Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perkantieji dovanas internetu sugaišta dvigubai mažiau laiko ir patiria dvigubai mažiau streso

2014 m. gruodį Pigu.lt užsakymu atliktas šalies pirkėjų tyrimas atskleidė, kad statistinis lietuvis, apsiperkantis tradicinėse parduotuvėse, Kalėdinėms dovanoms nupirkti vidutiniškai sugaišta 8 valandas ir parduotuvėse apsilanko 2-3 kartus. Tuo tarpu dovanas perkantieji internetu tam sugaišta vidutiniškai 4 valandas ir nepraranda laiko transporto spūstyse.
Drabužiai internetu: kaip neapsirikti perkant?
Pirkimas internetu: kaip neapsirikti perkant? / Fotolia nuotr.

Didžioji dalis (57%) tradicinės prekybos šalininkų pripažįsta, kad stresą ieškant dovanų sumažintų išankstinis dovanų planavimas ir pirkimas, o 25% pripažįsta, kad jį gerokai sumažintų apsipirkimas interneto parduotuvėse, į kurias nereikia gaišti laiko vykstant ir stovint eilėse.

Tuo tarpu net 43% internetinės apklausos respondentų kaip pagrindinį streso mažinimo būdą nurodė apsipirkimą interneto parduotuvėse, kuriose nėra eilių ir dovanų pasirinkimas yra didesnis.

Pasak tradicinių parduotuvių klientų, pagrindinis dalykas, keliantis stresą apsipirkinėjant tradicinėse parduotuvėse – ilgos eilės (35% respondentų) ir mažas dovanų pasirinkimas (17% respondentų).

„Lietuvos pirkėjai jau ne pirmus metus nurodo, kad eilės prekybos centruose kelia didžiausią stresą ieškant dovanų. Mes kartu stebime iki 40% augančius šventinius pardavimus internetu, kurie rodo, kad vartotojas perprato el. prekybos privalumus ir pasitiki ja labiau nei bet kada anksčiau.

Jau 7 metus iš eilės stebime tendenciją, kad didėja klientų pirkimo dažnis, t.y. perkama ne tik daugiau, bet ir dažniau. Perkama vis daugiau kasdienio vartojimo prekių; jei anksčiau internetu buvo perkama tik stambi buitinė technika, tai šiandien – jau ir eilinės buities prekės“, - sako Pigu.lt internetinės parduotuvės direktorius Dainius Liulys.

Didžioji dalis apklaustųjų iki prekybos centrų, kuriuose perka dovanas, keliauja apie 1 val. (74%).

Tiek tradicinių, tiek ir elektroninių parduotuvių pirkėjų apklausos duomenimis, dovanos dažniausiai pradedamos pirkti iki švenčių likus 1 mėnesiui (35,48%). Šiandien ir toliau dovanų dažniausiai ieškoma didžiuosiuose prekybos centruose (65%). Statistikos departamento duomenimis, 2014 m. bendrai Lietuvoje 26% 16–74 m. amžiaus asmenų yra pirkę arba užsakę prekių ar paslaugų internetu.

Didžioji dalis apklaustųjų iki prekybos centrų, kuriuose perka dovanas, keliauja apie 1 val. (74%).

Išanalizavus abiejų auditorijų duomenis matyti, kad vyrai yra linkę dovanas pirkti vėliau – didesnė dalis vyrų jas įsigyja likus savaitei iki šventinio laikotarpio (34%), tuo tarpu moterys dažniau dovanas perka likus mėnesiui (42%). Vyrai pirkdami dovanas parduotuvėse praleidžia mažiau laiko – iki 2 val. sugaištantys nurodė 41% vyrų, tuo tarpu 52% moterų nurodė galinčios sugaišti nuo 2 iki 5 val.

„Apklausa patvirtino mūsų pardavimų dinamiką – internetu dovanas perkantys vartotojai daro tai vėliau. Kaip tik dabar pradeda smarkiai augti mūsų pardavimų apimtys ir tikėtina, kad likus kelioms dienoms iki švenčių jos pasieks piką“, - sako Pigu.lt internetinės parduotuvės direktorius Dainius Liulys.

Tyrimo metu buvo apklausta per 13 tūkst. 25-45 m. amžiaus pirkėjų, panaudojant internetinę ir tiesioginę žmonių apklausą šalia prekybos vietų didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas