Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleista pirmoji knyga apie sėkmingą renovacijos patirtį

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybėje vyko Europos Parlamento nario Bronio Ropės autorinės knygos „Savo ateities šeimininkai“ pristatymas.
B.Ropė pristatė knygą Kaune
B.Ropė pristatė knygą Kaune / Org. nuotr.

Knygoje autorius atsako į klausimą, kodėl savo daugiabučių namų renovacijos vis dar laukia šimtai tūkstančių Lietuvos žmonių, o renovacija realiai pajudėjo tik tada, kai  visoje šalyje buvo pradėta taikyti unikali Ignalinos savivaldybės patirtis. B. Ropės knyga yra ir žinynas, ir motyvuojanti priemonė vienu metu, o kiekvienas ras naudingų patarimų, ko reikia pradedant ar vykdant namo renovaciją.

B. Ropės knyga yra ir žinynas, ir motyvuojanti priemonė vienu metu, o kiekvienas ras naudingų patarimų, ko reikia pradedant ar vykdant namo renovaciją.

Knygoje taip pat plačiai apžvelgiamos energijos taupymo ir žaliosios energetikos plėtros galimybės Lietuvoje.

Praėjusiais metais Ignalinos rajone, kuriam Bronis Ropė vadovavo du dešimtmečius, visiškai užbaigtas daugiabučių ir viešųjų pastatų renovacijos procesas. Knygos autorius teigė, kad ankstyvojoje namų renovacijos projekto stadijoje į namų renovaciją žmonės žiūrėjo pesimistiškai. Tik aktyvaus savivaldos darbo dėka, „pasimačius rezultatams, kai kaimynų sąskaitos už šildymą sumažėjo nuo 100 iki 30-40 eurų,  norinčių atsirado pusantro karto daugiau, nei pinigų renovacijos fonduose“ – patirtimi dalinosi B.Ropė.

Pristatymo metu parlamentaras taip pat davė svarbius patarimus, ko reikia norint atlikti sėkmingą namo renovaciją. Kaip vieną pagrindinių sėkmingos namo renovacijos bruožų paminėjo atsakingai pasirenkamą renovacijos fondų valdytoją. Rekomendavo renovacijos fondus patikėti ne privataus verslo, o viešosioms įmonėms.

Kaip vieną pagrindinių sėkmingos namo renovacijos bruožų paminėjo atsakingai pasirenkamą renovacijos fondų valdytoją.

„Pinigų rinkimas yra atsakingiausias darbas ir aš manau, kad pinigus rinkti turi viešoji valdžia. Savivaldybės, kurios pačios ar jų įmonės tą organizuoja, šiandien renovacijos srityje yra daugiausiai pasiekusios, – teigė B. Ropė. – Natūraliai privatininko tikslas yra vienas – jam reikia uždirbti pelno.  Jam reikia gauti pinigus, o darbus atliks tiek, kiek iš jo išreikalausi“.

Renginio pabaigoje parlamentaras atsakė į auditorijos klausimus, kaip išvengti daugiabučių renovacijos klaidų. EP narys pabrėžė, kad renovuojant namą visada iškyla problemų, tad gyventojams verta kreiptis į savo savivaldybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento