Lietuvoje populiariausi „Tex Mex“ produktai – traškučiai ir tortilijos
„Pastaraisiais metais įpratę daugiau gaminti namuose, žmonės nori įvairesnio bei įdomesnio kasdienio maisto ir įkvėpimo ieško skirtingose pasaulio virtuvėse. Lietuvoje vis populiaresnė tampa Meksikos ir JAV pietuose esančio Teksaso maisto tradicijas apjungusi „Tex Mex“ virtuvė. Tyrimas atskleidė, kad per pastaruosius metus trečdalis šalies gyventojų bent kartą įsigijo šios virtuvės produktų bei ruošė jos patiekalus namuose. Tam, kad šis susidomėjimas neblėstų, stengiamės įkvėpti šefus namuose – pristatome skanias naujienas, dalinamės skanių ir lengvai pagaminamų patiekalų idėjomis“, – sako Darius Dovidaitis, „Santa Maria“ mažmeninės prekybos pardavimų vadovas Lietuvoje.
Remiantis „Santa Maria“ pardavimų duomenimis, Lietuvoje populiariausi „Tex Mex“ produktai – kukurūziniai traškučiai. Iš jų namuose dažnai gaminamas populiarus „Tex Mex“ virtuvės užkandis nachos – orkaitėje su sūriu ir įvairiais priedais užkepti kukurūziniai traškučiai. Ne mažiau mėgstamos „Tex Mex“ tortilijos – apvali plona meksikietiška duona. Jų populiarumą lemia tortilijų universalumas. „Tortilijos gali būti naudojamos begalėje skirtingų patiekalų: nuo paprasčiausių suktinukų, klasikinių „Tex Mex“ patiekalų – takų, buritų ir picas primenančių kesadilijų, iki tortilijų lazanijos ar pyrago. Dėl savo universalumo tortilijos tinka visiems dienos valgiams – ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei“, – sako Darius Dovidaitis.
Nauja gamykla įvertinta „CarbonNeutral®“ pastatų sertifikatu
Investavusi į naują gamyklą Belgijoje, „Santa Maria“ prekės ženklo valdytoja „Paulig“ siekia stiprinti savo poziciją ir padvigubinti „Tex Mex“ produktų pardavimus. Naujoje gamykloje įrengtos trys tortilijų gamybos linijos. Dvi iš jų skirtos kvietinių tortilijų gamybai – jų pajėgumai siekia 300 mln. vnt. arba 22 tonas tortilijų per metus. Trečioji linija skirta gaminti tortilijas be gliuteno ir papildo „Paulig“ pajėgumus dar 5000 tonų tortilijų per metus.
Naujoji „Santa Maria“ tortilijų gamykla pastatyta šalia jau veikiančios „Paulig“ gamyklos Ruselarės mieste, Belgijoje. Tai logistiškai ypatingai patogi vieta, leidžianti efektyviai planuoti produkcijos paskirstymą po visą Europą. Efektyvi logistika prisideda ir prie gamyklos į aplinką išmetamo anglies dvideginio mažinimo, kas yra vienas iš „The CarbonNeutral Protocol“ numatytų metodų, siekiant užtikrinti veiklos poveikio aplinkai neutralumą. Už jau projektavimo ir statybų metu įdiegtas šias ir kitas priemones, patvirtinančias „Paulig“ įsipareigojimą tvarumo puoselėjimui, naujoji gamykla įvertinta „CarbonNeutral®“ pastatų sertifikatu. Iš viso šiuo sertifikatu įvertintos 8 „Paulig“ gamyklos.
„Paulig“ grupei priklauso kavos, gėrimų, pasaulio virtuvių ir užkandžių prekės ženklai „Paulig“, „Santa Maria“, „Risenta“ ir „Poco Loco“. Jų produkcija prekiaujama daugiau nei 70 pasaulio rinkų. 2021 metais kiek daugiau nei pusę visų „Paulig“ grupės pardavimų sudarė „Tex Mex“ kategorijos produktų pardavimai, kurie siekė 966 mln. eurų.