Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas: ką pamiršta tėvai, kalbėdami su vaikais apie saugų elgesį kelyje?

Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas, rašoma „Lietuvos draudimas“ pranešime spaudai.
Vasariška šiluma pasiekė Vilnių
Vasariška šiluma pasiekė Vilnių / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip rodo tyrimo rezultatai, tėvų nuomone, svarbiausias įgūdis vaikams saugiai dalyvauti eisme – tai žinoti, kaip saugiai kirsti važiuojamąją kelio ar gatvės dalį. Šį įgūdį, kaip dažniausiai akcentuojamą vaikams, nurodė net 91 proc. apklaustųjų.

„Vaikui savarankiškai keliaujant į mokyklą ar laisvalaikio užsiėmimus, saugus gatvės perėjimas iš tiesų yra labai svarbus dalykas. Tėvai ne veltui šiam veiksmui skiria daug dėmesio − kaip rodo statistika, pėsčiųjų perėjose įvyksta daugiausia eismo nelaimių, kuriose dalyvauja vaikai. Visgi nereikėtų pamiršti, kad mažametis turi žinoti ir kitus svarbius saugaus eismo principus. Taip jis galės būti pilnaverčiu eismo dalyviu ir saugiai jaustis gatvėse“, – pažymi „Lietuvos draudimo“ strategijos, klientų ir marketingo direktorė Aurelija Kazlauskienė.

Remiantis tyrimo duomenimis, antra pagal svarbą saugaus elgesio įgūdžių dalis yra susijusi su dviračiais ir paspirtukais. Du iš trijų apklaustųjų (69 proc.) mano, kad mažametis turėtų žinoti kaip dalyvauti eisme, kuriame žmonės važinėja dviračiais ir paspirtukais. Panaši dalis (68 proc.) pažymi, kad vaikas turėtų žinoti, kaip jam pačiam saugiai dalyvauti eisme važiuojant šiomis transporto priemonėmis.

„Dalyvavimas eisme judant dviračiu ar paspirtuku yra neatsiejama šiuolaikinio miesto dalis. Todėl vaikas privalo žinoti, kaip saugiai elgtis pačiam važiuojant šiomis transporto priemonėmis, ir kaip elgtis šalia jų. Kaip visada, geriausią pavyzdį teisingam važiavimui turi parodyti tėvai, tada vaikas geriau supras eismo principus ir drąsiai jausis būdamas jo dalimi“, – pažymi specialistė.

Jau ūgtelėję vyresnio amžiaus vaikai pradeda savarankiškai naudotis viešuoju transportu tam, kad nuvyktų į mokyklą ar sporto bei laisvalaikio užsiėmimus. Tyrimo duomenys atskleidžia, kad kone du trečdaliai apklaustųjų (66 proc.) mano, jog mokėti įsėsti ir teisingai išlipti iš viešojo transporto yra taip pat svarbu.

„Tėvų indėlis ir čia yra labai svarus. Būtina paaiškinti vaikui, kad viešojo transporto reikia laukti kiek atsitraukus nuo važiuojamosios kelio dalies. Taip pat reikia vaikui priminti, kad išlipus iš autobuso ar troleibuso negalima eiti per gatvę prieš transporto priemonės priekį ar galą“, – sako A.Kazlauskienė.

Dar vienas svarbus įgūdis, kurį tėvai neretai pamiršta aptarti su savo mažamečiais – ką daryti įvykus nelaimei. Pasak ekspertės, vaikas privalo žinoti ne tik tai, kad įvykus nelaimei reikia skambinti tėvams, bet ir nebijoti kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112. Šis suformuotas įgūdis padės išvengti streso tokio atsitikimo metu, greitai reaguoti į susidariusią situaciją bei padėti sau ar nelaimės ištiktam draugui.

Kaip ir kasmet, bendrovė „Lietuvos draudimas“ rugsėjo mėnesį vykdo socialinę akciją „Apsaugok mane“, kurios metu visus šalies moksleivius apdraudžia nuo nelaimingų atsitikimų keliuose. Šį rugsėjį apdraustų šalies moksleivių skaičius siekia 358 tūkst.

Draudimo apsauga ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklinio amžiaus vaikams automatiškai įsigaliojo pačią pirmąją rugsėjo dieną ir galios iki pat rugsėjo 30 dienos pabaigos. Tam, kad draudimo apsauga galiotų, tėveliams ir globėjams nieko papildomai nereikia daryti. Draudimo suma, skiriama vienam moksleiviui, priklauso nuo patirtų sužalojimų ir gali maksimaliai siekti iki 5 tūkst. eurų.

„Lietuvos draudimas“ kartu su saugaus eismo specialistais iš Policijos departamento ir pradinio ugdymo ekspertais išleido pradinukams skirtą knygą „Saugus kelyje“. Knygoje pasitelkus nuotaikingas iliustracijas ir juokelius į vieną vietą sudėti patarimai, kaip saugiau elgtis gatvėje, kelyje, parke ar autobuse.

Knygą „Saugus kelyje“ parašė Paulius Norvila, iliustravo Simonas Kvintas, ją išleido leidykla „Baltos lankos“. Knygą galima įsigyti šalies knygynuose ir didžiuosiuose prekybos centruose, o elektroninė leidinio versija prieinama nemokamai portale „Apsaugok mane“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas