Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbdavio spaudimas darbuotojui išeiti iš darbo savo noru – neteisėtas

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pastebi nerimą keliančią tendenciją – darbdavių neteisėtus bandymus priversti darbuotojus išeiti iš darbo savo noru. Praktikoje girdima net tokių atvejų, kai pradėjusiems dirbti darbuotojams iškart pateikiamas pasirašyti prašymas dėl darbo santykių nutraukimo be nurodytos datos, o toks dokumentas panaudojamas tada, kai darbdaviui prireikia nutraukti darbo santykius su darbuotoju. Tokia praktika grubiai pažeidžia darbuotojų teises ir dažnai lemia nesąžiningas darbo sutarties nutraukimo sąlygas.
Biuras
Biuras / Shutterstock nuotr.

Į VDI dažnai kreipiasi pasikonsultuoti darbuotojai, kurie teigia, kad darbdaviai verčia pasirašyti prašymus nutraukti darbo sutartis savo noru, o tai signalizuoja, kad ši nesąžininga taktika tampa vis dažnesnė. „Norime aiškiai pasakyti, kad tokie veiksmai yra neteisėti, o darbuotojai turi teisę ginti savo teises ir kreiptis pagalbos į kompetentingas institucijas“, – sako VDI kancleris Šarūnas Orlavičius.

Pagal Darbo kodeksą darbuotojas turi teisę savo noru nutraukti darbo sutartį, tačiau sprendimas privalo būti priimtas laisvai, be jokio darbdavio spaudimo. Anot Š. Orlavičiaus, jei darbdavys bando darbuotoją versti pasirašyti tokį prašymą, tai laikoma neteisėtu veiksmu, tam tikrais atvejais gali būti vertinama ir kaip psichologinio smurto apraiška.

„Išeiti iš darbo savo noru reiškia, kad darbuotojas neteks tam tikrų apsaugos priemonių ir garantijų, tokių kaip išeitinė išmoka ar atitinkamas įspėjimo laikotarpis, kurie galėtų priklausyti jeigu darbo sutartis būtų nutraukiama darbdavio iniciatyva ar darbdavio valia. Būtent todėl darbdaviai neretai siekia, kad darbuotojai patys inicijuotų sutarties nutraukimą, kad išvengtų papildomų įsipareigojimų. Tai nėra sąžininga ir dažnai pažeidžia darbuotojų teises“, – aiškina kancleris.

Darbdaviai, norėdami nutraukti darbo sutartį, turi vadovautis Darbo kodekse (DK) numatytais pagrindais. Pavyzdžiui, sutartis gali būti nutraukiama darbdavio valia, darbdavio iniciatyva arba kiekviena iš šalių gali siūlyti nutraukti sutartį šalių susitarimu ir kt.

DK 54 straipsnis reglamentuoja darbo sutarties nutraukimo šalių susitarimu sąlygas ir tvarką. Šio proceso pagrindas – abiejų šalių sutarta valia nutraukti darbo santykius siūlomomis sąlygomis. Viena iš darbo sutarties šalių gali raštu pasiūlyti kitai nutraukti sutartį šalių susitarimu. Jei kita šalis sutinka, ji turi apie tai pranešti raštu per 5 darbo dienas. Svarbu pabrėžti, kad abi šalys turi priimti sprendimą laisva valia – be jokio spaudimo ar priverstinio veiksmo. Jei bent viena iš šalių nesutinka, darbo sutartis negali būti nutraukta šiuo pagrindu.

VDI primena, kad darbuotojai, susidūrę su bet kokiu darbdavio spaudimu, turėtų nedelsiant imtis šių veiksmų:

nesirašykite prašymo išeiti iš darbo savo noru – tai svarbiausias patarimas. Darbdaviai gali bandyti manipuliuoti situacija, teigdami, jog tai yra jūsų interesas, tačiau tokiu būdu jūs prarasite visas teises į išmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas