Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujų vaistinėlių rebusai: turniketais mokysimės naudotis iš „Youtube“?

Liepos 1 d. Lietuvoje įsigalioja nauja tvarka: vairuotojai privalės automobiliuose vežiotis naujo pavyzdžio vaistinėles. Svarbiausias atnaujinimo aspektas – turniketai, skirti ūmaus (arterinio) kraujavimo stabdymui. Jie labai dažnai naudojami karo zonoje (pvz., Ukrainoje). O kiek turniketų per metus panaudojama Lietuvoje, Sveikatos apsaugos ministerija nežino.

Įvykus nelaimei (karo ar eismo įvykio atveju), sužeistas žmogus gali nukraujuoti labai greitai. Minutės gali pakakti, jei kraujas švirkščia fontanu iš arterijos. Todėl tokiu atveju reikia žaibiškai užveržti galūnę turniketu ir laukti, kol atvyks medikai.

15min laidoje aiškinomės, ar naujieji reikalavimai automobilinėms vaistinėlėms pakeis mūsų gyvenimą, ar išmoksime teikti pirmąją pagalbą? O gal tik sumokėsime daugiau už naujo pavyzdžio vaistinėlę (25–30 Eur) ir ją pamiršime? Laidą žiūrėkite čia:

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė siūlo vairuotojams, įsigijusiems naująją vaistinėlę, susipažinti su jos turiniu. Taip pat apsilankyti pirmosios pagalbos teikimo kursuose (daugelis juos paskutinį kartą išklausė prieš vairavimo egzaminą) arba ieškoti patarimų, kaip naudotis priemonėmis (pvz., turniketais) „YouTube“ kanale.

Prireiks 214 metų, kol vairuotojai išmoks naudotis turniketais?

„Auto Bild“ vyr. redaktorius Vitoldas Milius, ne kartą lankęsis Ukrainoje su humanitarine misija, sako, kad turniketai ir „YouTube“ pamokėlės – nesuderinami dalykai. Naudotis šia priemone teisingai ir greitai galima tik Pirmosios pagalbos kursų metu, viską išbandant praktiškai. O „YouTube“ galima naudotis tik, tarkime, norint išmokti greičiau plaukti. Gyvybiškai svarbiems mokymams šis kanalas netinka.

Agnė Jankauskienė – Raudonojo Kryžiaus pirmosios pagalbos lektorė-instruktorė suskaičiavo, kad šiuo metu Lietuvoje dirba tik 22 specialistai, galintys vairuotojus mokyti naudotis turniketais. Vairuotojų Lietuvoje – apie 1,5 mln., o per metus Raudonasis Kryžius geriausiu atveju gali išmokyti 7000. Taigi pririeks 214 metų, kol visi Lietuvos vairuotojai išmoks naudotis vaistinėlėmis? Nes, kaip sutiko visi laidos pašnekovai, pirmosios pagalbos teikimo įgūdžius reikia atnaujinti nuolat.

V.Buzytės teigimu, ministerija svarsto, kad tai padaryti bus privaloma kas penkerius metus. Tačiau, V.Miliaus teigimu, bent kartą per metus kartojant kursus gal ir galima tikėtis, kad informacija ir įgūdžiai liks vairuotojų galvose.

Dar vienas svarbus aspektas – turniketų ir vaistinėlių kokybė. Vienas kokybiškas (naudojamas Ukrainoje) turniketas kainuoja apie 15 Eur. Vaistinėlė, kurioje, be dviejų turniketų, yra dar gausybė kitų priemonių (sąrašas – šio straipsnio pabaigoje) – 25–30 Eur. Kur logika? Ar šių priemonių žymėjimas ženklu CE reiškia, kad jos kokybiškos ir tikrai padės nelaimės atveju

A.Jankauskienė, Raudonojo Kryžiaus lektorė, sako, kad logikos tokioje kainodaroje nėra – už 30 Eur visavertę vaistinėlę įsigyti būtų sunku.

Tai kodėl tuomet Lietuvos valdžia nusprendė vienintelėje ES šalyje – Lietuvoje – įvesti tokią tvarką? Negi tik norėdama padidinti „YouTube“ pirmosios pagalbos kursų peržiūras?

Gal čia slypi kita misija?

Vis dėlto, gal padėtis nėra tokia jau beviltiška? Visai šalia Lietuvos vykstant karui, galbūt tokiu būdu bandoma supažindinti su pirmosios pagalbos teikimo tvarka net ir tuos, kurie kursuose lankėsi prieš dešimtį ar dvidešimtį metų?

V.Miliaus teigimu, toks Izraelio modelis, kai civiliai gyventojai mokomi teikti pagalbą, gali duoti ir naudos. Pavyzdžiui, tais atvejais, kai, įvykus avarijai, jos epicentre bus bent vienas žmogus, mokantis naudotis turniketais ir kvalifikuotai teikti pirmąją pagalbą.

Todėl Lietuvoje svarstoma ir jau pradėta diegti praktika, kai turniketai padedami šalia defibriliatorių viešose vietose. Tai, kad turniketai iš šių taškų dingsta, rodo, kad bent dalis visuomenės tikrai žino, kaip naudojama ši gyvybę galinti išgelbėti priemonė.

Svarbu: reikalavimai naujoms vaistinėlėms

Vairuotojai, kurie turi įsigiję 2019 metais atnaujintas vaistinėles, neprivalo įsigyti naujos vaistinėlės – pakanka ją tik pasipildyti 2 turniketais.

Tačiau jei vaistinėlės rinkinys pirktas gerokai anksčiau, vairuotojas privalo įsigyti naują rinkinį.

Štai sąrašas medicininių priemonių, kurios turėtų būti jūsų automobilio vaistinėlėje nuo liepos 1 d.:

  • sterilūs įvairių dydžių pleistrai;
  • pleistras (ruloninis);
  • sterilus spaudžiamasis tvarstis, kurio sterilus padelis ne mažesnis kaip 10 cm x 10 cm, pats tvarstis ne mažesnis kaip 15 cm x ir 180 cm;
  • nesterilus tvarstis;
  • palaikomasis trikampio formos tvarstis;
  • pirmosios pagalbos žirklės;
  • speciali antklodė, skirta paguldyti ar apkloti nukentėjusįjį, ne mažesnė kaip 130 cm x 200 cm;
  • sterilus žaizdų tvarstis, ne mažesnis kaip 5 cm x 10 cm;
  • vienkartinės medicininės pirštinės;
  • vienkartinės apsauginės plėvelės / pirmos pagalbos gaivinimo kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti;
  • vienkartinis šalčio maišelis;
  • turniketas, skirtas stipriam (masyviam) kraujavimui galūnėse (rankose, kojose) stabdyti;
  • atmintinė – pirmosios pagalbos teikimo aprašymas arba atmintinė, turniketo naudojimo taisyklės.

Kur dėti senas vaistinėles?

Vyksta akcija „Milijonas vaistinėlių Ukrainai“ – gyventojai kviečiami nuo liepos 1 dienos keičiamas automobilių vaistinėles surinkti ir perduoti Ukrainai.

Pilietine akcija siekiama surinkti kuo daugiau keičiamų vaistinėlių, jos bus perduotos tiek į karo zoną, tiek civiliams gyventojams.

Vaistinėlės bus renkamos specialiuose surinkimo punktuose „Circle K Lietuva“ degalinėse ir savivaldybių nurodytose vietose.

Vaistinėlės bus renkamos iki liepos 3-iosios.

Akciją inicijuoja asociacija „Po mažą žingsnį“, pilietinė iniciatyvinė grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas