Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimę gali prišaukti net smalsumas. Ką daryti nukentėjus?

Apie tai, kad elektros srovė pavojinga ir gali ne tik sužeisti, bet ir mirtinai sužaloti, žino, kone, visi, tačiau kartais į perspėjimus ranka numoja ir akyliausi. Smalsumas arba neatsakingi ketinimai gali kainuoti labai brangiai.
Elektros skydinė
Elektros lemputė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prašo pranešti apie galimai neteisėtus ir pavojų keliančius veiksmus ar situacijas. Kaip tai tinkamai padaryti, galima sužinoti čia. Suteikta informacija padės apsaugoti aplinką ir užtikrinti saugų elektros ir dujų tiekimą.

Neatsakingas elgesys

Nelaimę gali prišaukti smalsumas ar nežinojimas, todėl labai svarbu žinoti, kaip elgtis nedera ir koks elgesys pavojingas. Žmonės neturėtų ardyti elektros skirstymo ir dujotiekio įrenginių ar savavališkai prisijungti prie elektros ar dujų tinklų, nes taip elgdamiesi rizikuoja savo ir aplinkinių sveikata bei gyvybe.

Žmonės neturėtų ardyti elektros skirstymo ir dujotiekio įrenginių ar savavališkai prisijungti prie elektros ar dujų tinklų.

Išplėštos elektros įrenginių durys ir varteliai ar palikti išdraskyti tinklo įrenginiai gali pritraukti vaikų dėmesį. Ir mažieji, ir paaugliai dažnai vedini smalsumo ir nesuprasdami pavojaus, liečiasi prie laidų, lipa ant transformatorinių. Tokie poelgiai ne tik pridaro nuostolių, bet kartais baigiasi tragiškai. Tad sudrausminti vaikus būtina – taip galite išgelbėti jiems gyvybę.

Išardyti ar kitaip sugadinti elektros arba dujų tinklų įrenginiai (nupilant transformatorių alyvą, išplėšiant metalines dalis, laidus ar kabelius) – nereta elektros ir dujų tiekimo sutrikimo priežastis.

Kam pranešti apie pažeidimus?

Kam pranešti apie pažeidimus?

Žmogus patyrė elektros šoką: ką daryti?

Jeigu vis dėlto žmogus patyrė elektros šoką (iškrovą), galima atlikti tam tikrus veiksmus, kurie galbūt apsaugos nuo didesnės žalos, o kartais ir padės išsaugoti gyvybę.

Žinoma, ištikus nelaimei pirmiausia nedelsiant reikia iškviesti greitąją pagalbą telefonu 112.

Jei nukentėjusysis liečiasi su elektros srove, negalima jo liesti.

Jei nukentėjusysis liečiasi su elektros srove, negalima jo liesti, ypač – atvirų kūno vietų, nes kūnu dar gali tekėti elektra. Jeigu nukentėti nėra grėsmės, tuomet reiktų išjungti elektros srovę arba nukentėjusįjį patraukti nuo elektros srovės šaltinio.

Jei nukentėjusysis nukentėjo nuo žemos įtampos įrenginių, jį galima patempti sausomis rankomis laikant už jo sauso drabužio arba panaudoti sausą medinę lentą.

Kai tik nukentėjusysis nebebus veikiamas elektros srovės, mokant suteikti pirmąją pagalbą, reikia pradėti jį gaivinti.

Jeigu įmanoma, taip pat patariama kreiptis į ESO telefonu 1852 ir paprašyti atjungti elektros energijos tiekimą.

VIDEO: Informacija, kuri gali išgelbėti gyvybę: suaugusio žmogaus gaivinimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas