Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atostogų kelionės automobiliu: kodėl vairuojant svarbus rankų sulenkimas ir galvos atrama

Vasarai perkopus į antrąją pusę ir prasidėjus atostogų sezono įkarščiui, nemaža dalis poilsiautojų į svečias šalis leidžiasi ir po jas keliauja automobiliu.
Taisyklinga sedėsena už vairo
Taisyklinga sedėsena už vairo / Gamintojo nuotr.

Kiti poilsiautojai į užsienį skrenda lėktuvu ir iš jo išlipę persėda į nuomotą automobilį. Leidžiantis į tokias atostogas, svarbi ne tik transporto priemonės techninė būklė, bet ir vairavimo sąlygos – vairuotojo sėdėsena, aplinka automobilyje. Draudimo bendrovės „Gjensidige” Transporto žalų skyriaus vadovas Agnius Gučius pataria, kaip vairuoti ilgose kelionėse.

Wiki how iliustr./Teisinga rankų padėtis ant vairo
Wiki how iliustr./Teisinga rankų padėtis ant vairo

„Vasarą didelė dalis vairuojančių žmonių atostogauti keliauja automobiliu. Šį keliavimo būdą išbandę vairuojantys asmenys žino, kad ilgalaikis važiavimas gali būti varginantis. Todėl patogus sėdėjimas, tinkama kojų, rankų ir galvos padėtis padeda sumažinti nuovargį, leidžia vairuotojui išlaikyti budrumą ir užtikrina malonesnę kelionės patirtį”, – sako A. Gučius.

Draudimo bendrovės atstovas pateikia penkis patarimus vairuotojams, kaip reikėtų vairuoti ilgose kelionėse.

Sėdėsena

vairavimas
vairavimas

Įsėdus į automobilį jame svarbu jaustis kaip vilkint patogų rūbą: turite jausti transporto priemonę. Nepatogi sėdėsena, ypač ilgose kelionėse, gali tapti kančia, kai kiekvieną akimirką galvosite apie nepatogumą, o ne seksite kelią ir eismo sąlygas.

Pasirūpinkite kojų patogumu

Automobilio pedalai valdomi pėdomis, o ne visa koja, todėl sėdėjimo padėtį svarbu sureguliuoti taip, kad pedalus galėtumėte valdyti ne kilnojant ar lankstant koją, o naudojant tik pėdą. Koja per kelį turi būti šiek tiek sulenkta, nes avarinio stabdymo metu spaudžiant stabdžio pedalą bus reikalinga šiek tiek didesnė jėga.

Visiškai ištiesus koją, to padaryti gali ir nepavykti. Avalynė ilgoje kelionėje taip pat gali tapti problema: vairuojant pėdos padėtis ilgą laiką bus įremta į automobilio grindis, todėl batai turi būti patogūs, pėda neturi jausti diskomforto tokioje padėtyje.

Kairė koja turi būti jai skirtoje vietoje – kairėje pedalų pusėje, ekstremaliai manevruojant ar stabdant ji taps papildomu atramos tašku, kuris leis jums sklandžiai valdyti vairą ar pedalus, o vairuojant automobilį su mechanine greičių dėže – operatyviau paspausti sankabos pedalą. Tačiau kelionės metu jokiu būdu nelaikykite kojos ant sankabos pedalo, jei tuo metu jo nenaudojate. Net ir nedidelė apkrova pedalui gali aktyvuoti sankabos mechanizmą, kurio jūs nejusite, bet patys mechanizmai veiks ir dils.

Reguliariai darykite pertraukėles, sustokite, pramankštinkite pečius, rankas ir kojas.

Pasirinkite tinkamą rankų sulenkimo kampą

Atstumas iki vairo turi būti toks, kad vairą galėtumėte pasiekti šiek tiek per alkūnes sulenktomis rankomis. Jei sėdėsite per toli ir vairą laikysite ištiestomis rankomis, manevruodami negalėsite panaudoti visos rankų jėgos. Tai gali riboti vairo eigą staigaus manevro arba ekstremalios situacijos metu. Sėdėdami per arti, taip pat ribosite vairo pasukimo galimybes. Net ir nedidelio eismo įvykio metu rizikuosite stipriau susižaloti veidą dėl saugos pagalvės arba vairo, nes besiskleidžiančiai oro pagalvei gali neužtekti atstumo tarp vairo ir vairuotojo veido.

Nenuolaidžiaukite dėl saugos diržų

Gale sėdintys keleiviai, deja, dar ne visada užsisega saugos diržus. Vis dar gajus mitas, kad ilgoje kelionėje išsėdėti vienoje pozicijoje neva pakankamai sudėtinga, todėl keleiviai susigundo pakeisti sėdėseną, atsisegdami saugos diržus, atsisėsdami šonu ar priguldami ant galinės sėdynės. Gale sėdintys neprisisegę keleiviai avarijos metu gali tapti sviediniais, kurie ne tik susižalos patys, bet ir sužalos automobilyje esančius kitus keleivius bei vairuotoją.

Ši taisyklė galioja ir vieno tūrio automobiliuose galinėje dalyje esantiems daiktams, lagaminams. Jie avarijos metu išsibarstys po saloną ir padidins sužalojimus bei sumažins išgyvenimo tikimybę. Bagažą kelionės metu būtina užfiksuoti ir atskirti nuo vairuotojo bei keleivių erdvės. Tam yra įvairių sprendimų: specialios pertvaros ar tinklas, kuris uždengia bagažą, kabliukais užfiksuojant jį bagažo skyriuje.

Tinkamai sureguliuokite galvos atramą

Galvos atrama nėra skirta patogiai padėti galvą kelionės metu, ji skirta smūgio į galą metu būti atrama ir išvengti kaklo traumų. Galvos atrama turi būti sureguliuota taip, kad vairuotojo ar keleivio pakaušis, atlošus galvą šiek tiek atgal, būtų pilnai atremtas į atramą. Jei automobilyje reguliuojamas ne tik atramos aukštis, bet ir poslinkis į priekį, susireguliuokite ir jį, kad tarp atramos ir galvos būtų kuo mažesnis atstumas. Nepamirškite ir gale sėdinčių keleivių, jų atramos privalo būti pritaikytos individualiai prie kiekvieno keleivio ūgio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas