Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasibaigęs techninės apžiūros galiojimas dar nereiškia, kad žalą reikės atlyginti iš savo kišenės

Visuomenėje plačiai nuskambėjo atvejis, kai į autobusų stotelę su ten buvusiais žmonėmis įsirėžė panevėžiečio vairuojamas BMW. Paaiškėjo, kad transporto priemonės techninė apžiūra baigėsi prieš keletą dienų iki lemtingo įvykio.
Keturių automobilių avarija Šeškinėje
Keturių automobilių avarija Šeškinėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kol kas neaišku, kurioje draudimo kompanijoje draustas avarijos kaltininko BMW ir kaip į situaciją žvelgs draudikai. Tačiau draudikai tvirtina, kad žala būna padengiama net jei automobilis ir neturi techninės apžiūros. Tiesa, vėliau rūpesčių gali atsirasti vairuotojui.

Apie tokias situacijas ir draudimo veiksmus joms nutikus GAZAS.LT skaitytojams sutiko papasakoti Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Raimondas Bieliauskas
Raimondas Bieliauskas

Pašnekovas tvirtina, kad įmonė administruoja visas transporto priemonių žalas, neatsižvelgiant, ar automobilio techninės apžiūros galiojimas pasibaigęs, ar ne. Išmokamos išmokos nukentėjusiajam ar trečiajai šaliai pagal transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymą.

Tačiau tai dar nereiškia, kad draudimas vėliau nepaprašys vairuotojo kompensuoti išmokas, kurios buvo sumokėtos nukentėjusiems. Būtent šioje vietoje ir atsiranda vienas svarbus faktorius. Tiriama, ar automobilio techninės apžiūros nebuvimas ir jo techninė būklė tuo metu galėjo turėti įtakos incidentui įvykti.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje

Jei automobilis yra vos kelių metų senumo, o vairuotojas techninės apžiūros galiojimo pabaigos datą užmiršo prieš kelias dienas, tikėtina, kad jo automobilis buvo techniškai tvarkingas ir tai įtakos įvykiui neturėjo. Priešingu atveju, jei automobilis yra senesnis, o techninė apžiūra nebegalioja jau seniai, vairuotojui gali tekti paploninti savo piniginę.

Tiriama, ar yra priežastinis ryšys tarp techninės apžiūros galiojimo bei automobilio techninės būklės ir eismo įvykio.

„Jei įvykus eismo įvykiui transporto priemonės techninės apžiūros galiojimas yra pasibaigęs, tiriama, ar yra priežastinis ryšys tarp techninės apžiūros galiojimo bei automobilio techninės būklės ir eismo įvykio.

Jei yra pripažįstama, jog įvykis įvyko dėl prastos automobilio techninės būklės, draudimo išmoka vis tiek yra išmokama nukentėjusiems asmenims,  bet žalos išieškojimas yra nukreipiamas į įvykio kaltininką, vairavusį netvarkingą transporto priemonę.

Sprendimą dėl administracinės atsakomybės už tokį pažeidimą priima ne draudikai. Mūsų funkcija šiuo atveju – žalos administravimas ir atlyginimas“, – sako R.Bieliauskas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje

Kad vairuotojai nepapultų į tokias keblias situacijas, draudikai automobilio technine būkle rekomenduoja rūpintis periodiškai, o ne esant būtinybei.

„Skatiname automobilio priežiūra rūpintis visus metus, o ne tik prieš važiuojant į techninės apžiūros saloną. Automobilį rekomenduojame profilaktiškai tikrinti pasikeitus oro sąlygoms, sezonui bei iš karto pastebėjus galimų gedimų signalus“, – aiškina R.Bieliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai