Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 28

Keliai slidūs, tačiau automobiliai su vasarinėmis padangomis: kas atsakys nutikus avarijai?

Spalio mėnesio pabaiga – labai permaininga. Naktimis temperatūra – artima nuliui, o dieną svyruoja nuo 3 iki 5 laipsnių šilumos. Jau vien dėl tokios temperatūros vasarinių padangų gumos mišinys tampa neefektyvus. O, netikėtai pasnigus, situacija gali tapti labai pavojinga.
„Enefit 24 valandų elektromobilių lenktynės“. Lietus
Padangos / Organizatorių nuotr.

Kas atsakytų, automobiliui paslydus ir įvykus avarijai? Juk kiekvienas vairuotojas kaip „du kart du“ žino, kad vasarinės ir žieminės padangos skiriasi ne tik protektoriaus raštu, bet ir gumos mišiniu. Net ir naujų vasarinių padangų darbinė temperatūra prasideda tik nuo +7 laipsnių. Jei asfaltas šaltesnis, padanga tampa „medine“.

Ką sako Kelių eismo taisyklės

Tačiau, pagal Lietuvoje galiojančias Kelių eismo taisykles (KET), jei nėra atskiro kelių policijos tarnybos nurodymo, vasarinėmis padangomis galima važinėti iki pat lapkričio 10 d.

Tačiau KET įpareigoja visus eismo dalyvius (taigi ir vairuotojus) laikytis visų būtinų saugumo priemonių. Prieš pradėdamas važiuoti kiekvienas vairuotojas privalo įsitikinti, kad transporto priemonė tvarkinga ir stebėti jos būklę kelionės metu. Tarp šių eilučių galima įskaityti mintį, kad, matydamas, jog padangos neatitinka meteorologinių sąlygų, vairuotojas neturėtų leistis į kelionę.

O kaip į šį klausimą atsako draudikai? Juk jie, vairuotojui nesilaikant KET reikalavimų (tarkime, žiemą važinėjant vasarinėmis padangomis) gali atsisakyti išmokėti draudiminę kompensaciją, įvykus eismo įvykiui. Tai kaip jie elgsis dabar, avaringu spalio pabaigos – lapkričio pradžios laikotarpiu. Ar vairuotojams, kurie, neįvertinę meteorologinių sąlygų. leisis į kelionę vasarinėmis padangomis, bus taikomos sankcijos?

„Pagal KET vairuotojai iki lapkričio 10 d. turi pasikeisti vasarines padangas į žiemines. Kiekvienais metais turime skirtingą orų situaciją. Vėsesni orai, slapdriba gali užklupti rugsėjo-spalio mėn., o kartais pirmas snaiges pamatome tik po Naujų metų, – sako draudimo bendrovės BALCIA produkto vadovas Tomas Lizūnas. – Šiemet, atšalus orams, rekomenduotume vertinti realias eismo sąlygas ir apauti automobilį žieminėmis padangomis anksčiau, nes nuo to priklauso visų eismo dalyvių saugumas“.

Savo nuomonę šiuo klausimu išsakė ir „Lietuvos draudimo“, „Compensa“, BTA ekspertai. Ir pateikė atsakymą į klausimą, ar vairuotojas, iki lapkričio 10 d. slidžiame kelyje esant žemai temperatūrai patyręs avariją, gali tikėtis išmokos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas