Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip elgtis priverstinai sustojus? Tai nutinka kas dešimtam vairuotojui

Ne vienam vairuotojui teko susidurti su situacija, kai tenka stoti kelyje. Nesvarbu, dėl ko jums teko sustoti – ar dėl pradurtos padangos, ar dėl rimto techninio gedimo, visada reikia laikytis taisyklių ir saugumo patarimų.
Mergina kviečia techninę pagalbą
Mergina kviečia techninę pagalbą

Pirmiausia turite būti atlikę namų darbus – visada su savimi reikia turėti keturis dalykus: gesintuvą, avarinio sustojimo trikampį, pirmosios pagalbos rinkinį, šviesą atspindinčią liemenę.

Jeigu pajutote, kad automobilis blogai dirba – sustokite. Priklausomai nuo gedimo, kartais tai padaryti gali būti ganėtinai sudėtinga. Pavyzdžiui, jeigu važiuojant asfalto ar betono danga prakiuro padanga, sustoti yra sunku ir tai reikalauja specifinių žinių bei sugebėjimų.

Kaip reikia tinkamai sustoti prakiurus padangai ir kaip ją pasikeisti, jau rašėme anksčiau. Kalbintas vairavimo mokyklos „Autologija“ vadovas Kastytis Povilaitis teigia, kad svarbiausia yra nesutrikti, tvirtai suspausti vairą rankomis ir nestabdant riedėti iki kelkraščio.

Labai svarbu yra ne tik tinkamai sustoti, bet ir žinoti, kaip elgtis jau sustojus kelkraštyje. Visų pirma, turite pasirūpinti, kad ir jūsų automobilis, ir jūs pats būtumėte matomi kitiems eismo dalyviams.

Įjunkite avarinio sustojimo signalą. Daugelis vairuotojų šviesą atspindinčią liemenę vežiojasi automobilio bagažinėje. Tačiau toks įprotis yra ydingas. Įsivaizduokite, ar neapšviestame kelio ruože jus, išlipusį iš automobilio, matys kitas vairuotojas? Tad geriausia šviesą atspindinčią liemenę visada vežiotis šalia savęs, automobilio durelėse.

Tik atlikę šiuos du veiksmus galite išlipti iš automobilio. Tačiau atminkite, kad nors jūs ir matomas, stoviniuoti prie kelio vis tiek yra nesaugu. Idealiausia, jeigu iš automobilio lipsite per dureles, esančias dešinėje pusėje. Taip išlipsite ant kelkraščio, o ne ant važiuojamosios kelio dalies.

Pirmasis žingsnis, kurį reikia atlikti išlipus iš transporto priemonės – pastatyti avarinio sustojimo ženklą. Jeigu priverstinai sustojote ne gyvenvietėje, ženklą pastatykite už 50 metrų nuo automobilio. Jeigu sugedote gyvenvietėje, trikampį statykite už 25 metrų.

Jeigu nustatėte, kodėl sugedo jūsų automobilis, gedimą galite pašalinti ir patys, jei tik mokate. Jei ne, nedelsdami kvieskite techninę pagalbą. Jeigu sugedote Lietuvoje, techninės pagalbos, priklausomai nuo paros laiko ir tikslios vietos, lauksite apie 0,5–2 valandas. Žinoma, kartais pagalbos automobilis gali važiuoti ir ilgiau, tad apsišarvuokite kantrybe.

„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis dar priduria, kad itin svarbu yra geras automobilio matomumas.

„Rekomenduojama įsijungti avarinio sustojimo žibintus. Kuo geriau sustojusi transporto priemonė bus matoma, tuo saugiau bus visiems eismo dalyviams.“

Artūras Juodeikis taip pat tikina, kad jo atstovaujamos įmonės duomenimis, kas dešimtam apsidraudusiam prireikia techninės pagalbos kelyje. Jis taip pat tikina, kad sustojus automagistralėje pagalbos automobilio vidutiniškai tenka laukti apie 50 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai