Lietuvos gyventojai pridėtinės druskos kasdien suvartoja vidutiniškai dukart daugiau, o cukraus – net keturiskart daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Kaip teigia PSO, perteklinis cukraus vartojimas gali sukelti nutukimą ir didinti diabeto, o druskos – širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto riziką.
„Dėl to „Lidl“, skatindamas sveikesnę mitybą, siekia iki 2025 finansinių metų pabaigos privačių prekės ženklų gaminiuose sumažinti pridėtinės cukraus ir druskos kiekį vidutiniškai penktadaliu. Norėdami kuo didesnio teigiamo poveikio, šių priedų kiekį pirmiausia mažiname populiariausiuose pirkėjų bei jų atžalų pamėgtuose gaminiuose“, – sako K.Lebednikas.
2022 ir 2023 metais „Lidl“ atnaujino kelių dešimčių produktų sudėtį – sumažino cukraus bei druskos, tačiau išlaikė tokias pat geras jų skonio savybes. Tarp atnaujintų produktų – įvairūs mėsos, duonos bei konditerijos gaminiai. Daugiausia cukraus buvo sumažinta raikytame pieniškame batone (23 proc.), šviesioje ruginėje duonoje su saulėgrąžomis (22 proc.), „Napoleono“ pyrage (18 proc.) bei raikytoje sumuštinių duonoje (17 proc.). Ženklus pridėtinės druskos kiekis buvo sumažintas duonoje su saulėgrąžomis (38 proc.), šviesioje sumuštinių duonoje (36 proc.), virtose sardelėse (25 proc.), vytintoje kumpinėje dešroje (20 proc.).
Bendradarbiaujant su Lietuvos bei užsienio gamintojais, „Lidl“ yra sumažinęs pridėtinio cukraus ir druskos kiekį įvairiuose jogurtuose, gaiviuosiuose gėrimuose, sūreliuose, leduose, mėsos ir žuvies produktuose, šaldytuose pusgaminiuose, konditerijos gaminiuose.
Pamėgtų produktų skonis nepakinta
Vienas svarbiausių „Lidl“ prioritetų mažinant pridėtinio cukraus bei druskos kiekį – išlaikyti tokį pat ar geresnį gaminio skonį, tekstūrą bei kvapą.
„Siekiame, kad klientai rinktųsi sveikatai palankesnius produktus, tačiau tuo pačiu galėtų mėgautis savo jau pamėgtais skoniais. Kartu su Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkais organizuojame akluosius juslinius tyrimus. Jų metu dalyviai ragauja tiek įprastą, tiek mažiau cukraus ar druskos turintį produktą, tačiau nežino, kuris yra kuris. Tai leidžia nešališkai įvertinti maisto gaminių svarbiausius aspektus ir pamatuoti receptūros pokyčių sėkmę. Pasitaiko atvejų, kai becukres produktų alternatyvas ragautojai įvertina geriau už tas, kuriose yra pridėtinio cukraus“, – pasakoja K.Lebednikas.
Vienas svarbiausių „Lidl“ prioritetų mažinant pridėtinio cukraus bei druskos kiekį – išlaikyti tokį pat ar geresnį gaminio skonį, tekstūrą bei kvapą.
Nekeičiami dirbtiniais priedais
Mažinant pridėtinio cukraus ir druskos kiekį „Lidl“ taip pat jų nekeičia dirbtiniais saldikliais ar kitais sveikatai nepalankiais priedais.
„Pavyzdžiui, jogurtuose su vaisiais atsisakome pridėtinio cukraus, tačiau natūralių vaisių kiekio nemažiname. Druskos kiekį produktuose mažiname ją keisdami kitais ingredientais, pavyzdžiui, mėsos gaminių skonį praturtiname pipirų, svogūnų ir česnakų mišiniu“, – tvirtina K.Lebednikas.
Taip mažinant pridėtinio cukraus bei druskos kiekį, privačių prekės ženklų produktuose, „Lidl“ supažindina savo klientus su mažiau saldžiu ar sūriu skoniu. Dėl šios priežasties prekybos tinklo asortimente atsiranda ne tik produktų, kuriuose pridėtinio cukraus bei druskos kiekis būtų mažesnis, bet ir alternatyvių gaminių, kur šių ingredientų iš viso nėra.
Produktų, kurių sudėtyje yra mažiau pridėtinio cukraus bei druskos, galima rasti 74 „Lidl“ parduotuvėse 28 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose ir Molėtuose.