Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automatinių stabdymo sistemų teste geriausiai pasirodė „Subaru Outback“

Naujausia automobilių saugumo mada – automatinis stabdymas. Ne vienas naujas automobilis grotelėse turi sumontuotus radarus, kurie skenuoja priekyje važiuojančių transporto priemonių greitį ir staigius jo pokyčius. Jeigu priekyje važiuojantis automobilis staiga stabdo, o vairuotojas nereaguoja, iš paskos judanti mašina sustoja pati. Vokiečių „Auto motor und sport“ nusprendė patikrinti, kiek šiomis sistemomis galima pasitikėti.
„Subaru“ „Eyesight“ sistema
„Subaru“ „Eyesight“ sistema

Bandyme dalyvavo šeši automobiliai: C klasės „Mercedes Benz“, „MINI Cooper“, „Nissan Qashqai“, „Subaru Outback“, „Volkswagen UP“, ir „Volvo V60“.

„Auto Motor und Sport“ žurnalistai parengė visą bandymų poligoną, kuriame automobiliai turėjo sureaguoti į vietoje stovinčią kliūtį, imituotą pėsčiojo išėjimą ir kitus bandymus. Automobiliai buvo bandomi važiuojant 30 ir 50 km/val. greičiu.

C klasės „Mercedes-Benz“
C klasės „Mercedes-Benz“

Kalbėdami apie C klasės „Mercedes-Benz“ modelį, vokiečiai negailėjo pagyrų nepastebimai veikiančiai sistemai, tačiau ji tinkamai reagavo tik į stovinčius vietoje objektus. Imituojant pėsčiąjį ar net judantį automobilį, sistema neretai vėluodavo ir vietoj galimo susidūrimo išvengimo jį tik susilpnindavo. „Prie Safe Brake“ pavadinta sistema C klasės „Mercedes-Benz“ pirkėjui papildomai kainuotų 2 499 eurus.

„Driving Assistance“ sistema, montuojama į MINI modelius, kainuoja 990 eurų ir yra viena pigiausių tarp šio bandymo dalyvių. Ji nėra tobula, tačiau važiuojant nedideliu greičiu, 30 ar 50 km/val., spėjo sustabdyti arba iki minimumo sumažinti greitį visais atvejais.

„Nissan Qashqai“ turi „Safety Shield“ sistemą, kuri yra pigiausia šio testo dalyvė – kainuoja 700 eurų. Tiesa, ją užsisakyti galima tik išsirinkus geriausią „Qashqai“ komplektaciją – „Tekna“. Šiai sistemai vokiečiai neturėjo daug priekaištų, tačiau ji kiek per jautriai reagavo į daugumą pėsčiųjų ir nedavė vairuotojui ramybės. „Auto Motor und Sport“ pažymėjo, kad „Nissan“ įspėjimo sistema veikia ir važiuojant atbuline pavara.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Subaru Outback“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Subaru Outback“

„Eyesight“ sistema, montuojama į „Subaru Outback“, yra vienintelė standartinėje komplektacijoje esanti sistema. Šiai sistemai vokiečiai negailėjo pagyrų: ji puikiai reagavo tiek į stovinčius, tiek į judančius objektus, o bereikalingų įspėjimų kiekis – minimalus. Matyt, ne veltui ši sistema komplektuojama kiekviename „Comfort“ komplektaciją turinčiame „Outback“.

„Brake Assist Pro“ kainuoja 2 150 eurų ir yra montuojama į „Volvo V60“. Šią sistemą „Auto Motor und Sport“ įvertino labai gerai – ji tiksliai reagavo į judančias bei nejudančias kliūtis, į staiga atsirandančius pėsčiuosius. Klaidingi įspėjimai apie kliūtis – gana reti.

„Volkswagen Up“ mažylyje vos už 605 eurus galima užsisakyti „Drive Pack Plus“ sistemą, kuri atitinka savo kainą ir neprilygsta triskart daugiau kainuojančioms technologijoms. Didžiausia „Volkswagen“ sistemos bėda – ribotas matymo plotas. Kai „Subaru“ ar „Volvo“ gali pastebėti toli esančią kliūtį ir spėti sustoti net ir važiuojant 100 km/val. greičiu, „Volkswagen“ „matymas“ yra ribotesnis – ji veikia idealiai iki 25 km/val., tačiau prie didesnio greičio susidūrimo išvengimo gali nepavykti.

Bandymo rezultatai
Automobilis Nejudanti kliūtis 30 km / val. 50 km / val. Žurnalo įvertinimas
Mercedes C-Class (2,499 Eur) ++ o o +
Mini Cooper (990 Eur) ++ + o ++
Nissan Qashqai (700 Eur) - o o o
Subaru Outback (serijinė įranga) ++ ++ ++ ++
Volvo V60 (2,150 Eur) ++ + + ++
VW Up (605 Eur) ++ + - +
++ = Labai gerai
+ = Gerai
o = Patenkinamai
     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai