Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimes kelyje prišaukia ir blogą pavyzdį vaikams rodantys tėvai

Geriausias pavyzdys vaikui, augančiam eismo dalyviui – jo tėvai. Kiekvienas tėvas savo atžalai turėtų rodyti gerą pavyzdį, tačiau dažnai kasdienėse situacijose vaikams pateikiami ne patys pagirtiniausi pavydžiai.
Pėsčiųjų eismas
Pėsčiųjų eismas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Kai kuriose Vakarų valstybėse tėvai vaiką gatvėje turi prižiūrėti iki 12 metų ir jo vieno nepaleisti. Kokia situacija Lietuvoje? Dažnas vaizdas po rugsėjo pirmosios – už save didesnę kupinę į mokyklą tempiantis pradinukas, kertantis gatvę per perėją vienas, be lydinčio asmens. Užsienyje už tokius dalykus į šeimą piktai pažvelgtų ir vaikų teisių apsaugos kontrolieriai.

Mokyti vaiką elgtis gatvėje privalo ne kas kitas, o jo tėvai. Tiesa, patys geriausi mokytojai vaikams kartais rodo ir blogą pavyzdį. Prie vairo mobiliuoju telefonu kalbanti mama, kartu su anūku per perėją degant raudonam šviesoforo signalui žingsniuojanti močiutė, greitį viršijantis tėtis. Tai blogi pavyzdžiai, kuriuos vaikas mato ir gali suprasti kaip normą.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas

„Vaikas visada stebi, ką daro tėvai. Jei vaikui rodomas blogas pavyzdys, to vaiko neišmokysi elgtis kelyje pagal taisykles, nes jis supras, kad gatvėje elgtis galima kaip panorėjus. Net jei vaikas kartu su klasės draugais vieną kartą per metus apsilankys mūsų „Saugaus eismo“ klasėje to irgi bus maža, nes vaiką elgtis visai priešingai bus pripratinę patys tėvai“, – pasakojo Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas.

Anot viršininko, dažnai blogus pavyzdžius, matytus vaikystėje, vaikai atsimena ir tuomet, kai jau patys turi teisę sėsti prie vairo.

nuotr. iš „Facebook“/Greičio viršijimas
nuotr. iš „Facebook“/Greičio viršijimas

„Su girtumu ir greičio viršijimu tas pats. Jei vaikas mato, kad tėvas sėda girtas prie vairo ar viršija greitį, jaunas žmogus supranta, kad tai normalu ir gali ateityje tai kartoti pats. Tėvai turėtų atsiminti, kad jie yra geriausi mokytojai ir turi stipriausią ryšį su vaiku. Jų misija yra savo atžalą auginti rodant tik gerus pavyzdžius“, – akcentuoja viršininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai