Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturi policijos pareigūnų patarimai tiems, kas per šventes leisis į kelią

Policijos pareigūnai linkėdami saugių švenčių pastebi, kad šiemet šventinis laikotarpis tęsis kaip niekada ilgai – 10 dienų. Pasak jų, kad šventės išliktų šventiškomis, reikėtų vadovautis keturiais jų siūlomais patarimais.
Vilniuje – sudėtingos eismo sąlygos
Per šventes gali laukti sudėtingos eismo sąlygos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

1. Nevartoti alkoholio

Šventiniu laikotarpiu policijos pareigūnai netoleruos alkoholinių gėrimų vartojimo ir girtų asmenų pasirodymo viešose vietose. Gruodžio 23 – sausio 2 d. eismą prižiūrintys pareigūnai aktyviai tikrins vairuotojų blaivumą, drausmins pėsčiuosius ir teiks visokeriopą pagalbą eismo dalyviams.

Daug dėmesio bus skirta kelių chuliganams, neblaiviems ar apsvaigusiems nuo narkotikų vairuotojų. Pareigūnai pabrėžia, kad alkoholio vartojimas negali būti derinamas su dalyvavimu eisme. Vairuotojams primenama, kad ir nežymus apsvaigimas daro įtaką gebėjimams valdyti transporto priemonę, sulėtina reakcija, trikdo koordinaciją.

Drauge, primenama pareiga pasirūpinti, kad prie vairo neblaivūs nesėstų svečiai, taip pat, kad jie būdami viešoje vietoje netaptų nusikaltimų aukomis.

2. Pasirinkti saugų greitį

Žiemą dėl nepalankių oro sąlygų kelio danga dažnai būna slidi arba apsnigta, todėl svarbu ne tik laikytis leistino, bet pasirinkti saugų važiavimo greitį.

Pareigūnai pataria atsakingai įvertinti savo įgūdžius, nepasiduoti skubėti verčiantiems prieššventiniams rūpesčiams, vairuoti atsakingai ir vengti rizikingai manevruoti.

Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai pažymi, kad pagrindinės eismo įvykių priežastys metų metais lieka panašios – dažniausiai vairuotojai šventiniu laikotarpiu skuba ir dėl to nepasirenka saugaus važiavimo greičio, neatsižvelgia į kelio būklę, nesuvaldo automobilių, nuvažiuoja nuo kelio arba įvažiuoja į priešpriešinio eismo juostą, kur kaktomuša susiduria su kitomis transporto priemonėmis. Neretai eismo įvykių kaltininkai būna neblaivūs – tiek vairuotojai, tiek pėstieji.

3. Nepamiršti saugos diržų

Vairuodami automobilį vairuotojai turėtų nepamiršti užsisegti saugos diržo, įsitikinti, kad visi keleiviai važiuoja užsisegę.

Vaikai turėtų būti vežami tik tam skirtose specialiose kėdutėse, o suaugusieji turėtų pasirūpinti, kad jose vaikai būtų tinkamai prisegti.

4. Ypatingas dėmesys pėstiesiems

Žiemą didžiulę įtaką eismo saugumui daro anksti prasidedantis ir ilgiau trunkantis tamsusis paros metas. Viena iš dažnų eismo įvykių priežasčių – užvažiavimai ant tamsoje nematomų pėsčiųjų.

Tokie skaudūs įvykiai dažniausiai nutinka dėl neatsakingo pačių pėsčiųjų elgesio. Tamsoje, esant blogam matomumui, vairuotojai per vėlai pastebi pėsčiąjį, kuris nesilaiko reikalavimų segėti atšvaitus, naudoti šviesą atspindinčius elementus, neštis šviečiantį žibintą.

Policijos pareigūnai prašo atidžiai ir dėmesingai eiti per kelią, prieš įžengiant į pėsčiųjų perėjas įsitikinti, kad važiuojantys automobiliai sustojo. Vairuotojams primenama, kad tamsoje, išlipus iš automobilio, būtina užsidėti šviesą atspindinčią liemenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento