Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rekonstruojamas dviračių takas Neringoje kelia pavojų: gyventojai nori kreiptis į policiją

Neringa šią vasarą dviratininkams – ne itin svetinga. Pagrindinė priežastis – grandiozinė dviračių tako rekonstrukcija. Tačiau, kaip informuoja Neringos gyventojai, jų ši dviračių ir pėsčiųjų tako rekonstrukcija anaiptol nedžiugina. Nes kilo chaosas ir dviratininkai pradėjo skrieti pėsčiųjų takais.
Dviračių ir pėsčiųjų takas Pervalkoje
Dviračių ir pėsčiųjų takas Pervalkoje / Skaitytojų ir 15min koliažas

Gegužės mėnesį Neringos savivaldybė paskelbė, kad šią vasarą galimybės dviračiais nuo Smiltynės pasiekti Nidą bus apribotos dėl dviračių tako rekonstrukcijos.

Via Lietuva iliustr./Dviračių takas iki Mirusių kopų Kuršių Nerijoje
Via Lietuva iliustr./Dviračių takas iki Mirusių kopų Kuršių Nerijoje

Todėl dviratininkų prašyta susilaikyti nuo kelionių per Kuršių Neriją. Automobiliams skirtu keliu (kurio dalis taip pat sulaukė rekonstrukcijos) dviračiais važiuoti taip pat draudžiama.

Vis dėlto dalis dviratininkų rizikavo, pažeisdami KET. Todėl liepos 19 d. Neringos savivaldybė netgi paragino apie pastebėtus kelio ruože Juodkrantė-Pervalka dviratininkus pranešti telefono numeriu 112.

Galiausiai rugpjūčio 1 d. paskelbė, kad atidarytas dviračių tako ruožas Kuršių nerijoje nuo Pervalkos iki pat Mirusių kopų. Tačiau gyventojai sako, kad blynas prisvilęs, o reali situacija toli gražu nėra tokia džiaugsminga, kaip skelbia rekonstrukciją atliekanti „Via Lietuva“.

Skaitytojos Miglės nuotr./Dviračių ir pėsčiųjų takas Pervalkoje
Skaitytojos Miglės nuotr./Dviračių ir pėsčiųjų takas Pervalkoje

„Visa žiniasklaida marga nuo informacijos apie renovuotą dviračių taką nuo Mirusių kopų iki Pervalkos. Žinia graži, bet ar viskas taip gerai?

Neringos savivaldybės bendrajame plane nurodyta (žiūr. iliustraciją), kad geltonai pažymėta atkarpa, išeinanti tiesiai į pagrindinę Pervalkos gatvę pro gyvenamuosius namus, yra ne dviračių, o pėsčiųjų takas. Pagal Kelių eismo taisykles, pėsčiųjų taku važiuoti dviračiais draudžiama.

Atkreipiame dėmesį, kad žiniasklaidoje paskelbus naujieną, minėta pėsčiųjų tako atkarpa dideliu greičiu lekia dviračiai ir kelia grėsmę šalia esančių namų gyventojams, ypač vaikams“, – rašo Neringos gyventoja Miglė.

Skaitytojos Miglės nuotr./Pėsčiųjų takas Pervalkoje
Skaitytojos Miglės nuotr./Pėsčiųjų takas Pervalkoje

Kodėl pėsčiųjų takas staiga virto dviračių taku?

Skaitytoja Miglė priduria, kad, vadovaujantis Neringos Bendruoju planu, ta atkarpa, einanti pro gyvenamuosius namus, negalėjo būti projektuojama kaip dviračių takas, o tik pėsčiųjų.

Skaitytojos teigimu, baigtas rekonstruoti dviračių takas tik iki išsišakojimo su savivaldybei priklausančio dviračių tako atkarpos mišku (o ji ir liko nerekonstruota, nelygi).

O nuo minėto išsišakojimo iki Pervalkos galima eiti rekonstruotu pėsčiųjų taku tik pėsčiomis. Tačiau šiame atsišakojime – jokio žymėjimo, jokių ženklų.

Skaitytojos Miglės nuotr./Dviračių ir pėsčiųjų takas Pervalkoje
Skaitytojos Miglės nuotr./Dviračių ir pėsčiųjų takas Pervalkoje

„Iš esmės džiaugiamės tvarkoma infrastruktūra, tačiau tikėjomės, kad abu projektai bus įgyvendinti lygiagrečiai arba bent iškomunikuota tinkamai – ne fragmentiškai kiekvienos institucijos už atskirą ruoželį, o žiūrint kaip į visumą, tai, kas ir domina vartotoją“, – rašo skaitytoja laiške rekonstrukciją atliekančiai „Via Lietuva“.

Įmonė gyventojams paaiškino, kad bus įrengtas ženklinimas, atribojant dviračių tako atkarpą nuo pėsčiųjų tako bei draudžiantis dviračių eismą pėsčiųjų taku, tačiau, ar galima buvo atidaryti taką to nepadarius?

Ar galima skelbti apie rekonstruotą atkarpą, nepažymėjus, kur dviračių, o kur pėsčiųjų takas?

Pervalkos gyventojai norėjo kviesti policiją

„Savaitgalį buvo toks intensyvus dviračių eismas pėsčiųjų tako atkarpoje, kad dviratininkai lėkė nuo kalniuko nestabdydami – vos nenutrenkė pėsčiųjų, norėjome kreiptis į policiją. Tačiau, kadangi jokio ženklinimo nėra, kaip ir nebuvo pagrindo tą daryti“, – aiškina Pervalkos gyventoja Miglė.

Jai pavyko išsiaiškinti, dviračių takas, einantis mišku ir išlendantis Pervalkos pabaigoje, priklauso jau ne „Via Lietuva“, o Neringos savivaldybei. Savivaldos tiesiogiai užklausus, gautas atsakymas, kad vyksta pirkimo procedūros ir ši dviračių tako atkarpa taip pat bus kažkada rekonstruota. Todėl, Miglės teigimu, informacija, kad jau visiškai atnaujintas dviračių takas nuo Mirusiųjų kopų iki Pervalkos, yra klaidinanti.

Nesupratusiems, iš kur kyla didelė painiava, pasakysime vienu sakiniu: dalis dviračių tako priklauso savivaldybei, o dalis – „Via Lietuva“. Rekonstruota tik ta dviračių tako dalis, už kurią atsakinga buvusi Kelių direkcija (išsamus jos paaiškinimas – teksto pabaigoje). Todėl, susipainioję dviratininkai ir suka naujutėlaičiu pėsčiųjų taku nuo išsišakojimo, nuo kurio mišku eina nerenovuota dviračių tako dalis, leidžianti apvažiuoti miestelį.

Neringos gyventoja kelia pagrįstus klausimus: kodėl skelbiama klaidinanti informacija, kad dviračių takas, jungiantis Pervalką su Mirusiomis kopomis yra pilnai rekonstruotas, jei tikrasis dviračių takas, einantis mišku, net nepradėtas tvarkyti? Taip pat, kada geltonai(schemoje) pažymėta atkarpa bus paženklinta kaip pėsčiųjų takas ir kas už tai atsakingas? Kada bus rekonstruota Neringos savivaldybei priklausanti mišku einanti dviračių tako atkarpa?

Gyventojai: bus kraujo...

O namo Pervalkos gatvėje, pro kurį staiga pradėjo važinėti dviračiai, gyventojai socialinėje grupėje dalijasi tokiomis emocijomis:

  • „Manęs nesužavėjo, kai, tik išėjus iš pastato, vos nepartrenkė nuo kalniuko dideliu greičiu važiuojančių dviratininkų būrys. Reikės būt atsargiems, ir vaikus to pamokyt“.
  • „Kaip tik žiūriu į visu greičiu besileidžiančius dviratininkus (tėvas su vaiku, tėvas rėkia vaikui gale kiemo sukt į kairę, nepristabdo). Panašu, kad bus kraujo. Laiko klausimas“.
  • „Pvz. viena situacija, kai keturiese leidžiasi visu greičiu nuo kalniuko iki kelio. Nėr kur pasislėpti, nes užima visą keliuko plotą. Šoko moteriškė į pušeles ant kampo“.
  • „Tegul atvažiuoja žurnalistai šeštadienį, tada matosi visas greitis ir apkrova. Nepamirškim, kad kol kas dar nesujungti likę dviračių takai“...

Pasiūlymai, kaip išspręsti nesusipratimą

Pervalkos gyventojai nori, kad ši situacija būtų suvaldyta kuo greičiau. Antraip gali nukentėti ir pėstieji, ir dviratininkai, sukantys draudžiama kryptimi:

  • Turi kuo greičiau atsirasti ženklinimas, atskiriantis dviračių taką nuo pėsčiųjų tako bei užtikrinantis kelių eismo taisyklių laikymąsi.
  • Siekti, kad Neringos savivaldybė kuo greičiau renovuotų tikrąją dviračių tako atkarpą ir ten būtų nukreiptas dviračių srautas (tai taps dar aktualiau atidarius visą dviračių taką važiuojantiems per Pervalką tranzitu iš Smiltynės ar Juodkrantės į Preilą ar Nidą).

Savivaldybė: rekonstrukcija bus baigta kitąmet

Sandra Vaišvilaitė, Neringos savivaldybės vyr. specialistė iš esmės patvirtino Pervalkos g. gyventojų nupieštą realią (o ne pranešimuose apibūdintą) situaciją:

„Per Kuršių neriją einančio pėsčiųjų-dviračių tako rekonstrukcijos darbai dar nėra baigti (šių darbų įgyvendinimą organizuoja „Via Lietuva), kuomet bus baigti – bus peržiūrėtas/atliktas ir ženklinimas.

Esamo miško kelio ribose projektuojamas naujas dviračių takas, kuris susijungs su šiuo metu rekonstruojamu pėsčiųjų-dviračių taku – taip bus sudaryta galimybė dviratininkams Pervalką apvažiuoti.

Savivaldybės administracija planuoja, kad šio tako rangos darbai galėtų prasidėti kitais metais. Atsiprašome Neringos gyventojų ir svečių dėl nepatogumų“.

„Via Lietuva“: žymėjimo darbai dar tęsiami

„Via Lietuva“ poziciją išdėstęs Vytenis Utaras patvirtino, kad įmonė tęsia dviračių takų atnaujinimo darbus Kuršių nerijoje. 2024 metais bus rekonstruoti 22 kilometrai dviračių tako ir jis jungsis su 2023 metais rekonstruotu 13,5 kilometro ruožu.

„Dviračių takas ties Pervalka (prie rajoninio kelio Nr. 2211) rekonstruojamas atsižvelgiant į Neringos savivaldybės teritorijos ir jos dalių bendrąjį planą, pagal ekspertų patvirtintą techninį darbo projektą ir gautą statybos leidimą. „Via Lietuva“ rekonstruoja patikėjimo teise valdomą pėsčiųjų ir dviračių taką.

Toje vietoje, kur prasideda kausimo autorės nurodytas dviračių takas yra išsišakojimas – vienu taku (priklausančiu savivaldybei) nukreipiamas dviračių eismas, o kitu – išskirtinai pėsčiųjų.

Dviračių tako dalis, minima užklausoje, priklauso Neringos savivaldybei, tad „Via Lietuva“ šio tako dalies, skirtingai nuo šiuo metu rekonstruojamų, nevaldo patikėjimo teise. Už šio ruožo priežiūrą yra atsakinga savivaldybė. Kada mišku einantis dviračių takas bus rekonstruotas reikėtų teirautis savivaldos atstovų.

Taku, kuris buvo minimas „Via Lietuva“ pranešime spaudai, dviračiais važiuoti galima. Atkreiptinas dėmesys, kad eismas rekonstruotu taku jau leidžiamas, tačiau statybos darbai dar nėra užbaigti, baigiamieji darbai, įskaitant ženklų įrengimą dar tęsiami“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?