

„Didžiausia motyvacija gyventojams buvo noras atnaujinti visus pasenusius, nusidėvėjusius inžinerinius tinklus, kurie buvo nebetinkami eksploatuoti daugiabutį namą ir kėlė daug buitinių problemų. Taip pat gyventojams buvo labai aktualu sumažinti suvartojamą šilumos kiekį jų name“, – sako projektą administravusios įmonės bendrųjų reikalų specialistas renovacijai Martynas Vydmantas.

Po daugiabučio modernizacijos gyventojai jau mato aiškų skirtumą tarp sąskaitų už šildymą – suvartotos šilumos kiekis sumažėjo beveik tris kartus.

Plungėje renovuoto daugiabučio pavyzdys įkvėpė kaimynus

Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje, dvejus metus trukusi daugiabučio modernizacija, pakeitė paties pastato būvį ir gyventojų gyvenimo kokybę. Po renovacijos pasiekta B energinio efektyvumo klasė nuo prieš tai buvusios F – šiluminės energijos sutaupymas dabar siekia 65,80 proc.

Projekto vadovė Asta Rimkuvienė, pasakoja, kad beveik visas kvartalas yra renovuotas arba ruošiasi tai padaryti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renovuotas daugiabutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renovuotas daugiabutis

„Kitų namų kaimynai suskubo renovuotis: jie mato naudą, palygina sąskaitas, juk namai stovi vienas šalia kito, iš esmės tokie patys ir dabar išaugus energijos kainoms, kai renovuoto namo gyventojai moka mažiau už šildymą, o už renovaciją reikės mokėti sąlyginai nedaug, tai skatina ir kitus gyventojus rūpintis renovacija“, – sako A.Rimkuvienė.

Ji pratęsia, jog po atnaujinimo pavyko sumažinti šilumos nuostolius, kadangi pastatas senas, statytas 1975 m., penkių aukštų ir 40 butų, visa šiluma išskrisdavo pro kiauras sienas, nesandarius langus, sumažinom eksploatacines energijos sąnaudas. Dabar ir pastato vaizdas ženkliai skiriasi, vizualiai atrodo kaip naujas, būstas tapo neabejotinai patrauklesnis.“

Augančios remonto išlaidos paskatino imtis daugiabučio renovacijos Mažeikiuose

Mažeikiuose, Ventos g. 61 imtis 1977 m. statyto 5 aukštų, 50 butų daugiabutį gyventojai pasiryžo atnaujinti dėl išaugusių pastato remonto išlaidų.

Buvo atlikti visi būtinieji atitvarų šilumines savybes gerinantys darbai: apšiltintas stogas, fasado sienos ir cokolis, įstiklinti visi balkonai, pakeisti seni langai butuose ir bendro naudojimo patalpose, pakeistos įėjimų į laiptines ir rūsius durys. Pagerinta energinė klasė – nuo E iki B.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Daugiabutis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Daugiabutis

„Metų renovacijos projekto“ rinkimai

Visi šie trys daugiabučiai dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).

Apie konkurse dalyvaujančius projektus, nuo balandžio 7 d., galima sužinoti Facebook paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ bei naujienų portale, kuriame šį mėnesį vyks ir atviras balsavimas.

Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsus bus galima atiduoti balandžio 21-27 d., o laimėtojai bus paskelbti vyks balandžio 28 d.

APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
zenklas_2015 04 13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas