Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos laidojimo tendencijos – atsigręžimas į mirusiojo pomėgius

Savo artimiausiems ir mylimiausiems žmonėms dovanojame jų mėgstamas gėles, daiktus, kuriuos jie mėgsta ar kolekcionuoja, potyrius, kurie juos džiugina... Juk yra tekę, pamačius kažką neįprasto, mintyse sušukti: tai taip patiktų jai / jam! Aplink visi tik ir kalba, gyvenk šia diena, būk čia ir dabar, rytojus pats pasirūpins savimi. Ir štai ateina tas rytojus ir atneša liūdniausią žinią: netektis. Ar pagalvojome tą dieną, kai buvo gera, šviesu ir linksma, o kaip aš tai sutiksiu, kokia bus mano paskutinė dovana tam, kuris buvo šalia, kurį mylėjau, branginau. Ar žinojau jo valią, norus?
Laidojimo paslaugų centras parodoje Litexpo
Laidojimo paslaugų centras parodoje Litexpo / „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr.

Ant karsto klijuojami laiškeliai / magnetukai su Jūsų ir atvykusiųjų atsisveikinti ranka užrašytais palinkėjimais, miręs pareigūnas šarvoti ir laidoti vežamas jo vairuotame tarnybiniame automobilyje, vaiko pelenai įdedami į jo mėgstamiausią žaislą – urną… Ir tai tik keli iš galimų variantų, kaip galima palydėti anapus brangius žmones, sukuriant kuo jaukesnę, artimesnę velionio gyvenimo būdui, jo pomėgiams ar puoselėtoms vertybėms nuotaiką.

Mėgo poeziją? Sukurkime poetišką aplinką, poezijos vakarą jam. Filmus? Kodėl nepažiūrėjus šarvojimo salėje to filmo dar kartą? Muziką? Leiskime tą, kuri patiko velioniui, kuri jį džiugino. Mėgo tapyti, fotografuoti? Šalia šarvojimo salės iškabinkime jo parodą. Buvo rašytojas? Išeksponuokime jo knygas. Žmogus mėgo mišką, gal grybauti, medžioti? Sukurkime jam samanų jūrą, medžių paunksmę. Patiko ryškiaspalvės gėlės? Atneškime tokių, kurias mėgo, kurias dovanodavome gyvam esant.

 „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras
„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras

Prisimenate Zitos Kelmickaitės laidotuves? Zita buvo pasakiusi – jokių baltų, man neškite margaspalves, sodrias gėles. Nes pati buvo ryškaus charakterio. Taigi, smulkmenos tampa nesmulkmenos. Maži dalykai – reikšmingais ir dideliais. O svarbiausia – kad atsisveikinimas būtų tikrai skirtas JAM: mielas, jaukus, apgaubtas meilės ir dėmesio mirusiajam, jo nueito kelio atkarpai apžvelgti, įprasminti. Laidotuvės – juk tai paskutinė dovana, kurią įteikiame, ką galime dar padaryti dėl jo ir savo vidinės ramybės.

Kokios laidojimo / šarvojimo tendencijos pasaulyje, kokios Lietuvoje? Ką reikia žinoti netekčiai palietus petį ir širdį?

Apie laidojimo tendencijas Lietuvoje ir Europoje, kaip jos keičiasi ir ko galėtume pasimokyti iš vakariečių, kalbamės su UAB „Laidojimo paslaugų centras" direktore Agne Kirkickaite.

Kokios dabar laidotuvės Lietuvoje?

Pačios įvairiausios. Mirusieji šarvojami ir dienai, ir trims, ir kelioms valandoms. Kremuojami ir šarvojami urnose arba kūnai šarvojami karstuose. Pasitaiko atvejų, kad urnas su pelenais pasiima, galimai išbarsto tekančioje upėje arba jūroje (leidžiama 5 km nuo kranto). Šarvojama ne tik specialiose tam skirtose erdvėse, bet ir meno galerijose, koncertų salėse, bažnyčiose, vietose, kurios patiko ar kaip kitaip su jomis buvo susijęs velionis.

Pastebime tendenciją ilginti atsisveikinimo laiką, neskubėti, pabūti su artimaisiais, draugais, prisiminti mirusįjį, pasidalinti gražiausiais atsiminimais. Tai labai svarbu žiūrint į gedėjimo perspektyvą. Tie, kurie ramiai pabūna šalia mirusiojo urnos ar karsto keletą dienų – jie tarsi kažkaip „pilniau“ atsisveikina, jeigu taip galima pasakyti. Tie, kurie skuba palaidoti, ilgiau gedi, juos, pasak psichologų, užklumpa liūdesys vėliau, jie nesusitaiko su mintimi, kad štai jau nėra, nebus, negali „paleisti“, suprasti, kas įvyko.

Dar pastebime, kad jeigu šeima buvo stipri, su puoselėtomis tradicijomis ir vertybėmis, tai ir atsisveikinimas būna tarsi pagal gražų scenarijų, su mylėtais, mėgtais elementais, šeimos istorijomis. Nes jie vieni kitus gerai pažinojo, bendravo, žinojo kaip norėtų, jeigu…

Labai svarbu radus progą pabendrauti su šeimos nariais mirties tema, išsiaiškinti, ko jie norėtų, kaip ir kur norėtų būti palaidoti. Žinojimas, tam tikros detalės – labai palengvina organizuojant laidotuves.

Kad jūs žinotumėte, kiek vargo artimiesiems parinkti velionio nuotrauką, ką ten parinkti – surasti! O kur dar visa kita…

Šiandien vis daugiau dėmesio skiriama tvarumui, ekologijai, gamtos saugojimui. Tarkim, anksčiau nesudegusias šarvojimo salėje žvakes sumesdavo į kapo duobę, dabar tai daroma vis rečiau. Būna, kad pasiima urną, o kur žvakes dėti? Mes atsargiai paklausiame, ar galime jas atiduoti Ukrainai skirtoms žvakėms perdirbti. Žmonės džiaugiasi, kad ir gamtą pasaugojo ir gerą darbą padarė – kitiems padėjo.

 „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras parodoje Litexpo
„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras parodoje Litexpo

Vis dažniau užsakovai renkasi ir kalbos prie kapo duobės pasakymo paslaugą, sykiu paprašo gražiai padėkoti visiems dalyvavusiems laidotuvėse. Ne visi turi iškalbos, o jeigu ir turi, tokiais momentais būna sunku kalbėti. Mes teikiame ir tokią paslaugą.

Kaip jums, vienai iš didžiausių ir stipriausių laidojimo paslaugų įmonių Lietuvoje, sekasi, kur krypsta Jūsų dėmesys, specializacija?

Organizuojame ir tradicines, ir valstybines, ir VIP laidotuves. Laidojame ir vienišus, ir tuos, kurių giminės atsisakė laidoti, ir neatpažintus žmones. Mes kiekvienai situacijai skiriame ypatingą dėmesį.

Džiaugiamės, galėdami eiti koja kojon su pasauline rinka, parvežti į Lietuvą vis įvairesnių idėjų bei plėsti paslaugų asortimentą. Europoje laidotuvėms skiriamas ypatingas dėmesys. Tai atskiras ceremonialas, visi pasipuošę, pasitempę. Juk ir Lietuvoje yra posakis, kad žmogus labiausiai pasipuošia per krikštynas ir laidotuves. Tačiau buvo laikas, kad žmonės vis mažiau skyrė dėmesio drabužiui, tarp atvykusių atsisveikinti matydavome ir su šortais, ir su pliažui skirtomis suknutėmis. Apsisuko ratas ir vėl pamažu laidotuvės grįžta prie pagarbos, prie senųjų tradicijų: ilgesnio šarvojimo laiko, gėlių, žvakių, puošybos, jaukumo elementų, nuotraukų albumų, video filmų iš velionio gyvenimo...

Nuolat tobulėjame ir mokomės. Savo komandos įgūdžiams lavinti kviečiame geriausius šalies lektorius. Tai ir psichologai, ir protokolo, etiketo, valstybinių laidotuvių žinovai, kiti savo srities profesionalai, ne tik pardavimų srityje, bet ir kūrybiškumo ugdymo, socialinio jautrumo, tvarumo.

Žmonės mus renkasi, sugrįžta, rekomenduoja, susilaukiame darbo įvertinimo, vadinasi, judame tinkame linkme.

Kasmet vykstame pasisemti idėjų ir pasidalinti savo patirtimi į užsienyje organizuojamas dideles parodas, dalyvaujame parodose Lietuvoje. Šiemet Litexpo parodoje „MOTIVATED AT WORK“ darbdaviams ir personalo vadovams pristatėme savo naują idėją, projektą – „Pagalbos korteles“. Įmonių darbuotojai, organizacijų nariai, turėdami tokią kortelę, žino, kur skambinti, ištikus netekčiai, gauna psichologinę pagalbą, patarimų, atsakymus į jiems rūpimus klausimus, o jeigu tinka mūsų padaliniai ir pasirenka mūsų paslaugas – gauna dar ir nuolaidą. Kortelė nekainuoja, o žmogui tai didelis ramstis tokią akimirką. Esame pasiekiami visą parą.

Dirbame aktyviai ir švietimo bei sveikatos prevencijos, gyvybės saugojimo srityse. Viena idėja gimdo kitą, tiesiog reikia noro, nuoširdumo, dažnai – drąsos, o svarbiausia - pagarbos užsakovo norams.

Žmonės mus renkasi, sugrįžta, rekomenduoja, susilaukiame darbo įvertinimo, vadinasi, judame tinkame linkme.

Kokios šarvojimo ir laidojimo tendencijos Europoje?

Šiemet dalyvavome net keliose parodose užsienyje: 12-oje tarptautinėje laidojimo reikmenų ir naujausių technologijų šioje srityje parodoje PIETA-2023, kuri vyko Drezdene, ir tarptautinėje parodoje Hamburge – FORUM BEFA ’2023. Ne visi žino, kad paroda PIETA yra skirta tik su laidojimo paslaugomis susijusiems verslo profesionalams. Privatiems asmenims lankytis neleidžiama. Lietuvoje, deja, dar tokių renginių neturime. Apskritai mirties tema dar yra tabu.

Šioje verslo srityje būtinas tobulėjimas, naujų tendencijų sekimas, pasidalijimas patirtimi.

Parodose dalyviai iš daugelio Europos šalių susitinka aptarti, parodyti, pasidalinti patirtimi ir naujienomis apie laidojimo reikmenų rinką, verslą, paslaugas ir kt. Laidojimo namų, kapinių, krematoriumų profesionalai, specialistai, ekspertai, darbuotojai kviečiami asmeniškai pažinti tiekėjus ir gamintojus bei keistis idėjomis apie naujas tendencijas, paslaugas ir produktus.

Parodos dalyviai parodo, kaip galima geriau, efektyviau ir kūrybiškiau organizuoti laidojimo, kapinių ir krematoriumo darbuotojo darbą. Vyksta atviras bendravimas, įvertinama rinka, paklausa, užmezgami nauji kontaktai. Šioje verslo srityje būtinas tobulėjimas, naujų tendencijų sekimas, pasidalijimas patirtimi.

Šiais metais parodose Vokietijoje didelis dėmesys buvo skiriamas natūralumui, ekologijai, tvarumui, papuošimams, todėl ir mūsų įmonės užsakovams galėsime pasiūlyti išskirtinių ir tvarių naujovių. Įsigijome tikrų gamtos meno kūrinių.

Be abejo, pamatėme ir daug dar mūsų akiai netikėto reginio: gausa vaikiškų ir ekologiškų urnų, kremavimui skirtų karstų, ant kurių dangčių garsiausių dailininkų paveikslų reprodukcijos, karstai, ant kurių prilimpa draugiški gamtai magnetukai (atėjusieji gali paimti ant atskiro molberto pridėtų įvairių formų priklijuojamų lapelių / magnetukų ir savo ranka ant jų užrašyti palinkėjimą, sentenciją, prisiminimą – priklijuoti / pridėti prie karsto. Taip mirusysis ir laidojamas su tais visais palinkėjimais.

 „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. / Laidojimo paslaugų centras parodoje Litexpo
„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. / Laidojimo paslaugų centras parodoje Litexpo

Gal mūsų akiai ir ne taip priimtina, bet Europoje laidojama ne tik baltuose karstuose, tačiau ir žaliuose, mėlynuose, gėlėtuose... Matyt, tai yra susiję su velionio gyvenimo pomėgiais, istorija, siųsta žinute jį supusiems žmonėms.

Ką pirmiausia reikia žinoti netekties ištiktam žmogui?

Svarbiausia žinoti, kur ir kam paskambinti. Mes dirbame visą parą, todėl galima skambinti telefonu +370 614 04608 ir gauti patarimą, nuo ko pradėti. Šis skambutis niekuo neįpareigoja, todėl drąsiai jį pasižymėkite.

Netekties akivaizdoje žmogų ištinka šokas, rūpestis, ką daryti, apninka įvairiausios mintys, prisiminimai. Mirusiojo, o ir savęs gailestis. Sunku susikoncentruoti į esminius dalykus, o rodos ir laikas spaudžia. Atminkite, kad kažkam visai šalia – tai yra kasdienis darbas, patikėkite tokius rūpesčius profesionalams. Gedėkite, pabūkite su kitais artimaisiais, draugais, pabūkite pats su savimi, jeigu jaučiate, kad to reikia… Neskubėkite.

Viskas įmanoma, išsprendžiama ir padaroma. Ir visada atsiras žmonių šalia, į kuriuos atsiremsite. Su profesionalų pagalba galėsite surengti gražią, taurią, šviesią paskutinę šventę savo artimiausiajam. Tai bus dovana jam, o sykiu ir Jums, ir visiems atėjusiems palydėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas