Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visą parą sportuoti kviečiantis „Gym+“: „Galite išgirsti, ko reikia kūnui”

Netrukus prasidėsiantis naujas sporto klubų sezonas skaičiuoja po vasaros grįžtančius ar naujai sveikos gyvensenos kelią pradedančius narius. Nerastumėte paroje valandos, kada sporto klubas Gym+ būtų visiškai tuščias ir net 3 ryto lengvai sutiksite nemiegantį bendramintį. Į kylantį klausimą – „Kada yra geriausias laikas sportuoti?“, atsakymo ieškojome pokalbyje su Gym+ sveikos gyvensenos ir mitybos specialistu, biomedicinos mokslų daktaru Artūru Sujeta.
 „Gym+“ kviečia sportuoti visą parą
„Gym+“ kviečia sportuoti visą parą

„Tik atletai gyvenimą koreguoja pagal treniruočių laiką”

Pirmųjų sporto motyvacijos impulsų apimti rezultatų tikimės kuo greičiau. Ar treniruotės laikas daro įtaką rezultatų efektyvumui?

„Turi, bet pradėti reikėtų ne nuo to. Juk tik atletai gyvenimą kuria ir koreguoja pagal treniruočių tvarkaraštį, o jeigu sportuojame ne profesionaliai, pirmiausia laiką deriname prie savo dienotvarkės, gyvenimo būdo. Atradę reguliarų laiką, kada galime skirti sportui, galime pradėti klausyti ką sako mūsų kūnas, organizmas, kada turime daugiausia energijos ir kaip jaučiamės po treniruotės”.

„Pavyzdžiui, po kelių treniruočių supratote, kad po darbo sportui nebeturite tiek jėgų, kiek norėtumėte, gal vertėtų atsikelti anksčiau ir sportuoti ryte, o galbūt atvirkščiai – ryte organizmas atsibunda sunkiai, tad jėgos treniruotes efektyviau palikti vakarop. Būtina klausyti savo vidaus, nes mūsų kūnų rimtai skirtingi ” – apie balanso paieškas pasakojo A.Sujeta.

„Per dažnai žmonės klauso kitų patarimų, seka tendencijas ir galiausiai nusprendžia, kad sportas ne jiems. Taip nebūna, sportas yra visiems, reikia tik truputį paieškoti ir su savimi pasikalbėti”.

Naudingiausia sportuoti pagal cirkadinį ritmą?

Žmogaus kūne nuolat tiksi vidinis laikrodis, kitaip vadinamas – cirkadinis ritmas, kuris reguliuoja miego ir budrumo ciklus, hormonų gamybą, kūno temperatūrą ir raumenų veiklą. Ar būtent šio biologinio laikrodžio turėtume klausyti maksimaliam fizinio aktyvumo efektyvumui?

„Taip, tai yra vienas iš galimų rodiklių, tiesa ne toks svarbus jeigu kalbėtume apie dienos ir vakaro biologinių procesų skirtumus. Žinoma, jeigu pamirštume, kad egzistuoja darbas, pareigos ir kiti žmogiškieji reikalai, šiuo laikrodžiu galėtume vadovautis renkantis treniruotės laiką”

„Ryte, dieną ir vakare – sportas visada, bet kuriuos paros metu bus naudingas žmogaus psichologijai.”

„Tyrimai rodo, kad aerobinius pratimus galima akcentuoti ryte, o į jėgą akcentuoti pratimai gali būti atliekami antroje dienos pusėje. Tai gali būti siejama su skirtingais raumenų atsistatymo (anabolinio ir katabolizmo procesais). Be to žmogaus reakcijos greitis, smulkioji motorika, kitaip tariant judesių valdymo efektyvumas kinta priklausomai nuo nuovargio ir paros laiko. Tiems, kurie siekia numesti svorio, kiek efektyviau yra sportuoti ryte – kūnas pasirengęs deginti riebalus, nes po nakties insulino lygis žemas, o riebalų oksidacija didesnė”.

Vis daugiau žmonių sportuoja ne vien dėl fizinių savybių lavinimo, bet ir dėl to, kad sportas prisideda prie efektyvesnės streso ir emocijų kontrolės, kuri tampa vis svarbesnė įtempto šiuolaikinio gyvenimo kontekste. Kada reikėtų sportuoti, norint pagerinti savo emocinę būseną?

„Ryte, dieną ir vakare – sportas visada, bet kuriuos paros metu bus naudingas žmogaus psichologijai”

, – juokdamasis komentuoja Artūras Sujeta.

„Viskas iš tiesų gan paprasta. Norite energingi ir dėmesingi jaustis visą dieną, užpildyti kūną endorfinais, tuo pačiu suaktyvinti kraujotaką? Sportuojate ryte. Stresinės situacijos darbe varo iš proto? Užsukate į Gym+ per pietų pertrauką ar iškart po darbo. Sunku naktį užmigti? Kamuoja mintys? Treniruotė vakare padės iš kūno iššluoti visą įtampą”.

Nors Gym+ specialistas rekomenduoja sportuoti ryto, dienos ar vakaro metu, tai, kad Gym+ sporto klubai atviri ir nakties metu, suteikia žmonėms, turintiems poreikį sportuoti naktį, galimybę užsiimti patinkančia veikla visą parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas