Tokių minčių vedina viena Vilniaus kavinių užsibrėžė plėsti kavos kultūrą biuruose ir būti nepamainomais kavos patarėjais, kurie galės paruošti vidinius biuro baristas, mokys, kaip išsirinkti jums labiausiai tinkančią kavą ir ją ruošti bei lavins biuro žmonių skonį, uoslę, supažindins su kavos naujovėmis ir kavos ruošimo būdais. Kaip visa tai įmanoma? Tam ir susisiekėme su viena iš idėjos autorių, kavos skrudinimo namų „Strange Love“ vyr. barista Karolina Miniotaite, kuri, unikaliuose kavos kelio mokymuose geba profesionaliai sutaikyti kiekvieną dėl kavos skonio besiginčijantį biurą.
– Karolina, kaip supratote, kad kavos kultūrai biuruose reikia Jūsų pagalbos rankos?
– Pastebėjome, kad dažnas mūsų svečias pabaigęs savo kavos puodelį ir priėjęs atsisveikinti pridurdavo, kad kava tokia skani nebūna nei namie, nei darbe. Iš pradžių tai priimdavome, kaip komplimentą mūsų darbui ir teisingam požiūriui į kavą, vėliau po vidinės diskusijos supratome, kad geri žodžiai neturi užmigdyti ant įsivaizduojamų laurų. Kavos pasaulyje taip nebūna – visuomet yra kur tobulėti. Juo labiau, kad pats šis klausimas mums priminė kertinį ir nepajudinamą mūsų įsitikinimą – kava gali būti skani visur. Juk tam ir skrudiname kavos pupeles ne tik savo reikmėms kavinėje, bet ir asmeniniam įsigijimui. Norime dalintis tuo, ką sukuriame. Tai mums kelia džiaugsmą. Tuomet suformulavome savo užduotį taip – padėsime biurų darbuotojams išsirinkti jiems labiausiai tinkančias kavos pupeles ir mokyti kavos pažinimo bei ruošimo paslapčių. Be to, po mokymų palaikysime ryšį ir tapsime asmeniniais biurų kavos patarėjais.
– Ką sakote skeptikams, kurie nori sužinoti tokių mokymų naudą?
– Tiesa ta, kad kavos pupelių išrinkimas jau nebėra vieno ar dviejų žmonių reikalas. Pats kavos gėrimas gali tapti magišku ritualu, jei išdrįsite jo imtis. Gerai paruošta kava kelią nuotaiką, o laimingi žmonės dirba geriau. Šis faktas jau nebegalėjo būti laikomas tik kavavirių fantazijos vaisiumi po „Harvard School of Public Health“ mokslininkų grupės atliko tyrimo, kurio metu įrodyta, kad geriant kavą organizme gaminasi laimės hormonas. Trumpai tariant, kava gali padėti būti pozityvesniais mūsų gyvenimuose, o ir kofeinas esantis kavoje turi švelniems antidepresantams prilygstantį poveikį. Taip galime daryti išvadą, kad kuo skanesnė yra kava, tuo laimingesni esame ir mes, o laimės jausmas padeda geriau dirbti.
Gerai paruošta kava kelią nuotaiką, o laimingi žmonės dirba geriau.
Jei norime, kad kava būtų skani, turime teisingai pasirinkti pupeles – kokios rūšies jos bus, kokio skrudinimo lygio – ir numatyti, kokiu būdu ruošime kavą, kad nesuklystume maldami pupeles. Smalsuoliams visa tai yra be galo įdomūs ir išmokstami dalykai, todėl mokymų metu siūlome netradicinį ir tikrai realų dalyką – išsirinkti savo biuro baristą. Tai gali būti žmogus, kuriam geriausiai sekėsi mokymuose. Jis vėliau būtų atsakingas už kavos parinkimą, jos ruošimą ir tokį savo bendradarbių kolektyvo stebinimą. Tokia papildoma biuro darbuotojų kompetencija yra mūsų svajonė, kuri gal ir skamba, kaip žaidimas, bet juk žaisdami pasisemiame daugiausiai žinių. Pagalvokite ir iš kitos pusės, jūsų šeimoje ar tame pačiame kolegų tarpe visuomet yra žmogus, kurio paruošta kava yra laikoma skaniausia (žinoma, būna ir atvirkščiai). Vadinkime ir paverskime tą žmogų savo barista. Tai reikš, kad biuro gyvenimas taps įvairesnis ir kava mėgausimės ne tik iš kavos aparato.
– Kaip dar paprastai, bet tikrai ne prastai galima mėgautis kava biuro sąlygomis?
– Plikomos ir brew kavos baras gali puikiai prisitaikyti prie biuro gyvenimo ritmo. Pavyzdžiui, jei laukia ilgas ir net kiek nuobodus susirinkimas – kavą galima paruošti „Chemex“ būdu. Tokią kavą galima degustuoti ir atvėsusią, nes vėsdama ji atskleidžia dar daugiau skonių. Jei jus ketina aplankyti svarbūs svečiai – galite surengti retos kavos, auginamos mažuose ūkiuose, degustavimo pratybas. „Strange Love“ yra specialty kavos namai, kuriuose skrudinama kava yra vertinama, kaip išskirtinė dovana gomuriui ir uoslei. Tokia kava reikia mėgautis kaip geru vynu ar konjaku. To dera pamokyti ir gerbiamus svečius.
Pagrindinė priežastis, kodėl nereikia apsiriboti tik kavos aparatu, yra ta, kad filtrinė kava atskleidžia daug daugiau aromatų ir kavos poskonių nei kavos aparatų gaminama kava. Be to, populiariais kavos ruošimo indais „Chemex“ ir „Hario V60“ yra nesudėtinga ir net rituališka naudotis. Juos naudojantys biurai teikia, kad šie kavos ruošimo būdai suteikia galimybę darbuotojams ruošti kavą kartu, todėl gimsta nuoširdesnis bendravimas ir geresnė nuotaika.
– Negi siūlote išsižadėti kavos aparatų?
– Tikrai, ne, bet mokymų metu taip pat kalbėsime apie tai, ką reikia žinoti, kad kavos aparatų pagalba paruoštume gerą kavą ir kodėl kartais ji būna netikusi bei nė kiek neįkvepianti. Viena išeitis ieškant geriausios kavos biurui yra išbandyti skirtingas kavos pupeles, ar jų mišinius tol, kol kartą jos ims ir kris į jūsų širdį, o dar labiau į gomurį, kuris prašysis norėdamas dar kartą patirtį tą skonį, primenantį įsimylėjimą. Kita – perprasti pačių kavos pupelių charakterį ir fiziologiją bei taip pažinti jas dar nė neparagavus.
– Plačiau papasakokite iš ko bus sudaryti mokymai.
– Tai bus tarsi maža baristų mokymų kopija. Jų metų kalbėsime apie kavos istoriją, kilmę, rūšis, apdirbimo būdus – viską, kas daro įtaką kavos skoniams. Taip pat specialių treniruočių pagalba lavinsime savo uoslę, atliksime nedidelį „cupping“ – skirtingų kavos rūšių degustavimą, paneigsime didžiausius su kavos ruošimu susijusius mitus. Mokysimės pažinti skrudinimo lygius ir išsiaiškinsime, kaip jie nulemia kavos skonį. Ragausime žalios neskrudintos kavos ir skrudintos kavos. Išmoksime atskirti kavos pupelių rūšis ir susipažinsime su kavos malimo ypatumais, kurie taip pat gali pakišti koją gardžios kavos puodeliui. Mokymus vainikuoja kavos ruošimo kitais, netradiciniais būdais demonstracija. Kaip jau supratote, mūsų kavinėje „Strange Love“ vykstantys mokymai yra tikrai interaktyvūs, aktyvūs ir primenantys motyvuojantį renginį, kurį galima užbaigti pasisėdėjimu su mūsų užkandžiais ir gėrimais.
Norėdami sužinodami, ar jums reikia šių mokymų, atlikite trumpą testą ir atsakykite sau:
- Ar esate patenkinti biure geriama kava, o namuose?
- Ar mokate atskirti šviežią kavą nuo nešviežios?
- Ar mokate paruošti kavą kokiu nors filtriniu būdu?
- Ar žinote nuo ko priklauso geras kavos skonis?
Jei bent į vieną klausimą atsakėte – ne, tuomet jums turėtų patikti mūsų kavos mokymai!
Registracija vykdoma telefonu 8 610 12008. Dovanojame biurams mokymus iki kovo 10 dienos, tad skubėkite užsiregistruoti. Kas žino, gal tai bus naujas jūsų hobis, o gal netgi nauja profesija – biuro ir namų barista!
Mūsų kontaktai
Strange Love
Barboros Radvilaitės g.6b Vilnius
El.paštas coffee@strangelove.lt
Facebook – Strangelove Vilnius