Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautinės virtuvės puoselėtojai ištikimi savo stiliui ir tradicijoms

Iš užsienio atvykusį svečią pavaišinti nacionalinės virtuvės patiekalais – kiekvieno lietuvio garbės reikalas. Namuose gaminančių cepelinus ar vėdarus gretos vis retėja – juk lengviau užsukti į lietuviškos virtuvės restoraną. Kur tai padaryti, klausimų taip pat nekyla. Jau 15 metų veikiantis restoranų tinklas „Bernelių užeiga“ siūlo paragauti net 43 tautinio paveldo patiekalus.
"Bernelių užeiga“  tai vienintelis restoranas Lietuvoje, kuriame galima paragauti net 43 tautinio paveldo patiekalus
"Bernelių užeiga“ tai vienintelis restoranas Lietuvoje, kuriame galima paragauti net 43 tautinio paveldo patiekalus

Su problema, kur lietuviškais patiekalais pavaišinti verslo svečius iš Vokietijos,  prieš 15 metų susidūrė verslininkas Algirdas Mažeika. Išmaišius visą Kauną ir neradus jokios panašios vietos, A. Mažeikai kilo mintis užpildyti šią specifinę viešojo maitinimo nišą. Taip 1999 m. Kaune duris atvėrė pirmoji rekonstruota sovietmečiu gyvavusi „Bernelių užeiga“. Šiandien lietuviškosvirtuvės  tradicijas puoselėjantis restoranas švenčia solidžią 15 metų sukaktį. Per šiuos metus „Bernelių užeiga“ tapo ne tik lietuvių, bet ir užsieniečių lankoma vieta.

Verslo sėkmės pagrindas – kulinarinio paveldo ieškojimai

Autentiška aplinka, lietuviška virtuvė, tautiniais drabužiais apsirengusios padavėjos – 

A. Mažeika
A. Mažeika

atsidariusi „Bernelių užeiga“ sulaukė daug dėmesio ir tapo lankytojų mėgstama susibūrimo, švenčių, renginių vieta.  Pastebėję šios specifikos sėkmę, „Bernelių užeigos“ stilistiką pradėjo kopijuoti kiti verslininkai, o lietuviškos virtuvės restoranai dygo kaip grybai po lietaus. „Buvo lengvesnių ir sunkesnių laikų, tačiau kiti restoranai keičiasi, o mes pasiliekame ištikimi savo verslo koncepcijai ir stiliui.  Puoselėdami kulinarines tradicijas, gilinamės į istoriją, ypač domimės dvaro kultūra ir patiekalais. Iš tiesų, lietuviška virtuvė yra labai turtinga, joje yra daugiau patiekalų nei cepelinai ar vėdarai. Mūsų darbuotojai gilinasi į istoriją, įvairiausius raštus, kulinarines knygas, bendradarbiauja su istorikais ir tyrėjais. Taip gimsta nauji, neragauti patiekalai“, - pasakoja A. Mažeika. Prie lietuviškos virtuvės puoselėjimo, tradicijų atkūrimo bei verslo sėkmės prisideda didelis, beveik 150 darbuotojų kolektyvas. Nemaža dalis dirba nuo pat įsikūrimo pradžios.

„Bernelių užeiga“ sulaukia ypač daug turistų, mat tai vienintelis restoranas Lietuvoje, kuriame galima paragauti net 43 tautinio paveldo patiekalus. LR žemės ūkio ministerijos suteikti tautinio paveldo produkto sertifikatai liudija, jog šie patiekalai gaminami pagal senesnius nei 100 metų receptus ir tik iš vietinių produktų.

Atskleidžia cepelinų gamybos paslaptis

Šiandien Lietuvoje veikia  5 „Bernelių užeigos“ restoranai: 4 Kaune ir 1 Vilniuje. Restoranų tinklas nuolat plečiasi ne tik naujai atidaromais restoranais bei svetainėmis, bet ir paslaugomis. Kasmet „Bernelių užeigoje“ surengiama šimtai švenčių: uždaros klientų šventės dvaro stilistikos pokylių menėse, išvažiuojamieji banketai įmonėse, dvaruose, sodybose. Rūpinamasi ir klientų laisvalaikio veikla: rengiamos vakaronės, koncertai ir netgi lietuviškų patiekalų gamybos pamokėlės. Tiesa, pastarosios dažniausiai skiriamos turistams. Čia jiems iki smulkmenų atsakoma į klausimą apie cepelinus: „kaip tas mėsos rutuliukas atsiranda bulvėje?“.

Kiekvienais metais „Bernelių užeiga“ dalyvauja tarptautinėse parodose, kur pristato lietuvišką virtuvę.Turistus domina  ne tik maistas, bet ir unikalūs tautodailės motyvais išpiešti moliniai bei špižiniai „Bernelių užeigos“ indai, kuriuose patiekiamas maistas bei gėrimai.

Bernelių užeiga, vienintelis restoranas Lietuvoje, kuriame galima paragauti net 43 tautinio paveldo patiekalus
Bernelių užeiga, vienintelis restoranas Lietuvoje, kuriame galima paragauti net 43 tautinio paveldo patiekalus

Pats gaminti nevengiantis A. Mažeika pasakoja, jog meniu aptarimai vykdomi labai skrupulingai, kiekvieną sezoną sudarinėjami papildomi meniu, ieškoma naujų skonių. Štai šiandien „Bernelių užeigoje“ galite paragauti grybų bei rudens daržovių patiekalus  iš specialaus meniu „Rudens ritmu“.

Anglai „kerta“ bulvinius blynus

Šią vietą pamėgo ne tik lietuviai, jaučiantys nostalgiją lietuviškam maistui, tačiau ir patys anglai., - pasakoja verslininkas

Nacionalinės virtuvės restoranu džiaugiasi ir Londone gyvenantys lietuviai. Čia  2012 metais atidarytas franšizės principu veikiantis restoranas „Shepherd’sInn“. Pirmajam lietuviškam restoranui Londone už kokybę suteiktas 5 žvaigždučių sertifikatas. „Šią vietą pamėgo ne tik lietuviai, jaučiantys nostalgiją lietuviškam maistui, tačiau ir patys anglai. Aplinkui veikia daugybė pub‘ų, kuriuose smagu pavakaroti, išgerti alaus, tačiau trūksta restoranų, kuriuose galima gardžiai ir sočiai pavalgyti. Anglai mūsų restorane ypač „kerta“ bulvinius blynus“, - pasakoja verslininkas, prasitaręs, jog dar šiemet duris  atvers antrasis restoranas Didžiojoje Britanijoje, Southamtone.

Verslininkas pasakoja, kad daugeliui patiekalų reikalingų produktų jie įsigija Londone. Iš Lietuvos vežami baltas sūris, rūkytos dešros, skilandžiai, grybai bei reikalingi produktai vėdarams.

15-us veiklos metus pažymės du nauji restoranai ir vaikų užeigėlė

Dar šiais metais be naujojo restorano Anglijoje, restoranų tinklas „Bernelių užeiga“plėsis ir Lietuvoje. „Vilniuje jau radome patalpas senamiestyje, čia iki šių metų pabaigos bus atidarytas „Bernelių užeigos“ restoranas“, – sako verslininkas, atidaryti naujų restoranų Vilniuje planavęs jau kelerius metus, tačiau plėtrą stabdė sostinėje juntama maitinimo verslui patrauklių vietų stoka. 

Atidaryti žadama ir rekonstruotą „Vaikų užeigėlę“ šalia Šlainių „Bernelių užeigos“. „Šią vietą dažnai lanko šeimos kartu su vaikais, jau anksčiau vykdavo įvairios programėlės vaikams, turime specialų vaikų meniu. Tad jau greitai mažieji galės apsilankyti rekonstruotoje vaikų salėje“, – pasakoja A. Mažeika, tikintis, jog 15 veiklos metų - tik pradžia tolesnei plėtrai. Pasak verslininko, jau dabar žmonės vis rečiau gamina namuose, keičiasi lietuvių skonis, tad restoranas  „Bernelių užeiga“ tampa virtuvės tradicijų puoselėtoju ir nacionalinės virtuvės ambasadoriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?