Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trumus medžiojęs gurmaniško maisto ekspertas pasakoja, kodėl šie grybai kainuoja tūkstančius, ir dalinasi unikaliu receptu

Jie vadinami virtuvės perlais, yra ne renkami, o medžiojami ir įkainuojami tūkstančiais eurų už kilogramą. Taip apibūdinami brangiausi pasaulio grybai – trumai, nuo seniausių laikų vertinami dėl savo išskirtinio skonio ar net magiškų savybių. Šiuos vienus prabangiausių kulinarijos delikatesų Italijoje medžiojo ir gurmaniško maisto ekspertas Artūras Katilius. Todėl jis pasakoja apie unikalios medžioklės įspūdžius, išskirtines trumų skonio savybes ir dalinasi ypatingu itališku „antipasto“ receptu, kurį paruošite su gastronomijos deimantų vardą turinčiais grybais.
Parduotuvės „Mažoji Italija“ bendrasavininkas Artūras Katilius
Parduotuvės „Mažoji Italija“ bendrasavininkas Artūras Katilius / Įmonės nuotr.

Viskas – lyg kine

Gilias trumų medžioklės tradicijas turinčioje Italijoje jų rinkimas vadinamas menu su labai senais papročiais, netgi slapta kultūra ir iš kartos į kartą perduodamu pasiruošimu. Šią veiklą šalyje griežtai reglamentuoja teisės aktai, ji yra licencijuojama, taigi medžioti grybus tikrai gali ne kiekvienas.

Įmonės nuotr./Parduotuvės interjeras
Įmonės nuotr./Parduotuvės interjeras

Apie tai kalba didžiausiame Šiaurės Europoje išparduotuvių ir laisvalaikio prekybos centre „Vilnius Outlet“ įsikūrusios „gourmet“ parduotuvės „Mažoji Italija“ bendrasavininkas A.Katilius. Jis pasakoja, į trumų medžioklę lydėjo patyręs šių grybų medžiotojas Giuliano Martinelli, kuris tuo užsiima nuo pat vaikystės.

„Galime sakyti, jog mums su žmona sudalyvauti tokiame nuotykyje nusišypsojo laimė. Medžioklė vyko centrinė Italijoje esančiame Umbrijos regione, ankstų rytą, bundant gamtai ir kylant lengvam vasaros rūkui. Viskas atrodė lyg iš kino filmo: mus pasitiko medžiotojas ir jo šuo Lola. Būtent keturkojai yra pagrindiniai trumų ieškotojai. Tai – specialiai paruošti medžiokliniai šunys, tačiau ne visi jie gali tapti gerais medžiotojais. Reikia puikiai išvystytos uoslės, kantriai procesui parengiančio trenerio. Mokymas ir medžioklė primena ritualą, o trumų medžiotojas ir jo šuo leidžiasi į draugystės bei paklusnumo žaidimą“, – sako A.Katilius.

Įmonės nuotr./Sūris
Įmonės nuotr./Sūris

Šį procesą sudaro ir daugiau savitų reglamentų. Anot A.Katiliaus, trumai medžiojami tik tam tikru metų laiku, tose pačiose vietose, dažniausiai naktį arba auštant. Todėl, priduria jis, labiau patyrė medžiotojai saugo ir slepia savo grybų rinkimo lokacijas.

„Mus lydėjęs G.Martinelli padovanojo įsimintiniausių įspūdžių kupiną dieną. Turėjome daug adrenalino jo šuniui atradus trumo augimo vietą ir padedant grybą iškasti. Įdomu tai, kad surastą lobį reikia suvartoti labai greitai. Trumų galiojimo ir vartojimo laikas ypač trumpas, o visas jų medžioklės procesas bei skonio savybės lemia grybų kainą bei kulinarinę vertę“, – pažymi A.Katilius.

Tik rinktiniai trumų delikatesai

Paklaustas, ar trumai negali užaugti dirbtinai sukurtoje ekosistemoje, A.Katilius akcentuoja – šis grybas yra labai ekologiškas. Todėl jam būtina natūrali, neužteršta, intensyviam ūkininkavimui nenaudojama aplinka.

Trumų galiojimo ir vartojimo laikas ypač trumpas, o visas jų medžioklės procesas bei skonio savybės lemia grybų kainą bei kulinarinę vertę.

Anot pašnekovo, tik juodieji ir vasariniai trumai iš dalies auga naudojant specialią auginimo sistemą, kai grybų sporos įpurškiamos į šaknis. Tačiau ir tam reikia kruopščiai pritaikytos aplinkos, o procesas, pasak A.Katiliaus, užtrunka septynerius–aštuonerius metus.

Įmonės nuotr./Sūrių asortimentas
Įmonės nuotr./Sūrių asortimentas

„Todėl kiekvienas pardavėjas gali netgi didžiuotis, kad savo asortimente turi trumų. Mūsų produktai, kurie atkeliauja į parduotuves, yra kruopščiai atrinkti. Nuolatos lankomės iš kartos į kartą šeimų valdomose Italijos ūkiuose, bendradarbiaujame su gamintojais, vykstame į jų sūrinės, mėsinės, dalyvaujame parodose. Taigi pirkėjams siūlome ne vieną aukso medalį tarptautiniuose apdovanojimuose pelniusių sūrių, natūraliai paruoštų Parmos kumpių, daugelį kitų rinktinių bei gurmaniškų produktų. Tuo metu kiekvienas trumas yra kruopščiai atrinktas pačio meistro G.Martinelli ir sumaniai paverstas į įvairiausius delikatesus. Turime ir šių virtuvės perlų, įvairiausių jų padažų. Taip pat trumais gardintų aliejų, druskos, pastos, netgi sojos“, – išbandyti ypatingąjį grybą kviečia parduotuvės „Mažoji Italija“ bendrasavininkas.

Jis taip pat siūlo pajusti kreminį burtos sūrio tąsumą, pasimėgauti visus pojūčius žadinančiu juoduoju trumu ir paragauti subtilaus akacijų medaus saldumo. Visa tai išbandysite su gurmaniško maisto eksperto pasidalintu receptu.

Pasakiškas juodojo trumo ir buratos sūrio „antipasto“

Reikės: 2 šaukštų susmulkinto juodojo vasarinio trumo, 2 šaukštų šerio acto, 1 arbatinio šaukštelio akacijų medaus, žiupsnelio kokybiškos druskos, kurią galima naudoti ir su trumais, 6–7 šaukštų kokybiško ir ypač tyro alyvuogių aliejaus, mėgstamos šviežios itališkos duonos, 250 g buratos sūrio.

Gaminimas:

  1. Pirmiausia, išimkite iš šaldytuvo buratą ir palikite sušilti iki kambario temperatūros;
  2. Per šį laiką į dubenėlį sudėkite susmulkintus trumus, actą, akacijų medų, įberkite žiupsnelį druskos ir, naudodami šakutę ar šluotelę, iš lėto įmaišykite alyvuogių aliejų. Galite paskaninti druska ar pipirais. Viską padėkite į šoną;
  3. Tada atsipjaukite savo mėgstamos šviežios itališkos duonos, iš abiejų pusių patepkite alyvuogių aliejumi ir lengvai paskrudinkite keptuvėje;
  4. Buratą apšlakstykite pasigamintu trumų padažu bei pateikite su šilta ir paskrudinta duona.

Buon Appetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas