Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo lietuvis gali būti pranašesnis už norvegišką elnią?

Norvegijos gyventojai garsėja ne tik aprūpinta jaunyste, bet ir patogia senatve. O kad jos sulauktų, saugo ne tik save, vaikus, bet ir savo augintinius. Žinoma, būna ir išimčių – tai šiauriniame Norvegijos regione auginami elniai, kurių kasmet žūsta šimtai, nes tamsiu paros metu kelyje yra sunkiai pastebimi. Visai kaip statistinis pėsčias lietuvis. Policijos duomenimis Lietuvoje per pusmetį žuvo 45 pėstieji, 28 iš jų – tamsiuoju paros metu, dar 473 sužeisti. Didelė dalis jų nukentėjo tamsiuoju paros metu ir nesegėjo atšvaito.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Egidijaus Krikščiūno nuotr.

Norvegams atšvaitai nėra jokia problema, jiems tai nėra nepatogus ar namuose pamirštamas atributas. Už poliarinio rato įsikūrę gyventojai, žiemos metu visą parą gyvenantys prieblandoje arba visiškoje tamsoje, ypač gerai supranta atšvaitų reikšmę.  

Vaikai jau darželyje išmoksta dėvėti šviesą atspindinčias liemenes ir segėti atšvaitus. Netgi dienos metu vaikščiodami miesto centre darželinukai visuomet dėvi šviesą atspindinčias liemenes. Mokyklose taip pat akcentuojama atšvaitų svarba. Išklausyti kursą apie atšvaitus būtina norintiems gauti norvegišką vairuotojo pažymėjimą. Važiuojant dviračiu ar motociklu dėvėti šviesą atspindinčią liemenę yra privaloma. 

Todėl suaugusiems tamsiuoju paros metu dėvimi atšvaitai yra savaime suprantamas dalykas. Dažniausiai atšvaitai yra laukui skirtos aprangos dalis, taip pat būna papildomai tvirtinami prie striukių, kelnių, liemenių, kuprinių.  

Kauno policijos nuotr./Pėstiesiems dalijami atšvaitai
Kauno policijos nuotr./Pėstiesiems dalijami atšvaitai

Daugelis šiauriniame regione įsikūrusių kompanijų pačios pasirūpina savo darbuotojų saugumu. Išorėje esančių objektų, gyvenamųjų pastatų, naftos ir dujų platformų statybos, remonto ar kasdienės priežiūros darbus atliekančių darbuotojų apranga išsiskiria šviesą atspindinčiomis dalimis. Taip žmogus niekada nepamiršta atšvaito ir visuomet yra gerai matomas.

Norvegai savo gyvybę saugo ne tik darbe ar kasdien keliaudami namo, bet ir leisdami laisvalaikį, pavyzdžiui, dalyvaudami medžioklėse. Atšvaitų gausa skirta ne tik žmonėms, bet ir jų mylimiems augintiniams. Tamsiuoju paros metu šunys aprengiami šviesą atspindinčiomis liemenėmis arba vedžiojami su specialiais žybsinčiais ankakliais.

Kauno policijos nuotr./Pėstiesiems dalijami atšvaitai
Kauno policijos nuotr./Pėstiesiems dalijami atšvaitai

Tačiau ne visiems šiaurės gyventojams taip sekasi. Visišką laisvę vaikščioti tiek kalnuose, tiek miesteliuose, tiek važiuojamoje dalyje turintys šiaurės elniai labai dažnai savo dienas baigia partrenkti automobilių. Išvengti susidūrimo su aplinka kone susiliejusiais ir netikėtai važiuojamoje kelio dalyje pasirodžiusiais gyvūnais yra beveik neįmanoma.

Deja, Lietuvoje atšvaitų nešiojimo taisyklės dar per mažai įsisavintos. Keliuose tamsiuoju paros metu sunku pamatyti ne tik briedžius ar elnius, bet ir žmones. Taisyklingo atšvaitų nešiojimo kultūrą skatinantis projektas „Nebūk briedis“, bendradarbiaudamas su Lietuvos automobilių kelių direkcija ragina visada turėti atšvaitą ir nešioti jį taisyklingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas