Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tikrinantis asmeniniu alkotesteriu, galima pridaryti klaidų

Patikrinimai alkotesteriu nuo vairavimo išgėrus sulaiko toli gražu ne visus. Statistiškai, du kilometrus iš šimto Europos keliais nuvažiuoja neblaivūs vairuotojai. Paradoksalu, tačiau vairuotojai, manantys, kad išgėrus alkoholio ir pasitikrinus blaivumą patikimu ir tiksliu asmeniniu alkotesteriu iš karto galima vairuoti, rizikuoja. Reikia laikytis keleto svarbių tikrinimo alkotesteriais taisyklių.
Asmeninis alkotesteris
Asmeninis alkotesteris

Jei nesiruošiate vairuoti, bet vartojote alkoholinių gėrimų ir norite sužinoti kokia yra jūsų organizmo reakcija į alkoholį, galite drąsiai tikrintis ir eksperimentuoti asmeniniais alkotesteriais. Vakare vartojote alkoholio, ryte jaučiatės žvalūs ir pailsėję, tačiau nesate tikri, ar jau galite sėsti prie vairo? Šioje situacijoje taip pat verta ir reikia pasitikrinti. Jei alkotesteris parodys nors kiek alkoholio, net jei rodomos promilės neviršys leistinos ribos, geriausia palaukti, kol alkotesteris „rodys nulius“.

Gali būti taip, kad alkotesteriu pasitikrinsite dar girtėjimo fazėje, alkotesteris rodys, kad neviršijate leistinos vairuoti ribos, tačiau po kurio laiko girtumas bus padidėjęs

Nors asmeninis alkotesteris parodo tikslų ir patikimą rezultatą, pavojus slypi kitur. Mariaus Anusausko, bendrovės „Alkotesteris“ vadovo teigimu, veiksmų seka: alkoholio vartojimas – pasitikrinimas asmeniniu alkotesteriu – vairavimas, iš esmės yra neteisinga.

„Vartojus alkoholio, jo koncentracija kraujyje kurį laiką didėja. Tai labai individuali organizmo reakcija, priklausanti nuo įvairių aplinkybių – suvalgyto maisto kiekio, nuovargio, vartoto alkoholio rūšies ir stiprumo, organizmo gebėjimo skaidyti alkoholį. Gali būti taip, kad alkotesteriu pasitikrinsite dar girtėjimo fazėje, alkotesteris rodys, kad neviršijate leistinos vairuoti ribos, tačiau po kurio laiko girtumas bus padidėjęs“, – sako M. Anusauskas.

Maistas yra vienas iš faktorių, darantis įtaką organizmui įsisavinant alkoholį, tačiau mitas yra tai, kad alkotesteriai gali parodyti girtumą vartojus kokio nors maisto, kurio sudėtyje nėra alkoholio. ES ir Lietuvos standartus atitinkantys asmeniniai ir profesionalūs alkotesteriai su elektrocheminiais jutikliais reaguoja tik į alkoholį. Jei iškvėptame ore alkotesteris parodė alkoholį, tai reiškia vieną – alkoholio buvo išgertame gėrime arba suvalgytuose maisto produktuose.

Kita taisyklė, galiojanti tikrinantis tiek asmeniniais, tiek ir profesionaliais alkotesteriais – reikia įvertinti galimą „burnos alkoholio“ įtaka tikrinimo rezultatui. Išgėrus alkoholio, suvalgius šokolado su likerio ar brendžio įdaru, pasipurškus alkoholio turinčiu burnos gaivikliu, burnoje kurį laiką lieka alkoholio garų. Tikrinant žmogaus blaivumą iš karto po šių produkto vartojimo, šie alkoholio garai pateks į alkotesterį ir bus išmatuoti, o matavimo alkotesteriu rezultatai bus netikslūs.

Tyrimais nustatyta, kad burnoje likęs alkoholis pasišalina maždaug per 8-10 min. Dėl to alkotesterių naudojimo instrukcijose yra numatyta, kad tikrinimas alkotesteriu atliekamas praėjus 15-20 min. po alkoholio turinčių produktų vartojimo, kai tikrinamojo burnoje jau nebus likę alkoholio garų, galinčių turėti įtakos tikrinimo rezultatams. Tiesa, kai kurie profesionalių alkotesterių modeliai gali turėti apsauginę, žymiai sumažinančią klaidos tikimybę „burnos alkoholio“ aptikimo funkciją, tačiau ją naudojant taip pat reikia laikytis 15-20 min taisyklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai