Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džiovintuvas – plaukų grožio draugas ar priešas?

„Jei kasdien šlapius plaukus tąsote šukuodami šepečiu prieš feną, jei plaukai skilinėja ir nebeblizga, dėl to tikrai kaltas ne fenas“, – užtikrintai sako stilistas Kęstas Rimdžius, „Kukla Beauty Box“ savininkas. Plaukų džiovintuvą rankoje per dieną jis laiko ilgiau nei tolimųjų reisų vairuotojas vairą. Kaip rinktis džiovintuvą, kas svarbu – oro srovės galingumas, temperatūros reguliavimas?
Moteris grožio salone
Moteris grožio salone / „Shuterstock“ nuotr.

Aš sakyčiau, svarbiausia – pati plaukų būklė. Kuo plaukas plonesnis, jautresnis, tuo fenas turi būti mažiau galingas. Nes, kad ir kaip ten būtų, tiesioginis karštis veikia plauką, kasdienis džiovinimas išsausina. Plonus ir jautrius plaukus reikia džiovinti švelnesne srove.

Asmeninio archyvo nuotr./Kęstas Rimdžius
Asmeninio archyvo nuotr./Kęstas Rimdžius

Dabar kone kas antras džiovintuvas turi jonizavimo funkciją. Kam tokia reikalinga?

Feno jonizatorius tikrai pasiteisina, ypač mūsų klimato sąlygomis, kai oras per dieną pasikeičia penkis kartus ir dėl to plaukai „pradeda eiti iš proto“: šaknys susiriebaluoja greičiau nei įprastai, galiukai išsausėja, plaukai šiaušiasi. Džiovinti fenu, turinčiu jonizavimo funkciją, iš principo sveikiau plaukams: jonai padeda jiems neišsausėti ir neįsielektrinti. Ypač tai svarbu žiemą, kai plaukai patiria didelį temperatūrų svyravimą: lauke drėgna ir šalta, o patalpose sausa. Džiovinant jonizuota srove, geriau priglunda plauko žvyneliai, dėl to jis tampa glotnesnis, blizgesnis, atrodo sveikiau. Mano salone fenai su jonizatoriumi naudojami jau kokia dešimt metų – maždaug nuo tada, kai pasirodė pirmieji. Aišku, daug kas priklauso ir nuo džiovinimo technikos.

Kokia gi turi būti toji džiovinimo technika?

Iš principo tai labai individualus dalykas, tad kiekvienas turi turėti savo sistemą, priklausomai nuo plaukų. Nors galioja ir universalūs principai: negalima šepečiu tąsyti šlapių, varvančių plaukų ir kartu džiovinti. Išplautus plaukus reikia nusausinti ir leisti nors kelias minutes džiūti natūraliai. Tada paprasčiausiai kedenant pirštais padžiovinti švelnia oro srove, kad liktų apie 40 proc. drėgmės, ir tik tada fenuoti. Aišku, taip išeina lėčiau, dažnas sako: „Aš neturiu tiek laiko ryte, skubu“, bet jei kasdien šlapius plaukus tąsote šukuodami šepečiu prieš feną, jei plaukai skilinėja ir nebeblizga, dėl to tikrai kaltas ne fenas.

Dar džiovintuvai turi atskirą šaltos oro srovės mygtuką. Kam jis reikalingas ir ar verta jo ieškoti renkantis naują džiovintuvą?

Šaltos oro srovės funkcija yra ne šiaip sau. Karštu oru išdžiovintas plaukų sruogas reikia prapūsti dar ir šaltu – padaromas temperatūrų balansas. Klientai man dažnai sako: „Kol nueinu iki mašinos, nieko nebelieka“, neva trumpi plaukai sukrito, ilgi susišiaušė. Būtent šaltu oru užfiksuojamas rezultatas: plaukai mažiau šiaušiasi, trumpi ilgiau išlieka purūs ir nesukritę. Tad kiekvieną sruogą išdžiovinę karštu oru, prapūskite dar ir šaltu, o džiovinimo rezultatą galiausiai užfiksuokite šalta oro srove.

Įvairūs antgaliai ir antgaliukai. Ką su jais daryti? Kirpyklose matome naudojant tik vieną, daugiausia – du, o naudoti namuose skirtų džiovintuvų pakuotėse galima rasti keturis penkis?

Yra – tai ir naudokite. Kuo siauresnis antgalis, tuo labiau koncentruota srove džiovinate plaukus. Džiovinančios be jokių antgalių daro didelę klaidą: gal taip ir greičiau, bet plaukui – blogiau. Kai srovė nekoncentruota, sudėtingiau tolygiai išdžiovinti plaukus, jų žvyneliai nepriglunda, tada plaukai nebeblizga, išsausėja. Atkreipkite dėmesį, kaip dirbama kirpykloje, – ten visada džiovinama tik su antgaliu, tolygiai pučiant orą nuo šaknų link galiukų.

Projekto partnerio nuotr./Plaukų džiovintuvas
Projekto partnerio nuotr./Plaukų džiovintuvas

Kokias priemones reikia naudoti džiovinant plaukus, ar apskritai jų reikia? Yra plaukų saugojimo priemonių, kurios būtent tam ir skirtos. Ar verta tokių įsigyti?

Pasitarkite su savo meistru. Jei plaukai sveiki, blizga, nelūžinėja, kasdien naudoti specialios apsaugos priemonės nuo karščio gal ir nėra būtinybės. Bet, tarkim, jei važiuojate atostogų, kur daug saulės, arba jei žiema ir patalpose sausa, natūralu, kad plaukams reikia papildomos drėgmės. Nebūtinai tai turi būti apsaugos nuo karščio priemonė, puikiai tiktų ir purškiamasis kondicionierius ar bet kuri kita nenuplaunama plaukų puoselėjimo priemonė.

Tiesinimo ir sukimo žnyplės – ką reikėtų žinoti apie jas? Bėgti kuo toliau ar turėt po ranka kasdien?

Kitaip nei fenas, tiesinimo ar sukimo žnyplės plauką veikia tiesiogiai, vadinasi, tai jam kelia ir didesnį stresą. Tad siūlyčiau pasitarti su savo meistru, ar galite sau leisti naudoti žnyples ir kaip dažnai. Jei apsisprendėte pirkti, ieškokite turinčių temperatūros reguliavimo funkciją ir naudokite nustatę vidutinį karštį. Taip pat labai svarbu išmokti naudojimo techniką: nekaitinkite žnyplėmis plaukų vienoje vietoje, jos turi glotniai nuslysti jais, kad nesudegintų. Geriausia dar parduotuvėje išbandyti, ar jums tinkamas žnyplių dydis ir svoris, ar patogu jas laikyti rankoje, nes tik tada, tikėtina, išmoksite tinkamai naudoti, kad nesudegintumėte plaukų.

Daugiau žurnalo „Elektrolife“ straipsnių skaitykite www.elektrolife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas