Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulius Skvernelis apie ekstremalų trečiadienio rytą Vilniuje: „Slidu buvo“

„Slidu buvo“, – tiek pasakė premjeras Saulius Skvernelis, paklaustas, kaip trečiadienio rytą jam sekėsi važiuoti į darbą, kai Vilnių ir jo priemiesčius padengė plikledis, vairuotojus ilgam įkalinęs kilometrinėse spūstyse. Tačiau priekaištų žerti kelininkams jis neskubėjo, esą viskas ir taip aišku.
Vakarinis aplinkkelis virto čiuožykla
Vakarinis aplinkkelis buvo virtęs čiuožykla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienio rytas Vilniaus gatvėse buvo nepavydėtinas. Mieste dėl plikledžio, susiformavusio apie 6 val. ryto, nusidriekė įspūdingos spūstys, žmonės vėlavo į darbus po kelias valandas, kadangi neretai per valandą pavykdavo įveikti vos kilometrą.

Plačiau apie situaciją trečiadienio rytą Vilniaus ir ne tik gatvėse skaitykite čia: Vilniuje ir kituose miestuose gatvės virto čiuožykla, žmonės įstrigo didžiulėse spūstyse

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad šitą pamoką būtina išmokti ir imtis priemonių, kurios galėtų padėti kažką pakeisti, kai gamta iškrečia tokių pokštų. Plačiau skaitykite čia: Ledo spąstuose sustojusio Vilniaus vadovai galvoja apie daviklius gatvėse

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio 15min pateiktais duomenimis, kiek daugiau nei per 4 valandas, nuo ankstaus ryto iki 10.30 val, buvo užfiksuoti iš viso 92 pranešimai apie eismo įvykius. Iš jų bent 7-iuose nukentėjo žmonės – avarijos įformintos kaip įskaitinės. Dar 85 avarijos užregistruotos kaip techninės.

Premjeras jaučiasi saugus

Premjeras Saulius Skvernelis, trečiadienio rytą dalyvavęs naujos futbolo aikštelės atidaryme šalia Vilniaus Karoliniškių gimnazijos, sakė, kad į darbą važiuoti buvę slidu, tačiau jo kelionė užtruko maždaug tiek pat, kiek įprastai.

„Bet buvo slidu, matėsi akivaizdžiai. Ir ne tik Vilniaus mieste, bet ir rajone, – sakė S.Skvernelis ir teigė nebenorintis niekam priekaištauti: – Aš nebenoriu niekam sakyti priekaištų, nežinau dabar objektyvių dalykų, kas kada turėjo daryti. Kiekvienas vairuotojas, kuris vairavo, tai nebuvo labai patenkintas. Aš kaip keleivis jaučiuosi saugiai.“

Jau nebe tie laikai, kad reikėtų ryte atsikėlus į dangų žiūrėti. Deja, eilinį kartą žiema atėjo netikėtai, – sakė S.Skvernelis.

Vis dėlto vieną priekaištą premjeras ištarė: „Jau nebe tie laikai, kad reikėtų ryte atsikėlus į dangų žiūrėti. Deja, eilinį kartą žiema atėjo netikėtai.“

Vilniaus meras Remigijus Šimašius po to paties renginio žurnalistams sakė, kad šis rytas tapo tikru iššūkiu visiems.

„Visi mes patyrėm, ką reiškia gamta, o kai kuriais atvejais – ir nesusitvarkymas laiku. Turbūt kai lyja ir šąla vienu metu, tai gamta kartais pasiūlo tokių dovanų. Ir šįryt buvo viena iš tų dienų. Objektyviai žiūrint turbūt bent pusvalandžiu, o tas pusvalandis gali būti lemiantis, „Grinda“ galėjo sureaguoti ir anksčiau“, – sakė R.Šimašius.

Diegs daviklius asfalte

Meras įsitikinęs, kad reaguoti šiek tiek greičiau galima buvo ir pagal tai, kokias technologijas kelininkai turi dabar, tačiau ateityje „Grindoje“ miestas planuoja technologinę pažangą.

„Dar nėra padaryta, bet planuojame temperatūros daviklius pačiame asfalte. Kai oro temperatūra yra viena, o dangos – kita, atsitinka keletas tokių dienų per metus. Kai dangos temperatūra žema, o iš dangaus lyja, reikia ypatingai reaguoti. Lietus nuplauna druską, reikia ypatingai daug jos barstyti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Paklaustas, kad gal tuomet, kai prognozuojamas lietus, geriau gatves ir šaligatvius barstyti smėliu, kurio vanduo taip greitai nenuplauna, meras atsakė, kad ir tai nebūtų miesto išgelbėję. „Pabarstyti visą miestą smėliu nebūtinai sprendimas. Ten, kur reikalinga, yra barstoma. Dar operatyviau turi būti barstoma“, – kartojo meras.

Tiems, kurie į darbus vėlavo po kelias valandas, R.Šimašius irgi tik pakartojo – trečiadienio rytą sostinėje daugelis patyrė nepatogumų: „Galima kaltinti gamtą, bet ir pasiruošimas gamtai yra labai svarbus veiksnys. Jeigu anksčiau miestas reaguodavo labai pavėluotai, dabar šiek tiek pavėluotai, jau esame ant slenksčio, darome sprendimus, kad nevėluotume. Bet ir tai nereiškia, kad galime būti ramūs, kad niekada jokio ledo nebus. Prieš fiziką pakovoti negalima, galima tik prie jos prisitaikyti ir tinkamai reaguoti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Slidaus kelio sustingdytas Vilniaus Laisvės prospektas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Slidaus kelio sustingdytas Vilniaus Laisvės prospektas

Meras patikino, kad kalbama ir su „Grindos“, ir su kitų savivaldybės įmonių vadovais: Eismo valdymo centro, „Vilniaus viešajame transporte“, nes blogiausia neva yra, kai sustoja ir viešasis transportas, žmonės laukia stotelėse. Taip pat žadama pasirūpinti informavimu, kad žinios apie ekstremalią situaciją keliuose žmones pasiektų kuo operatyviau.

VIDEO: Eismo įvykių padariniai Vilniaus aplinkkelyje ties Pavilnionių g.
VIDEO: Gruodžio 6-osios rytinis plikledis ir avarijos paralyžiavo sostinės gatves

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento