Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausia metų daržovė: sužinokite, kas ji, ir išbandykite neįtikėtinai skanų receptą

Baigiantis 2022-iesiems, tarptautinis spalvų institutas „Pantone“ 2023-ųjų spalva išrinko „Viva Magenta“ – rožiniai raudona, turinčią purpurinio atspalvio. Tokiu raudoniu pasižymi ir visiems puikiai pažįstamas ridikėlis, šiandien įsiveržęs į socialinius tinklus bei pasaulio kulinarų širdis. Todėl jis jau tituluojamas populiariausia metų daržove, kurios sezonas startuoja su pavasario pradžia. Sužinokite, kuo ridikėlis toks ypatingas, kodėl šį vitaminų karalių verta valgyti ir kaip pasigaminti neįtikėtinas salotas, kurios nustebins net išrankiausius.
Rolandas Vestartas
Rolandas Vestartas / Įmonės nuotr.

Namuose – vitaminų puokštės

Ridikėlius valgyti išties verta ir tai daryti reikėtų kuo dažniau. Taip teigia didžiausiame outlet Šiaurės Europoje – „Vilnius Outlet“ – įsikūrusios parduotuvės „Rolando daržovės“ vadovas Rolandas Vestartas.

Anot jo, ridikėliai ypač gausūs naudingų skaidulų, vitaminų bei mineralų. Be to, didžiąją šios daržovės dalį sudaro vanduo, todėl tai puikus pasirinkimas norintiems sveiko, nekaloringo ir, žinoma, labai skanaus maisto.

Įmonės nuotr./Rolando daržovės
Įmonės nuotr./Rolando daržovės

„Pavasaris yra toks metas, kai organizmas pats prašosi būti stiprinamas. O ridikėliai tam labai tinka. Juose ypač daug vitamino C, kitų naudingų medžiagų, kurios sutvirtina imuninę sistemą, apsaugą nuo ligų. Mūsų pirkėjus ridikėliai vilioja ir savo spalva. Mokslininkai įrodė, kad raudonos daržovės turiu specialių antioksidantų, mažinančių aukšto cholesterolio, širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų riziką. Jos netgi gerina smegenų veiklą. Todėl ridikėlių raudonumas išties traukia“, – sako R.Vestartas.

Mokslininkai įrodė, kad raudonos daržovės turiu specialių antioksidantų, mažinančių aukšto cholesterolio, širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų riziką.

Jo teigimu, ne veltui ridikėliai vadinami populiariausia metų daržove. Pasak R.Vestarto, turimas raudonis ir atitinka mados tendencijas, ir skelbia prasidėjusį pavasarį.

„Ridikėliai tiesiog puošia mūsų vitrinas. Žmonės juos noriai perka, nes yra išsiilgę pavasario, žalumos, spalvų. O raudona žadina apetitą, trykšta gyvybingumu, energija. Todėl mūsų pirkėjai ridikėlius renkasi ypač dažnai, juos papildo salotomis, krapais, svogūnų laiškas ir parsineša tokią pavasarinę vitaminų puokštę namo“, – šypsosi R.Vestartas.

Mėgstamiausios – močiutės salotos

Paklaustas, iš kur jo valdomas parduotuves pasiekia ridikėliai, R.Vestartas pasakoja – šiomis daržovėmis prekiauja visus metus, pastarąsias atsiveždamas iš sertifikuotų Italijos ūkių. Tuo metu balandžio pradžioje pirkėjams jau siūlo lietuvių ūkininkų išaugintus produktus.

Įmonės nuotr./Rolando daržovės
Įmonės nuotr./Rolando daržovės

„Itališki ir lietuviški ridikėliai skiriasi. Abi šios daržovės pas mus atkeliauja visada šviežios, kokybiškos, natūralios. Tik itališki ridikėliai yra švelnesni, neturi įprasto aitrumo. Savo ruožtu lietuviškųjų skonis labiau tradicinis – ryškesnis, šiek tiek aitresnis, su charakteriu. Man pačiam jis labiau patinka, bet pirkėjai mėgsta ir tokį, ir tokį“, – kalba R.Vestartas.

Parduotuvės „Rolando daržovės“ vadovas priduria – salotų ar kitų patiekalų gamybai puikiai galima naudoti norimos kilmės ridikėlius. Anot R.Vestarto, šios daržovės tobulai tinka tiek tradiciniams, tiek ir dar nebandytiems receptams.

Įmonės nuotr./Rolando daržovės
Įmonės nuotr./Rolando daržovės

„Man ridikėliai primena vaikystę. Manau, ir dažnas juos pamėgęs valgyti tradicinėse, tarsi močiutės gamintose salotose. Nulupti ir supjaustyti ridikėliai, šiek tiek krapų, svogūno laiškų, žiupsnelis cukraus ir druskos bei šaukštas grietinės. Suvalgyti galėčiau ir didžiulį dubenį“, – tikina R.Vestartas.

Tačiau šįkart verta leistis į netradicinius kulinarinius eksperimentus ir šią daržovę išbandyti kitaip. Todėl dalinamės neįtikėtinai gardžių salotų receptu.

Įmonės nuotr./Rolando daržovės
Įmonės nuotr./Rolando daržovės

Ir sveika, ir skanu: anakardžių, avinžirnių, fetos ir marinuotų ridikėlių salotos

Reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 valgomojo šaukšto „Harissa“ padažo, 100 g anakardžių, poros avinžirnių skardinių po 400 g, 2 šaukštų baltojo vyno acto, 200 g šviežių ridikėlių, supjaustytų gabaliukais, 80 g fetos, šiek tiek krapų, 2 valgomųjų šaukštų paskrudintų moliūgų sėklų.

Paruošimas:

  1. Pirmiausia, iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Tada sumaišykite alyvuogių aliejų su „Harissa“. Mišinį užpilkite ant anakardžių riešutų, juos pagardinkite mėgstamais prieskoniais, sudėkite į didelę kepimo skardą. Kepkite pusvalandį, sudėkite avinžirnius, išmaišykite ir kepkite dar 20 min.
  2. Tuo metu į puodą suberkite didesnį žiupsnelį cukraus ir druskos, pašildykite actą, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą vandens. Pakaitinkite iki virimo, tada nukelkite nuo ugnies ir suberkite ridikėlius. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  3. Į lėkštę sudėkite riešutus bei avinžirnius, įmaišykite didžiąją dalį fetos ir krapų, tada suberkite marinuotus ridikėlius ir jų nuovirą. Ant viršaus sudėkite likusią fetą, krapus bei moliūgų sėklas. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas