Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?

Kapaviečių tvarkymas yra ne tik estetinis, bet ir emocinis procesas, leidžiantis prisiminti ir pagerbti mums brangius žmones. Lietuvoje, kur tradicija gerbti mirusiuosius yra giliai įsišaknijusi, kapaviečių priežiūra yra itin svarbi. Kaip šiandien tvarkome artimųjų kapavietes, ką svarbaus turėtume žinoti, kokios paminklų ir augalų tendencijos? Apie visa tai mums sutiko papasakoti UAB „Laidojimo paslaugų centras“ projektų vadovas Antanas Raudonis.
Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?
Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno? / UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr.

– Ar lietuviai kapus tvarko, prižiūri? Ar nėra susirūpinama tik prieš Vėlines?

– Mūsų šalyje kapus prižiūri ir lanko. Kapavietės tvarkymas simbolizuoja pagarbą mirusiesiems. Tvarkinga kapavietė rodo, kad mes nepamiršome jų ir esame dėkingi už tai, kad likimas lėmė tam tikrą gyvenimo atkarpą kartu nueiti. Tai tarsi mūsų dovana mirusiajam.

Kapais yra rūpinamasi visais metų laikais, bet taip – artėjant Vėlinėms, Motinos ar Tėvo dienoms, mirusiųjų gimtadieniams, kitoms šventėms – sutvarkyta kapavietė, uždegta žvakutė tampa ypač svarbu.

UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./UAB „Laidojimo paslaugų“ administracija. Antanas Raudonis – pirmas iš kairės.
UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./UAB „Laidojimo paslaugų“ administracija. Antanas Raudonis – pirmas iš kairės.

– Ar kapavietės tvarkymas yra aktualus tik vyresnės kartos žmonėms, ar ir jaunoji karta atsakingai į tai žiūri?

– Vyresnė karta, pastebime, dažniau lanko ir kruopščiau prižiūri kapavietes. Kelis kartus per metus persodina gėles. Vyresniems žmonėms svarbu ne tik tvarkyti, bet ir pasėdėti toje vietoje, pasimelsti, pasikalbėti su mirusiuoju... Vyresnė karta po gamtos stichijų būtinai aplanko kapavietę, nurenka šakeles, spyglius, pažiūri, kaip išsilaikė augalai. Nesvarbu, ar sausra, ar lietūs, vėtros ar sniegas...

Jaunoji karta taip pat atsakinga, tik ji vis dažniau pasitelkia įmonių pagalbą, sodina ilgamečius, mažiau lepius augalus, tokius, kuriems reikia mažiau priežiūros, labiau orientuojasi į minimalizmą.

– Kokias paslaugas, susijusias su kapavietės priežiūra teikia UAB „Laidojimo paslaugų centras“?

– UAB „Laidojimo paslaugų centras“ jau ne vienerius metus teikia kapavietės sutvarkymo, tvarkymo ir priežiūros paslaugas. Užsakovui pageidaujant mes maždaug po mėnesio nuo jų artimojo mirties nukasame kapo kauburį, išvežame smėlį, nurenkame senas gėles. Iki kol bus pastatytas paminklas, tvorelė ar dengiama plokštė, galime padaryti taip vadinamą laikiną kapavietę. Tokia laikinai suformuota ir gražiai sutvarkyta kapavietė įprastai būna apie metus laiko ar ilgiau. Iki tol, kol žmonės nutaria, kokį paminklą statys, kai sukaupia tam lėšų. Tai šiandien ypač populiaru. Iš užsienio parodų parsivežėme idėją – medžio apdailos plokštėmis suformuoti kapą, įrėminti smėlio kauburėlį. Taip suformuotas kapas atrodo labai tvarkingai. Vis dažniau į mus kreipiasi ir dėl kapavietės apželdinimo, dėl tolesnės pastovios priežiūros. Taip pat ir dėl paminklų, dėl tvorelių. Mūsų įmonė teikia ne tik šarvojimo, laidojimo paslaugas, bet ir visas su kapavietės tvarkymu susijusias paslaugas. Kartais tiesiog paprašoma iškasti seną medį, krūmą, apgenėti medžius, suformuoti, nuvalyti apsamanojusias tvoreles, akmenis, atnaujinti paminklus, nuotraukas ar iškalti raides. Užsakymų turime įvairių. O štai užsienyje gyvenantys mirusiųjų artimieji paprašo ne tik sutvarkyti, apželdinti, bet ir tam tikromis progomis padėti gėlių, uždegti žvakutę. Sutvarkę kapavietę – nusiunčiame nuotraukas, kokią radome ir kaip ji atrodo po mūsų aplankymo.

UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?
UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?

Netgi teikiame akmens plokštės, kuria buvo uždengtas kapas, pasaugojimo paslaugą. Tarkim, mirė žmogus, tam kad iškastume duobę, reikia juk nuimti plokštę. Kur ją padėti, kai suformuojamas kapas ir kai šalia jau kitos kapavietės? Mūsų įmonė gali saugiai padėti plokštę iki kol bus nukastas kapo kauburėlis ar ilgiau.

Dažnai netikėta artimiesiems, bet jeigu būname kapinėse, kuriose mūsų įmonė laidojo žmogų ir kapas yra netoliese – nepraeiname pro šalį, palaistome, sutvarkome, uždegame žvakutę...

– Kas yra svarbu tvarkant kapavietę?

– Mes, specialistai, žiūrime į daugelį aspektų. Kokia žemė, aplinka, koks plotas, ko pageidauja artimieji. Nauja ar sena kapavietė. Miške ar plyname lauke. Patariame, kokie augalai augs, kokie tinkami mūsų klimato sąlygomis.

Iki kol bus pastatytas paminklas svarbu išlaikyti kryžių, ant kurio yra lentelė su žmogaus vardu ir pavarde, gimimo ir mirties metais.

Profesionaliai patariame dėl būsimo paminklo ar plokščių dengimo, dėl tvorelės pamatų betonavimo. Kviečiame neskubėti, apgalvoti, o kas dar iš šeimos narių bus laidojamas toje kapavietėje. Ar bus nuiminėjama plokštė. O gal, tarkim, ant paminklo reikia palikti vietos kitiems vardams iškalti?

UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?
UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?

Štai neseniai teko nubraižyti pavyzdį, maketą, kokį paminklą galima būtų pastatyti šalia jau esančio. Užsakovams labai patiko, beliko surasti panašų lauko akmenį.

– Kokios šiandien kapaviečių tvarkymo tendencijos?

– Labai įvairios. Priklauso nuo kapinių, vietovės, norų, kažkur matytų patikusių kapaviečių. Vieni renkasi uždengti akmens plokšte visą kapą ir nesodinti gėlių, kiti palieka vietos nors ir mažai gėlytei ar krūmeliui.

Vieni užsakovai, kaip minėjau, renkasi daugiametes gėles, krūmelius, kitus želdinius. Kitiems patinka šviežios, sezoninės gėlės. Čia labai individualu.

Lietuviai renkasi santūrias, pastelines, ramias spalvas. Jeigu tai gėlės, tai įprastai dominuoja balta arba dvi tarp savęs derančios spalvos. Dar priklauso ar kapavietė kaime, ar mieste. Kaime, būna, norima ir ryškesnių spalvų, neretai ir dirbtinių gėlių. Ryškias gėles yra pamėgę ir lenkų tautybės žmonės. Taigi, atsižvelgiame, kas artimiesiems gražu, ką mėgo velionis.

UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?
UAB „Laidojimo paslaugų centras“ nuotr./Kapavietės tvarkymas: iš meilės ar dėl kaimyno?

Medis ir metalas – reta, daugiau renkasi akmenį. Rausvą, pilką, juodą. Paminklai nėra dideli. Ant jų vis dar populiarus koks nors raižinys: kryžius, verpstė, kelias, saulė, nuotrauka.

Vyresnei kartai yra svarbu ir tai, o ką žmonės pasakys, giminės, kaimynai.

Dar pastebėjau, kad lietuviams svarbu simetriškumas, kaip bus išdėlioti gėlių krūmeliai, žvakės. Uždegama, beje, keletas žvakelių, įprastai tiek, kiek kapavietėje palaidota žmonių. Populiarūs ir taip vadinami žvakių įdėklai. Be abejo, per Vėlines matome ir žvakelių gausą. Tik būna, kad iki pavasario, iki Velykų tos žvakės pamirštamos. Čia jau mes galime pasirūpinti, kad ir žiemą kapavietė atrodytų tvarkinga.

Išlieka populiaru padengti kapavietę akmenukais. Mes itin profesionaliai atliekame tai, paklojame geotekstilę, parenkame akmenukus, spalvą, mokame ir ateityje juos prižiūrėti, nuplauti, atnaujinti.

– Kur dairotės naujų idėjų?

– Naujos idėjos labai populiarios naujai formuojamose kapinėse. Idėjų parsivežame ir iš svetur. Šiemet buvome Lenkijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, praėjusiais metais – Prancūzijoje, Vokietijoje. Stengiamės nepraleisti naujienų, kuriomis ir patys dalijamės su užsienio partneriais.

Kapaviečių tvarkymas – tai ne tik fizinis darbas ar pareiga, tai visų pirma yra emocinė kelionė, leidžianti išlaikyti ar susikurti ryšį su praeitimi. Palaikykime kapavietes švarias ir tvarkingas, išsaugokime tradicijas ir pagarbą mirusiesiems, – priduria Antanas Raudonis, kviesdamas pasinaudoti UAB „Laidojimo paslaugų centras“ teikiamomis kapaviečių tvarkymo paslaugomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant