Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perspėjimas prieš savaitgalį: tokiomis eismo sąlygomis yra buvę ir masinių automobilių susidūrimų

Jei šios savaitės pradžioje vairuotojai pamažu prisitaikė važinėti sniegu, tai savaitgalį jų laukia dideli orų pokyčiai. Kartu su orais pakis ir kelių dangos. Plikledis – vienas didžiausių pavojų vairuotojams. Šis reiškinys – klastingas ir ne visuomet pastebimas. Todėl, net ir po kelininkų perspėjimų ar paskelbtų sinoptikų prognozių, vis tiek įvyksta daugybė avarijų. Dėl plikledžio.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šeštadienio naktį eismo sąlygas sunkins lijundra ir plikledis, įspėja Automobilių kelių direkcija. Penktadienio pavakarę Tauragės ir Raseinių rajonuose pagrindinių kelių dangos su šlapio sniego provėžomis, likusioje šalies dalyje keliai šlapi arba drėgni.

Kaip važiuoti per plikledį

Savaitgalį eismo sąlygos bus apgaulingos. Puikus pavyzdys – 2015 m. Vilniuje, ant estakados ties Spaudos rūmais įvykusi avarija – jos metu susidūrė iškart 11 automobilių. Čia pat, už kelių šimtų metrų, Narbuto g. danga buvo tiesiog šlapia. O viadukai, tiltai ir estakados tądien virto spąstais.

Todėl, net ir atšilus orams, automobiliuose (arba vairuotojų galvose) derėtų įtaisyti specialius mygtukus – „Žiemos režimas“. Jį paspaudus, automobilio kompiuteris neleistų per daug pagreitėti, prieš posūkius mašiną pristabdytų, neleistų staigiai pasukti vairo, apribotų variklių sūkius, dar ir prieš viadukus variklio galią sumažintų. Nes, pasikeitus kelio dangos temperatūrai ir drėgmei, net 10 km/val. greičio skirtumas lemia labai daug. Kitaip tariant, bent tiek reikėtų sumažinti kreiserinį greitį net ir gerai pažįstamuose ruožuose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Penki patarimai važiuojantiems per plikledį: įjunkite mygtuką „Žiemos režimas“

Situacija Lietuvos keliuose

Visoje šalyje mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai išlieka padengti prispausto sniego sluoksniu, slidūs. Keliuose dirba kelių priežiūros mechanizmai, o vairuotojai raginami būti atidūs ir neskubėti.

Šalyje be kritulių, oro temperatūra siekia nuo 0 iki 1 laipsnio šilumos.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, naktį numatomi nedideli krituliai, daugiausia kris sniegas, vietomis lijundra ir plikledis.

Žemiausia oro temperatūra sieks nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas