Tad jei visa tai yra toks sudėtingas procesas, kodėl tai tampa nauja mada? Panašu, kad viskas nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Remiantis straipsniais, už Atlanto tai jau nebėra naujovė – vis daugiau restoranų ir kitų maitinimo įstaigų savo meniu įtraukia iš pažiūros keistai skambantį pasirinkimą – namų brandinimo kokteilį. Ką tai reiškia ir kodėl tai vyksta?
Pradėjus gilintis toli keliauti nereikia, internete apstu straipsnių iš žinovų, kurie dalinasi savo įspūdžiais ir išbando šią, įdomiai skambančią naujieną. Esminis pokytis, kuris įvyksta kokteilį laikant medinėje statinėje – tai oro bei medžio įtaka. Kiekvieną dieną šalinamas etanolio aitrumas ir bet koks spiritinis kokteilis įgauna vis švelnesnius kampus bei kintantį skonį.
Pasak Jeffrey Morgenthaler, žymaus miksologo – vienos tiesos, kaip reikia brandinti kokteilį – nėra. Svarbu pasirinkti nedidelės talpos statinę (kadangi tai darome sau ir mažesnių talpų statinės daro greitesnį poveikį) ir sumiksavus savo mėgstamą kokteilį jį įpilti į talpyklą. Jau po savaitės galima ragauti ir stebėti, kaip keičiasi skonis, kiek medienos savybių jis pasisavina.
Pasiekus norimą skonį, patartina statinę ištuštinti perpilant naująjį kūrinį į stiklinę tarą ir taip sustabdyti brandinimą. Tačiau tą pačią statinę galime naudoti jau kito kokteilio brandinimui. Juk jis taip pat pasisavins ir dalį to, kas buvo prieš tai. Taip galima atrasti neįtikėtinus skonius!
Žengiant toliau, galima atlikti dar įdomesnius eksperimentus, pavyzdžiui sumiksuotą kokteilį statinėje laikyti bent mėnesį. Tokiu būdu net ir paprasčiausias viskis gali įgauti dar įdomesnį poskonį. Tuomet, kai svečiuose turėsite draugus ir nuspręsite paragauti savo kūrinio – įspūdį paliksite ilgam, kadangi bus sunku nustatyti, kas konkrečiai buvo padaryta įprastam gėrimui. Tokiu būdu net ir kelių metų brandinimo maišytas viskis įgaus 10 metų brandinimo ir sudėtingos technologijos gėrimo savybių.
Visiems puikiai žinomos gilios prancūzų tradicijos, mokančios maistą derinti su įvairiais vynais. Tačiau jau kurį laiką pasaulį užkariauja patiekalų derinimas su kokteiliais. Panašu, kad brandinti kokteiliai šią madą stumteli dar toliau, kadangi, jei kalbame apie grilio patiekalus, kurių gamyboje naudojama mediena ar anglys, tad medinėje statinėje brandinti gėrimai puikiai dera su tokiais patiekalais. Nes abi dalys turi vieną ir tą patį elementą – medžio įtaką.