Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodosios Vilniaus dėmės: STOP linija, kurią mato ne visi

Juodosios dėmės – tai tokios vietos, kuriose vairuotojai labai dažnai nesilaiko Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų. Kartais – dėl nepakankamai gero eismo organizavimo. Bet šiuo atveju, sutikite, dėl išsiblaškymo.
J.Basanavičiaus ir Pamėnkalnio g. sankryža Vilniuje
J.Basanavičiaus ir Pamėnkalnio g. sankryža Vilniuje / Skaitytojo iliustr.

Juk ne veltui sakoma, kad „įpratimas – antras prigimimas“. Daugelyje Lietuvos sankryžų STOP juosta yra maždaug keli metrai nuo gatvių ar kelių susikirtimo. Arba tiesiog prieš pėsčiųjų perėją ar šviesoforą. Vairuotojai prie tokios tvarkos, ko gero, taip įprato, kad kitokia eismo reguliavimo logika jiems sunkiai suprantama.

Kitokia logika: atitraukta STOP juosta

Jei esate bent kartą važiavę sostinės J.Basanavičiaus gatve žemyn, link Pylimo g., su šia situacija tikrai susidūrėte. Čia STOP linija nupiešta ir pažymėta ženklu dar gerokai iki sankryžos. Nes dėl siauro posūkio spindulio netelpa iš Pylimo į J.Basanavičiaus g. sukantys troleibusai. Tokiu būdu, atitraukus automobilius toliau nuo sankryžos, bendrojo naudojimo transporto priemonėms paliekama daugiau erdvės manevrui.

Tačiau ši formulė neveikia, jei J.Basanavičiaus gatve žemyn važiuojantys vairuotojai sugeba STOP linijos nepastebėti. Tuomet troleibusas sankryžoje užstringa, o žioplį pagavę automobilių vairuotojai karštligiškai bando trauktis atgal. Nevengiama ir garsinių signalų. O juk visai šalia – Kultūros ministerija, taip elgtis čia mažų mažiausiai negražu (nebekalbant apie KET reikalavimus, kurių nesilaikoma).

Analogišką situaciją nufilmavo skaitytojas Daniel. Pasižiūrėkite. Iš pradžių STOP liniją pravažiuoja „Toyota“. Jos pavyzdžiu paseka ir „Audi“ vairuotojas. Kai priekyje išdygsta troleibusas, „Toyota“ neturi kur dėtis, todėl išvažiuoja į sankryžą, o „Audi“ traukiasi atbula.

VIDEO: Probleminė vieta sostinės J.Basanavičiaus gatvėje: automobiliai pravažiuoja STOP liniją

Tokių sankryžų Vilniuje yra ne viena. Analogiška situacija kartais susidaro Antakalnyje, Žolyno g., prie poliklinikos. Kad netrukdytų išvažiuoti iš kiemo ir iš poliklinikos aikštelės.

Vilniuje – bent kelios „kitokios“ STOP linijos

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Artūras Pakėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Artūras Pakėnas

Vairavimo mokyklos „Amplius LT“ vadovas Artūras Pakėnas Vilniuje suskaičiavo ir daugiau tokių probleminių vietų. Be jau dviejų minėtų – Žirmūnuose prie VRM sporto rūmų, Savanorių pr. sankryža su J.Basanavičiaus ir S.Konarskio g. Tačiau ten pažeidimai retesni.

„Na nežiūri žmonės ženklų ir nenori žiūrėti. Pyksta, kai pirštu parodai, nes kliudai jiems kalbėti, naršyti internete, svajoti ir kitais darbais užsiiminėti vairuojant, – pripažįsta patyręs vairavimo instruktorius. – Daug kam vairavimas yra tiesiog laiko gaišimas, žmonės į tai nežiūri kaip į rimtą užsiėmimą. O dar jei reikalauji pagal taisykles važiuoti, tai nedaugelis supranta, kaip tai svarbu. Juo labiau nesupranta, kad STOP linija specialiai taip pažymėta ten, kur sunku tinkamai organizuoti eismą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?