Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Spenglos“ vaikams – saugaus eismo pamokos lenktynėse

Įsibėgėjusio „Metų automobilio 2017“ rinkimų maratono karavanas užsuko į Valkininkų vaikų globos namus „Spengla“. Tradicinės dalybos geromis emocijomis – pasivažinėjimas įspūdingiausiais konkurso modeliais – šįkart buvo paįvairintos keletu pragmatiškų dalykų: saugaus eismo eksperimentais ir improvizuotomis lenktynėmis.
„Metų automobilio 2017“ komisija apsilankė Spenglos vaikų globos namuose
„Metų automobilio 2017“ komisija apsilankė Spenglos vaikų globos namuose / Vytauto Pilkausko nuotr.

Tokia auditorija dėmesį paprastai išlaiko ilgių ilgiausiai 5 minutes, iškart po „laba diena“, Lietuvos žurnalistų autoklubo komanda globos namų aktų salėje išjungė šviesas ir, fotografams panaudojus blykstę, paprašė vaikų suskaičiuoti, kiek žmonių stovi scenoje. Žinoma, teisingai suskaičiuoti iki 8 nepavyko, nes pusė atvykėlių atšvaitus buvo paslėpę kišenėse.

Remiantis Lietuvos Automobilių kelių direkcijos (LAKD) duomenimis, per 10 mėnesių Lietuvoje eismo įvykių įvyko apie 12 proc. daugiau nei pernai per tą patį laiką, tačiau žuvusių eismo įvykiuose skaičius sumenko beveik 16 proc. Visgi vis dar reikšmingai prie nelaimių statistikos prisideda nelaimingi atsitikimai tamsiu paros metu. Vaikai gavo progą savo akimis įsitikinti, kad tamsiame kelyje pėstieji, neturintys atšvaitų, yra kone nematomi ir tokia kelionė pėsčiomis gali baigtis nesėkmingai.

Tad jiems išdalytus atšvaitus mažieji suskubo segtis dar čia pat, aktų salėje. Pirmieji atšvaitai padedant žurnalistams pasitarnavo panorus pasipuošti ir išmokti, kaip ir kur reikia juos segti, kitus vaikai jau patys segėsi prie striukių ir kuprinių.

Vytauto Pilkausko nuotr./„Metų automobilio 2017“ komisija apsilankė Spenglos vaikų globos namuose
Vytauto Pilkausko nuotr./„Metų automobilio 2017“ komisija apsilankė Spenglos vaikų globos namuose

Antrasis susitikimo su vaikais „kėlinys“ vienu metu vyko dviejose vietose. Vyresnieji „Spenglos“ vaikai išrūko pasivažinėti pačiais naujausiais konkurso automobiliais. Žinoma, daugiausiai dėmesio sulaukė tie modeliai, kuriuose, pavyzdžiui, kaip „Ford Focus RS“ įspūdingai veikė išmetimo sistema, arba kaip „Renault Scenic“ pagal norus keitėsi automobilio apšvietimo spalva, daug šūksnių sulaukė tyliai, tik padangoms ošiant, riedantis „Toyota Prius“ hibridas.

Globos namų mažiausieji patys sėdo vairuoti. Tiesa, ne prie automobilio, o elektrinio keturračio vairo, mat šitaip – lenktynėse po stogu – buvo patikrintos jų saugaus eismo žinios. Kad užduotis neatrodytų pernelyg paprasta, trasa buvo pažymėta ne tik kūgeliais, bet ir miniatiūriniais kelio ženklais, žyminčiais stovėjimo aikštelę, pėsčiųjų zoną, gyvenvietę, perėją ir kitais. Dar daugiau – visi vaikai, privažiavę „pėsčiųjų perėją“, turėjo sustoti ir praleisti ją einantį vieną varžybų teisėjų.

Įspūdį „Spenglos“ globotiniams paliko ir pratimas su specialiais akiniais, leidžiančiais be jokios žalos pajusti, kaip orientuojasi neblaivus asmuo. Skirtingo stiprumo apsvaigimo iliuziją sukuriančius akinius ant nosių užsidėję vaikai bandė eiti tiesia linija dėliodami koją už kojos, tiesa, daugumai šis pratimas pasirodė sunkiai įveikiamas. Ne ką lengviau vaikams sekėsi ir įmesti kamuolį į krepšinio lanką – kamuolys vis skriejo pro šalį.

Šis apsilankymas vaikų globos namuose – ne pirmasis Lietuvos žurnalistų autoklubui. Praėjusiais metais žurnalistai drauge su Alytaus vaikų globos namų auklėtiniais surengė varžybas kartodrome ir pasivažinėjo į geriausio 2016 m. automobilio vardą pretenduojančiais modeliais, o per visus metus surengė visą varžybų gokartais seriją, kurioje į kiekvienas pakviesdavo vis kitų globos namų auklėtinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas