Todėl jis sako – savo pirkėjams stengiasi pasiūlyti ne tik aukščiausios kokybės gaminius, bet ir ragavimo patirtis, taip įkvepiant meilę itališkai virtuvei bei skoniams, kuriais ši šalis didžiuojasi visame pasaulyje. Puikus to pavyzdys, anot A.Katiliaus, gurmaniškų, lengvų ir itin gardžių salotų receptas iš Italijos, puikiai paįvairinsiantis šventinį stalą.
Visi produktai – su istorija ir charakteriu
Gurmaniški sūriai, aukščiausios kokybės Parmos kumpiai, prabangieji trumai, jūros gėrybės, balzaminiai actai, gardžiausi, lietuvių jau pamėgti, panetonės pyragai. Tai – tik dalis ekologiškų bei rinktinių produktų, tiesiai iš ne vienos kartos valdomų italų šeimų ūkių atvežamų į sostinėje įsikūrusias „gourmet“ parduotuves „Mažoji Italija“.
Viena jų neseniai duris atvėrė didžiausiame Šiaurės Europoje išparduotuvių ir laisvalaikio prekybos centre „Vilnius Outlet“. Tačiau šį šeimos verslą su žmona Jūrate prieš penkerius metus įkūręs A.Katilius šiandien pasakoja – gurmaniškų produktų parduotuvės idėja pradžioje neatrodė realistiška ir dabar netgi kelia šypseną.
„Draugai mus juokaudami vadina tiesiog pamišusiais dėl gero skonio. Iš tiesų – pasakyta labai taikliai. Geras skonis yra didžiausia mūsų aistra, todėl esame įsimylėję Italiją dėl maisto kultūros, betarpiško ir laisvo žmonių bendravimo, meilės ragauti bei tuo mėgautis. Pamenu, prieš 12 metų romantiškai vakarieniavome Sorente, mėgavomės gėrimais, degustavome prie jų priderintus sūrius ir svajojome apie tokią kasdienybę. Lietuvoje tuomet to labai trūko, taigi nusprendėme atsivežti dalelę Italijos čia. Pradžioje ši idėja atrodė tik kaip romantiška vizija, tačiau ėmėme ir taip padarėme. Pavadinimas „Mažoji Italija“ tai ir atspindi“, – šypsosi A.Katilius.
Jo teigimu, prie romantiškos vakarienės stalo gimusi idėja palaipsniui įgavo pagreitį. Sutuoktiniai šiandien į Lietuvą importuoja produktus iš daugiau kaip 40 Italijos ūkių. Kiekvieną jų kruopščiai atrenka vykdami į šeimos degustacines keliones, lankosi įvairiose „gourmet“ parodose, bendrauja su italų ūkininkais bei vyndariais ir patys išragauja gaminius, kuriuos siūlo savo klientams.
„Visi produktai, kuriais prekiaujame, yra išskirtiniai. Visada įvertiname ne tik jų skonį, bet ir gamybos istoriją. Siekiame, kad gaminiai turėtų savo veidą, charakterį, unikalumą. Todėl užmegztos partnerystės su Italijos ūkiais yra išties vertingos. Pavyzdžiui, ypatingai didžiuojamės bendradarbiavimu su Toskanoje esančia IL Fiorino šeimos sūrine. Jų pekorinai gaminami rankomis iš rinktinio avių pieno, yra pelnę ne vieną aukso medalį pasauliniuose sūrių apdovanojimuose. Kita šeima, Gennari, mums tiekia nuo 18 iki 101 mėnesio brandinimo parmezaną. Jis atkeliauja net iš sūrio saugyklų. Tuo metu Parmos kumpius, saliamius, vytintas mėsytes atvežame iš Parmos slėnyje įsikūrusios „Bedogni“ mėsinės. Jų produktai gaminami natūraliai, nenaudojant jokių konservantų ar priedų“, – pažymi A.Katilius.
Ryšius mezga kaip „Krikštatėvio“ romane
Visgi maistas be ragavimo patirties būtų tik įprastas būdas pavalgyti. Todėl apie tai kalbantis A.Katilius pabrėžia – savo pirkėjams sutuoktiniai siūlo ne tik jau pamėgtus ar dar nebandytus skonius, tačiau ir kviečia eksperimentuoti, kartu ieškoti naujų derinių.
„Visada siūlome bandyti, atrasti ir pamėgti. Kuriame ryšį su savo pirkėjais, nes manome – naujos patirtys yra didžiausias maisto privalumas. Juk kaip malonu atrasti tai, dėl ko oda perbėga šiurpuliukai. Jei šį jausmą ragaudami galime patirti, tai yra neapsakomas džiaugsmas“, – teigia A.Katilius.
Tačiau, anot jo, įvairios, netgi kuriozinės, patirtys vystant šį verslą lydi ir pačius sutuoktinius. A.Katiliaus teigimu, ypač įstrigo viena pirmųjų verslo kelionių.
„Pietų Italijoje išsiruošėme į iš anksto suderintą susitikimą su vyndariais. Vyninė buvo gerokai nutolusi nuo miesto, todėl mūsų pasiimti atvažiavo įmonės vairuotojas su kostiumu ir juodu limuzinu. O toliau viskas vyko kaip „Krikštatėvio“ romane. Nors buvo penktadienis, nuvykus vakare mūsų laukė didžioji dalis įmonės darbuotojų. Jie iškilmingai paruošė stalą su daugybe maisto ir gėrimų. Ilgai kalbėjomės, bendravome, nes Italijoje taip priimta. Pirma, žmonės susipažįsta prie šeimos ir draugų stalo, o tik tada sprendžia verslo klausimus. Viskas paremta draugystės ir bendrumo principu. Būtent tokio santykio labai siekiame ir su savo klientais“, – apie svetingą pirkėjų pasitikimą ir savo parduotuvėse pasakoja A.Katilius.
Šventėms – receptas-favoritas
Artėjančios Kalėdos Italijoje – ypatinga šventė. Todėl, pasak A.Katiliaus, išskirtinį dėmesį italai skiria ir šventiniam stalui. Jis šioje šalyje neįsivaizduojamas be panetonės pyrago ir kitų tradicinių patiekalų.
„Patys savo pirkėjams galime pasiūlyti tikrai gurmanišką šventinę vakarienę. Turime idėjų visiems dvylika patiekalų: pradedant įspūdingo skonio aštuonkoju iš Sardinijos ir baigiant burnoje tiesiog tirpstančiu panetonės pyragu, kurį atvežame iš Albertengo Panettoni kepyklos, skaičiuojančios jau ir 118-uosius metus“, – sako A.Katilius.
Savo ruožtu paties šeimoje, priduria jis, labai vertinamas burata sūris, kuris salotose puikiai dera su keptais moliūgais bei pesto padažu. Todėl šį gurmanišką patiekalą, anot A.Katiliaus, galima pateikti tiek ant kasdienio, tiek ir ant šventinio stalo.
„Jo kviečiu paragauti visus, Kalėdoms norinčius unikalių skonių. Tai – improvizuotas, itališkas, labai gardus ir lengvas receptas. Šios salotos tiesiog stebina savo neįprastu, tačiau tobulu gastronominiu deriniu tarp kreminio burata sūrio ir minkšto bei švelnus, tiesiog burnoje tirpstančio kepto moliūgo. O papildomo žavesio joms suteikia išties charakteringas itališkas pesto padažas“, – tikina A.Katilius.
Šventiškos keptų moliūgų, buratos sūrio ir pesto salotos
4-6 porcijoms reikės: 900 g moliūgo, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 15 g sviesto, 9 slyvinių, perpjautų per pusę, pomidorų, pusės šaukštelio biraus rudojo cukraus, 500 g buratos sūrio, pesto padažo. Paskaninimui – per pusę perpjautų ir pakeptų lazdyno riešutų.
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.
- Supjaustykite moliūgą taip, kad storiausia pjūvio dalis būtų apie 3 cm storio. Kiekvieną gabalėlį nulupkite.
- Kepimo skardą apšlakstykite 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, įdėkite sviestą ir 1–2 minutes pašildykite orkaitėje. Tada skardą ištraukite, į ją sudėkite supjaustytą moliūgą ir iš visų pusių pabarstykite druska bei prieskoniais.
- Sudėkite pomidorų puses į kitą kepimo skardą. Apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi. Užbarstykite cukraus ir prieskonių.
- Kepkite abi skardas orkaitėje 35–40 minučių (pomidorai gali kepti truputį ilgiau) arba iki kol suminkštės ir truputį karamelizuosis. Kepdami patikrinkite moliūgo tekstūrą su šakute. Pomidorai šiek tiek susiraukšlės.
- Padalinkite ir sudėkite į lėkštes moliūgus, padalintą buratos sūrį, ant viršaus uždėkite pesto padažo.
- Ant viršaus pabarstykite kepintų lazdyno riešutų ir pateikite su šilta duona.
Buon Appetito!