Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas D.Balčiūnas: „net ir retai lankomi plaukimo užsiėmimai turi daugiau naudos nei jų nelankymas“

Plaukimo akademija „Banga“ bendradarbiaudama su ketverius metus veiklą Kaune vykdančia „Sporto klinika“, kuria pasitiki profesionalūs sportininkai, olimpiečiai, Pasaulio, Europos ir Lietuvos čempionai, aptaria plaukimo naudą. Plaukimo akademija „Banga“ – tai profesionali mokymo plaukti akademija, kuri jau šešerius metus moko vaikus ir suaugusiuosius plaukti. Plaukimo akademijos direktorė Teresė Tijūšaitė teigia, kad akademijos komandos siekis ne tik mokyti plaukti, tačiau ir populiarinti plaukimo sporto šaką, „nesvarbu, ar vaikas, ar suaugęs mokosi plaukti, tai neabejotina nauda jo emocinei ir fizinei sveikatai. Plaukimas nėra tik sportinių aukštumų ir rezultato siekimas, pirmiausia – tai sveikata“.
nuotraukų koliažas
Nuotraukų koliažas / Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr.

Plaukimo nauda fizinei ir psichinei sveikatai

Tai, kad plaukimas yra naudingas sveikatai pritaria „Sporto klinikos“ sporto medicinos gydytojas Domantas Balčiūnas „plaukimo metu į darbą įtraukiamos visos didžiosios raumenų grupės, gerinamas kvėpavimo pajėgumas, sudeginamas nemažas kiekis kalorijų. Reguliarios plaukimo treniruotės mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, ypač antsvorį turintiems vaikams. Plaukimo nauda pastebėta ir vaikams su dėmesio sutrikimo sindromais, autizmu, depresija. Be įvairių ligų profilaktikos, plaukimo įgūdžiai mažina skendimo riziką, socialinę atskirtį nuo kitų bendraamžių“.

Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Plaukikė
Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Plaukikė

Efektyviausias laikas ir aplinka pradėti mokytis plaukti

Plaukimo akademija „Banga“ moko vaikus plaukti nuo ketverių metų amžiaus Kaune, Klaipėdoje, Prienuose ir Druskininkuose. Vaikų mokymas plaukti nuo ketverių metų tėvams gali atrodyti itin ankstyvas amžius, tačiau „Sporto klinikos“ gydytojas D.Balčiūnas sako, kad „efektyviausia pradėti mokyti vaikus plaukti nuo vienerių metų. Tokio amžiaus vaikai dažniausiai yra pajėgūs patys išlaikyti galvą virš vandens ir atlikti pradinius reikiamus manevrus“. Besirenkantiems kur pradėti lankyti mokymo plaukti užsiėmimus, sporto medicinos gydytojas pataria atkreipti dėmesį į baseino aplinką. „Svarbiausia užtikrinti saugią ir draugišką aplinką. Prie to ženkliai prisideda plaukimo instruktorių patirtis, gebėjimas bendrauti su vaikais. Svarbu atkreipti dėmesį į sąlygas: šiltas ir drėgnas oras mažiau dirgina kvėpavimo takus, dėl ko sumažėja kvėpavimo takų įsijautrinimo rizika, svarbu, kad baseinas būtų gerai vėdinamas. Reikėtų nepamiršti vaiko išmokyti asmeninės higienos – nusiprausti duše po plaukimo užsiėmimų“ – sako D.Balčiūnas.

Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Darius Kepežinskas
Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Darius Kepežinskas

Tėvai nenori leisti vaikų į baseinus dėl juose naudojamos chemijos, galvojama, kad tai yra nesaugu. Domantas Balčiūnas ramina tėvus. Nors yra pastebėta sąsajų su dažnesnėmis alerginėmis reakcijomis ir padidėjusiu kvėpavimo takų įsijautrinimu vaikams, reguliariai lankantiems baseinus, tačiau gydytojas sako, kad „nepaisant to, didesnėse mokslinės literatūros apžvalgose šios sąsajos dažniau nepatvirtintos ir liekama prie nuomonės, jog plaukimo nauda fizinei ir psichinei sveikatai didesnė, nei cheminių junginių keliama rizika“. Plaukimo akademijos „Banga“ direktorė T.Tijūšaitė mano, kad baseino aplinka, kurioje vaikai mokosi plaukti itin svarbi, todėl akademijos veiklai renkasi tik aukštus standartus atitinkančius baseinus. „Veiklą vykdome renovuotame Girstučio baseine, šiame baseine mokosi plaukti apie 1000 vaikų ir suaugusiųjų, naujuose Klaipėdos, Prienų ir Druskininkų baseinuose. Nuolat galvojame apie plėtrą į kitus miestus naujai atidaromuose baseinuose“ – sako T.Tijūšaitė.

Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Plaukikas
Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Plaukikas

Mokyti patiems ar pasikliauti plaukimo akademija?

Dažnai kylantis klausimas, kas geresnis mokytojas – tėvai ar mokymo plaukti įstaigos? Gydytojas D.Balčiūnas mano, kad „abu variantai yra naudingi vaikams, jei vaikai yra mokomi tinkamai, tačiau neretai tėvų mokomi vaikai patiria didelį spaudimą, neigiamas emocijas ir stresą. To galima išvengti, kai vaiką moko neutralus asmuo. Profesionalaus instruktoriaus teikiama nauda neabejotina ir dėl to, jog plaukimas – labai techninė sporto šaka, kurioje tinkamai atliekami judesiai gali ženkliai sumažinti energijos sąnaudas ir padidinti plaukimo efektyvumą“. Nedrąsių ar vandens bijančių vaikų tėvams gydytojas pataria lankyti plaukimo pamokas kartu su vaikais, kol jie įgaus pasitikėjimo savimi ir nauja aplinka. Gydytojui pritaria šešerius metus plaukimo instruktore ir mokymo plaukti koordinatore dirbanti Goda Overlingaitė, „plaukimo akademijoje „Banga“ naudojame mokymo plaukti lygių sistemą, pagal kurią galime dirbti metodiškai ir stebėti vaiko mokymo plaukti progresą. Esame orientuoti į tai, kad mokymas plaukti tiktų ir patiktų visiems. Vykdome asmenines treniruotes, grupes vaikams nuo ketverių metukų, kartu su tėvais, dailiojo plaukimo treniruotes, vaikų ir suaugusių mokymą plaukti“.

Ne retai tėvams kylantis klausimas, kaip dažnai reikėtų lankyti mokymo plaukti užsiėmimus? Sporto medicinos gydytojas pabrėžia, kad „net ir retai lankomi užsiėmimai turi daugiau naudos nei jų nelankymas. Tarp sporto gydytojų pastaruoju metu susiformavusi tokia nuomonė, kad iki paauglystės vaikai turi išbandyti kuo daugiau įvairių sporto šakų. Plaukimo derinimas su kitais sportais yra puikus pasirinkimas kiekvienam vaikui“ – sako gydytojas D.Balčiūnas.

Net ir retai lankomi užsiėmimai turi daugiau naudos nei jų nelankymas.

Mokymo plaukti instruktorė ir koordinatorė G.Overlingaitė papildo, kad „nereikėtų galvoti, kad vaikas mokės plaukti po poros mėnesių plaukimo pamokų lankymo. Mokymas plaukti yra ilgas procesas, taigi rekomenduojama užsiėmimus lankyti nuolat. Daryti prielaidą, kad vaikai prisimins viską, ko išmoko per porą mėnesių mokymo plaukti pamokų lankymo, gali būti rizikinga“.

Plaukimo akademijos „Banga“ tikslas – įdomus ir naudingas mokymo plaukti procesas

Plaukimo akademiją „Banga“ lanko įvairaus amžiaus vaikai ir suaugusieji. Ši akademija ne tik siekia rezultatų varžybose, tačiau atlieka ir edukacinę funkciją – suteikia plaukimo pagrindus ir moko saugiai elgtis vandens telkiniuose ir prie jų. Akademijoje užsiėmimai skirti 4-17 m. vaikams, vyksta mokymo plaukti, dailiojo plaukimo ir aukšto meistriškumo grupės. Organizuojamas ir suaugusiųjų mokymas plaukti. Vasaros ir kitų moksleivių atostogų metu akademijoje vyksta dviejų tipų stovyklos vaikams: visos dienos stovykla, kurioje vaikai praleidžia savaitę kupiną nuotykių ir mokosi plauki bei valandinė stovykla „Būk saugus vandenyje“. Stovykloje atkreipiamas vaikų dėmesys į vandens keliamą pavojų, jeigu jame elgiamasi nesaugiai.

Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Darius Kepežinskas
Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Darius Kepežinskas

„Sporto klinika – pirmoji privati sporto medicinos klinika Lietuvoje“

Kaune įsikūrusi ir jau ketverius metus veikianti „Sporto klinika“ – įsitvirtino ir pelnė savo žinomumą ne tik sportininkų bendruomenėje, bet ir tiesiog aktyvų gyvenimo būdą propoguojančiųjų tarpe. Per šiuos metus išplėstas teikiamų paslaugų spektras, sukurtos unikalius tyrimų programos. „Sporto klinikos“ tikslas, kad teikiamos paslaugos būtų kokybiškos, o tarpusavio bendravimas būtų aiškiai suprantamas ir malonus. Patirtys paliktų pasitikėjimo ir profesionalumo įspūdį. Klinikoje dirba didelė specialistų komanda: šeimos ir sporto medicinos gydytojai, kardiologai, neurologai, traumatologai, kineziterapeutai, psichologai ir kiti užtikrina, kad reikiamos paslaugos ir pagalba gaunama efektyvi.

Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Darius Kepežinskas
Plaukimo akademijos „Banga“ nuotr. /Darius Kepežinskas

Plaukimo akademijos „Banga“ ir „Sporto klinikos“ komandos skatina būti fiziškai aktyviais, nepamiršti į veiklas įtraukti ir vaikų, nes teigiami įpročiai formuojami jau ankstyvoje vaikystėje. Žaidimas yra esminė kiekvieno vaiko gyvenimo dalis, jis yra svarbus vaikystės džiaugsmui, taip pat socialiniam, emociniam, intelektiniam ir fiziniam vaikų vystymuisi. Sportas, kuris yra struktūruotas žaidimas, gali atlikti svarbų vaidmenį darant vaikus laimingus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas