Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūloma naujovė: gausite SMS žinutes iš „Regitros“?

Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė siekia, kad VĮ „Regitra“ informuotų visus vairuotojus, kad baigiasi jų automobilių draudimas ir techninė apžiūra. Informuotų iš anksto, kad tokiu būdu būtų galima išvengti perteklinio baudimo.
SDK kodas, Regitra
Asociatyvinė nuotr., Regitra / Regitros nuotr.

Pasak parlamentarės, vairuotojai išvengtų ne tik administracinių baudų, bet ir rimtų finansinių nuostolių.

Siūlo ne bausti, o įspėti

„Transporto priemonė, kuri yra registruota Lietuvoje, privalo turėti galiojančią privalomąją techninę apžiūrą ir būti apdrausta civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Tačiau pasitaiko, kad vairuotojai pamiršta apsidrausti ar laiku atlikti techninę apžiūrą, dėl to iškyla grėsmė gauti nemenką baudą už administracinį nusižengimą ir patirti rimtų finansinių nuostolių tokia transporto priemone patekus į eismo įvykį, kurio metu nukentėjo žmonės ar buvo apgadinti kiti automobiliai.

Norėdami išvengti tokių situacijų, siūlome įstatymo pataisą, kurioje būtų numatyta, kad „Regitra“ prieš 5 darbo dienas turi įspėti vairuotojus, kad jų transporto priemonės draudimas arba techninės apžiūros galiojimo laikas eina į pabaigą“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kokie KET pokyčiai įsigalios nuo gegužės 1 d.

Šiuo metu VĮ „Regitra“ informuoja transporto priemonės valdytoją tik tada, kai yra sustabdomas transporto priemonės dalyvavimas viešajame eisme, nes jos draudimas ar techninės apžiūros galiojimas jau pasibaigė.

„Siūlau „Regitrai“ pavesti prievolę informuoti vairuotojus, o ne juos bausti. Valstybinės įstaigos tikslas – tarnauti žmonėms, o kartu su duomenų administravimu atsiranda pareiga įspėti ir užtikrinti, kad būtų sumažintas situacijų, kai eisme dalyvauja nedraustos ir techninės apžiūros neturinčios transporto priemonės, skaičius. Taip pat toks informavimas atliktų prevencinę funkciją – vairuotojas apie besibaigiantį privalomąjį draudimą ar techninę apžiūrą sužinotų dar prieš jam prarandant teisę dalyvauti eisme,“ – pataisų iniciatorę cituoja Jonavos žinios.

Seimo narė atkreipė dėmesį, jog atsižvelgiant į tai, kad VĮ „Regitra“ jau dabar gauna informaciją, susijusią su transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, informuoti vairuotojus apie draudimo sutarties termino pabaigą ne tada, kai jis pasibaigia, o iš anksto, prieš 5 darbo dienas, jai nebūtų sudėtinga.

„Regitra“ turi aktualią informaciją, kas yra naujausias transporto priemonės valdytojas – priešingai negu technines apžiūras vykdančios įstaigos, kurios gali turėti informaciją tik apie tai, kas atliko techninę apžiūrą prieš 2 metus, ir priešingai negu draudikas ar Transporto priemonių draudikų biuras, kuris gali turėti taip pat jau pasenusią informaciją apie tai, kas sudarė privalomojo draudimo sutartį besibaigiančiam draudimo laikotarpiui. Tai sužinau pateikusi kitą įstatymo iniciatyvą, taigi įvertinusi visus „už“ ir „prieš“, manau, vairuotojų informavimas „Regitrai“ nesudarytų papildomų sunkumų, o vairuotojams padėtų išvengti rūpesčių“, – teigė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Priėmus įstatymo pataisas ir papildžius Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 27 straipsnį nauja 13 dalimi, vairuotojai, kurių transporto priemonių draudimas ir/ar techninės apžiūros galiojimas baigiasi, prieš 5 darbo dienas sulauktų iš „Regitros“ SMS žinutės arba elektroninio laiško su informacija apie artėjančią dokumentų galiojimo termino pabaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas