Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos laisvės sąjungos renginyje – Prezidentas Valdas Adamkus

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) liberalizmo istorijos minėjime apsilankė ir Prezidentas Valdas Adamkus. Būtent prieš 25 metus, lapkričio 25 dieną, buvo įsteigta Lietuvos liberalų sąjunga.
Lietuvos laisvės sąjungos renginyje – Prezidentas Valdas Adamkus
Lietuvos laisvės sąjungos renginyje – Prezidentas Valdas Adamkus / Partnerio nuotr.

Čia susirinko tie, kuriems svarbūs žodžiai: laisvė, atvira visuomenė ir savarankiškas žmogus, – sakė Artūras Zuokas.

„Čia susirinko tie, kuriems svarbūs žodžiai: laisvė, atvira visuomenė ir savarankiškas žmogus. Šiandien prie to, kad Lietuva yra tokia, kokia yra – stipriai prisidėjo liberalioji mintis. Laisvės vėliavą nešti tikrai nėra lengva, bet garbinga ir prasminga. Ypač kai yra tiek daug bendraminčių“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas Artūras Zuokas.

Vardydamas liberalizmo indėlį Lietuvai, partijos pirmininkas Artūras Zuokas priminė, kad vien tai, kad šiandien mūsų valstybėje žmogus vertinamas pagal teisių ir laisvių lygį yra liberalų nuopelnas, tai, kad šiandien Lietuvoje veikia rinkos ekonomikos principai ir įtvirtinti konkurencijos pagrindai, taip pat yra liberalų nuopelnas. Jis taip pat priminė ir mokinių krepšelį, gyventojų pajamų mokesčio sumažinimą, sveikatos mokestį, biurokratijos mažinimą, apskričių reformą, vieno langelio principą. 

Tai tik kelios idėjos, kurias ne tik sugalvojo, bet ir įgyvendino Lietuvos laisvės sąjungos atstovai ir kolegos.

Partnerio nuotr./Lietuvos laisvės sąjungos renginyje – Prezidentas Valdas Adamkus
Partnerio nuotr./Lietuvos laisvės sąjungos renginyje – Prezidentas Valdas Adamkus

Prezidentas Valdas Adamkus prisiminė savo liberalizmo kelią

Prezidentas Valdas Adamkus liberalų įnašą į mūsų valstybės raidą įvertino, kaip žymų ir kad toks jis ir išliks Lietuvos istorijoje. Dar nacių Lietuvoje, matydami, kas vyko mūsų valstybėje kartu su bendraminčiais jie pradėjo leisti pogrindžio laikraštį jaunimui. Būtent tuomet jis pirmą kartą susidūrė su istorine asmenybe – daktaru Kaziu Griniumi.

Kazys Grinius buvo žmogus, pats visą gyvenimą kovojęs už Lietuvos laisvę. Ši istorinė asmenybė suteikė žmogišką veidą liberalizmui, – prisiminė Valdas Adamkus.

„Aukštaičių gatvės 39 name, kuriame ir gyveno daktaras Kazys Grinius, dirbome prie vieno iš mūsų leidžiamo numerio. Staiga pro duris įėjo Prezidentas. Pasižiūrėjęs į mus, dar mokyklą lankančius jaunuolius, jis apsižvalgė ir pasakė: „Saugokitės, nes žinote, ką darote ir, žinote, kuo pasibaigs, jeigu naciai Jus iššifruos“. Neliepė nedaryti to, ką darome ir skirstytis, apsisuko ir išėjo“, – prisiminimais dalinosi Prezidentas Valdas Adamkus.

Pasak Valdo Adamkaus, Kazys Grinius buvo žmogus, pats visą gyvenimą kovojęs už Lietuvos laisvę. Ši istorinė asmenybė suteikė žmogišką veidą liberalizmui.

„Jis buvo ištikimas liberalizmui iki paskutinės minutės, tikėjo laisve ir žmogaus teisėmis, būtent prieš 59 metus „Santaroje“ jo įkvėpti ir įžiebėme naujo liberalizmo judėjimą. Išmokau iš jo daug – pagarbos žmogui, išklausyti, prieš perimant sprendimus įsitikinti, kad tai tiesus kelias“, – prisiminė V. Adamkus.

Valdas Adamkus, tikėdamas liberalų organizacijomis, palinkėjo kūrybingai išvesti Lietuvą į geresnę ateitį.

Prezidentui Valdui Adamkui Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) įteikė „Laisvės vėjo“ apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus Santarai, šviesai ir laisvei. 

Renginyje sveikinimo žodžius sakė ir Lietuvos liberalų jaunimo organizacijos vadovas Mantas Šnioka, buvęs Lietuvos centro sąjungos pirmininkas Kęstutis Glaveckas, Lietuvos Respublikos Aukščiausios Tarybos akto dėl Lietuvos Nepriklausomybės valstybės atstatymo signataras Egidijus Bičkauskas, buvę Lietuvos liberalų sąjungos pirmininkai – Šarūnas Davainis bei Rolandas Paksas,   pranešimą apie liberalizmo istoriją Lietuvoje skaitė Lauras Bielinis.

Visų pranešėjų pranešimai bus paskelbti artimiausiu metu Lietuvos laisvės sąjungos interneto svetainėje.

Prieš renginį – Lietuvos laisvės sąjungos Tarybos posėdis

Prieš renginį vykusiame Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) tarybos posėdyje partija įtemtai besiruošianti artėjantiems Seimo rinkimams patvirtino dvidešimt vieną kandidatą vienmandatėse rinkimų apygardose.

  • Naujamiesčio – Petras Nausėda
  • Žirmūnų – Jonas Juodka
  • Šeškinės – Regimantas Čiupaila
  • Justiniškių – Algis Čaplikas
  • Karoliniškių – Artūras Zuokas
  • Naujosios Vilnios – Zygmunt Klonovski
  • Šilainių – Darius Kudirka
  • Dainavos – Andrius Būda
  • Centro-Žaliakalnio – Dainius Varnas
  • Kalniečių – Erikas Tamašauskas
  • Saulės – Vytautas Žalys
  • Vakarinė – Rimantas Makrickas
  • Telšių – Deivydas Rubežius
  • Kelmės – Šiaulių – Kęstutis Bilius
  • Sėlos – Jolanta Paukštienė
  • Zarasų-Visagino – Daiva Kelečienė
  • Trakų-Vievio – Vydūnas Sadauskas
  • Kaišiadorių-Elektrėnų – Rita Gliaudelienė
  • Zanavykų – Mindaugas Tarnauskas
  • Prienų-Birštono – Algis Marcinkevičius
  • Medininkų – Stanislav Tarasevič

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas