Planuojant įsirengti naują virtuvę ar tiesiog rekonstruoti esamą, derėtų pirmiausiai atsižvelgti į asmeninius poreikius. Žinoma, pravartu idėjų pasiieškoti internete, tačiau galutinis sprendimas neturėtų būti kopijuojamas iš žurnalo straipsnio apie tobulą virtuvę. Todėl reikėtų įsivertinti, kiek laiko planuojama praleisti virtuvėje, koks baldų išdėstymas būtų patogiausias, kokia buitinė technika yra reikalingiausia. Taupant erdvę greičiausiai teks atsisakyti kai kurių prietaisų, todėl pradžiai reikėtų akcentuoti tuos, be kurių maisto gaminimas tiesiog neįsivaizduojamas. Taip pat be galo svarbu apsvarstyti, kiek norima turėti virtuvinio stalviršio. Jei virtuvė tikrai itin maža, gali tekti atsisakyti idėjos apie valgomąjį stalą ir jį pakeisti baro stalu. Taip jis atliks virtuvės stalo funkciją bei padidins stalviršio plotą, neužimant papildomai vietos. Įvairi literatūra siūlo, kad patogiam virtuvės naudojimui stalviršio ilgis turėtų būti bent 4 metrai. Žinoma, nedidelėse virtuvėse tai yra kone neįmanoma, todėl gali tekti ieškoti alternatyvių sprendimų ar tiesiog sumažinti stalviršio plotą.
Virtuvinės spintelės turi talpinti visus reikalingus indus, puodus bei smulkius prietaisus. Todėl reikia atidžiai apsvarstyti, kas jose bus laikoma ir kiek tai užims vietos. Puiki idėja yra išnaudoti kampines spinteles. Kai kurie gamintojai gamina kampines spinteles, kuriuose įmontuotos karuselės principu veikiančios lentynos padeda lengvai pasiekti net ir toliausiai padėtus daiktus. Taupant vietą į kampinę spintelę galima įmontuoti ir virtuvinę kriauklę, o spintelėje palikti vietos įvairiems puodams ar maisto atsargoms susidėti. Svarbu reikiamų lentynų ir stalčių kiekį atidžiai apgalvoti iš anksto, kad po keleto mėnesių netektų nusivilti. Juolab, kad virtuvė nėra tiesiog viena didelė patalpa – tai daugelio atidžiai apgalvotų detalių, padedančių kasdienėje buityje, visuma.
Įrenginėjant virtuvę būtina atsižvelgti į keletą praktiškų taisyklių, kurios padės išvengti dažnai pasitaikančių klaidų. Pavyzdžiui, virtuvines spinteles bei šaldytuvą derėtų montuoti pakankamai toli nuo virtuvės durų – vienos atidarytos durelės neturi trukdyti kitoms. Planuojant erdvę, svarbu, kad visi prietaisai būtų išdėlioti ne tik patogiai, bet ir pakankamai arti. Todėl namų įrengimo ekspertai siūlo atrasti savo virtuvėje tris pagrindinius taškus – prietaisus ar vietas, kurie yra dažniausiai naudojami. Šie taškai turėtų būti tarsi sujungiami į vieną trikampį, kurio visos kraštinės turėtų būti apylygės. Tokiu atveju erdvė bus puikiai išnaudojama, o visi prietaisai – lengvai pasiekiami. Du iš šių taškų kiekvienuose namuose būna skirtingi, tačiau vienas nekinta niekuomet – tai kriauklė. Atstumas iki kiekvieno taško matuojamas stovint veidu į kriauklę. Taip pat šioje trajektorijoje neturėtų būti jokių kliūčių – tai reiškia, jog baro stalas ar virtuvinis stalelis jokiu būdu negali užstoti kelio iki kito dažnai naudojamo virtuvės taško.
Planuojant pakabinamas lentynas yra tiesiog būtina atsižvelgti į virtuvėje šeiminkausiančio asmens ūgį. Visos viršutinės lentynos turi būti prieinamos, kitaip jos bus neišnaudojamos. Jei virtuvėje esančios lubos yra itin aukštos ir sieninės spintelės yra vienintelis būdas padidinti daiktų laikymo vietų skaičių, būtinai reikės apgalvoti ir pasilypėjimo sprendimus. Tai gali būti tiek medinės taburetės, tiek ir nedidelės kopetėlės. Prireikus spinteles galima kabinti ir virš kriauklės ar viryklės, tačiau būtina atsižvelgti į priešgaisrinius reikalavimus ir jas montuoti tik leidžiamame aukštyje.
Vis tik svarbiausia įrenginėjant baldus virtuvę išmatuoti itin preciziškai. Ne veltui sakoma, kad reikia 9 kartus pamatuoti, o tik dešimtą kirpti. Turint tikslius patalpos išmatavimus derėtų atidžiai išsinagrinėti ir planuojamų pirkti virtuvės baldų matmenis. Reikėtų stengtis taip suderinti baldus, kad jie užimtų kuo daugiau vietos. Jei matoma, kad lieka kelios dešimtys centimetrų, o norima spintelė ten tiesiog netelpa, reikėtų pasidomėti, ar gamintojas siūlo siaurų lentynėlių, užpildysiančių tuščią vietą. Jei tokių variantų pardavėjas neturi, reikėtų apsvarstyti kitų tiekėjų pasiūlymus. Jei patiems apsispręsti sunku, tuomet galima kreiptis į interjero dizainerius, kurie galės ne tik pakonsultuoti, bet ir pateikti virtuvių pavyzdžių. Matant realų vaizdą yra kur kas lengviau išsirinkti, juolab, kad dizaineriai žino krūvą įvairiausių gudrybių, kurios itin praverčia mažų erdvių planavime.
Virtuvės baldų projektavimas ir pirkimas – itin atsakingas momentas, kurį reikėtų atidžiai apgalvoti. Juk virtuve bus naudojamasi pakankamai ilgai. Virtuvės baldai turi būti ne tik praktiški ir patogūs naudoti, bet ir kokybiški, nes laikui bėgant už nekokybiškų baldų tvarkymą gali tekti pakloti ne tik dideles sumas pinigų, bet ir nervų.