Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto dieną pasitiko su naujojo renovacijos kvietimo jauduliu

Šiemet kasmetinė Būsto diena, kurios proga Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) organizuoja susitikimą su šalies renovacijos administracijos bei kitos modernizacijos dalyviais, beveik sutapo su naujuoju Aplinkos ministerijos kvietimu prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, tad iškilmingas Būsto dienos minėjimas, šįkart įvykęs viename iš ilgamečių miestų renovacijos lyderių – Druskininkuose – buvo pažymėtas gyvų diskusijų apie tai, kaip atrodo renovacijos kelias Lietuvoje šiandien ir kaip atrodys netolimoje ateityje.
M. K. Čiurlionio g.87, Druskininkai
M. K. Čiurlionio g.87, Druskininkai / BETA nuotr.

Mažesnės rangos darbų kainos neliko nepastebėtos

Po to, kai iš visos Lietuvos susirinkusius renovacijos administratorius ir savivaldybių atstovus, mokslininkus ir bendrijų pirmininkus pasveikino Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė, Seimo narys Zenonas Streikus, Savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas ir asociacijos „Lietuvos butų ūkis“ prezidentė Vladzė Prunskienė, prasidėjo pranešimai, kuriuose buvo aptartos aktualiausios, daugiausiai džiaugsmo ir iššūkių keliančios modernizacijos naujienos bei tendencijos. Be dėmesio neliko ir viena svarbiausių renovacijos temų – atnaujinimo darbų kaina.

Rinkos tendencijos šiemet buvo kaip niekada palankios atnaujinantiems daugiabučius, savo pranešime pažymėjo Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta. Skaičiuojama, kad šiemet renovacijos darbus įsigijusių daugiabučių sutaupymai nuo investiciniame plane numatytos rangos darbų kainos sudarė kiek daugiau nei 26 proc., o pernai – 18 proc. Tokių didelių sutaupymų nebuvo nuo pat 2013 m. kai Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa įgavo pagreitį padedant savivaldybėms ir daugiabučių namų gyventojai sutaupydavo apie 9 proc. sumos, kurį buvo numatyta investiciniame plane.

„Nuo 2013 m. BETA stebi rangos kainų dinamiką. Pagal naujausius duomenis, šiuo metu renovacijos darbų pirkimai vyksta sklandžiai, matome, kad rangos įmonių pajėgumai yra atsilaisvinę ir į vieną kvietimą teikti pasiūlymus įgyvendinti rangos darbus atsiliepia 10–12, o kai kada – ir daugiau įmonių, atliekančių rangos darbus. Iš to daugiausiai laimi gyventojai – rangos darbai įsigyjami maždaug ketvirtadaliu pigiau negu buvo suplanuota investicijų plane, sudarytame remiantis Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų skaičiuojamųjų kainų kainynu“, – sakė V. Serbenta.

Nepritariantys atnaujinimui linkę pakeisti savo nuomonę

Geromis renovacijos tendencijomis pasidžiaugė ir Ignas Zokas, įmonės, kasmet drauge su BETA atliekančios kiekybinį visuomenės nuomonės tyrimą apie renovaciją, vadovas. Kaip parodė tyrimo rezultatai, dauguma – 78 proc. – gyventojų renovacija vertina labai gerai arba gerai bei teigia, kad daugiabučio atnaujinimas atitiko jų lūkesčius. Labiausiai gyventojus džiugina sumažėjusios išlaidos šildymui ir pagerėjusi gyvenimo kokybė. Beje, pastarasis motyvas prieš atnaujinant daugiabutį nebuvo toks svarbus, tačiau, kaip pastebėjo tyrimą pristatęs pranešėjęs, po renovacijos gyventojai pajunta pakankamai ryškų gyvenimo kokybės pagerėjimą ir vertina tai itin gerai.

Kaip pabrėžė I. Zokas, nuomonę apie atnaujinimą po to, kai jis įgyvendintas, pakeičia net tie, kas iki renovacijos jai priešinosi: „Apie 50 proc. nepritarusiųjų savo nuomonę po atnaujinimo pakeitė ir renovacijai šiuo metu pritaria.“

Apdovanojo ir gyventojus, ir mokslininkus

Svarbiausias Būsto dienos akcentas kaip ir kiekvienais metais buvo apdovanojimų įteikimas labiausiai prie modernizacijos proceso pažangos ir tobulinimo prisidėjusiems asmenims ir organizacijoms.

Iš Aplinkos viceministrės R. Brandišauskienės rankų apdovanojimą už inovatyvaus ir aplinkai draugiško atnaujinimo projekto įgyvendinimą apdovanotas namų bendrijos „Dujotiekio 21“ pirmininkas Darius Petrauskas. Jo bendrijos daugiabutis tapo pirmuoju daugiabučiu Kaune su geoterminiu šildymu ir saulės kolektoriais.

Už kokybišką modernizavimo administravimą apdovanojimas įteiktas dr. Ramūnui Gataučiui. Už kokybišką atnaujinimų daugiabučių priežiūrą apdovanotas Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento vyriausiasis specialistas Gediminas Čaplikas. Už paramą renovacijai, gyvenamosios aplinkos sutvarkymo rėmimą ir kvartalinės renovacijos skatinimą apdovanoti Kauno savivaldybės atstovai.

BETA vadovas V. Serbenta taip pat įteikė padėkas itin kokybiškai dirbantiems renovacijos administratoriams bei kitiems renovacijos dalyviams: Aliui Galiauskui, Algiui Burneikai, Irmantui Ostrauskui, kelių renovacijos projektus sostinėje administruojančių įmonių atstovams. Padėkos už aktyvų įsitraukimą į renovacijos procesą įteiktos ir Alytaus, Visagino, Elektrėnų, Naujosios Pilaitės, Kauno, Prienų, Raseinių, Gargždų renovacijos administratorių atstovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento