Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta žinoti kiekvienam: kaip taisyklingai ir saugiai tempti automobilį lynu?

Geriau jau tokių įgūdžių pritaikyti realiame gyvenime nereikėtų, tačiau, kaip tempti kitą automobilį lynu, būtina žinoti. Automobilis gali sugesti kiekvienam iš mūsų, nepriklausomai nuo jo metų ar markės, tad informacija, pateikiama šiame straipsnyje, bus naudinga kiekvienam vairuojančiam.

Geriau išvengti

Tiek saugaus eismo specialistai, tiek mums padėję vairavimo mokyklos „Autologija“ vairavimo instruktoriai vieningi – jeigu įmanoma to išvengti, geriau šio veiksmo viešo naudojimo keliuose neatlikti.

Visgi jeigu kitos išeities nėra, kvieskite draugą, kolegą, giminaitį – bet ką, kurio automobilis yra sunkesnis už sugedusį. Automobilio tempimas nėra aukštoji matematika ir šį veiksmą gali atlikti bet kuris vairuotojas, tačiau, norint tempti saugiai ir taisyklingai, reikia ne tik specifinių žinių, bet ir praktikos.

Kaip teigia vairavimo mokyklos „Autologija“ direktorius ir vairavimo instruktorius Kastytis Povilaitis, šiuo metu mokiniams yra tik išdėstoma tempimo teorija, bet kaip tai atlikti – nemokoma:

„Apskritai šiais laikais ką tik vairavimo pažymėjimą gavę mokiniai nebėra tokie ūkiški kaip seniau, retas kuris moka pakeisti kelyje pradurtą padangą, ką bekalbėti apie kito automobilio tempimą“, – tikina K.Povilaitis.

Tai tik įrodo, kad tokios žinios labai reikalingos, kai kito būdo transportuoti automobilį nėra. Taigi, kaip saugiai ir taisyklingai nutempti automobilį, kai šis sugedo? Kokių priemonių reikia, o kada tempti negalima?

Priemonės

Jeigu jūs su savimi nesivežiojate buksyravimo lyno su kabliais, šiam procesui atlikti tiks ir paprasta virvė. Naudojant paprastą virvę, kuri dažniausiai būna pilkšvų atspalvių, ją būtina paženklinti ryškiaspalvėmis audinio skepetomis, pageidautina, kad medžiaga būtų pririšta kas metrą.

Jeigu virvės galuose nėra kilpų, ją galima rišti, tačiau tai yra nerekomenduojama. O jeigu virvė visgi turi kilpas, tačiau neturi kablio užsegimui, galima ją perkišti per automobilio kilpą ir tarp jų įstatyti tvirtą medžiagą, pavyzdžiui, mechaniko raktą. Turėkite omenyje, kad raktas turi būti tvirtas, ne per plonas, nes gali sulinkti, tačiau ir nedidelis, nes posūkiuose gali subraižyti automobilio kėbulą.

Jeigu jūsų automobilio kilpa yra įsukama, o tokios neturite, tai bene visais atvejais bus padėtis be išeities. Kabinti virvę kitose vietose bus nesaugu ir greičiausiai pasibaigs transporto priemonės apgadinimu. Jokie virvės užkišimai už buferio, rišimas per kardaninį veleną ir panašios chaltūros neišgelbės – neturint kilpos vienintelė išeitis yra kviesti techninę pagalbą.

Apribojimai

Tempti automobilį galima tikrai ne visada. Kviesti techninę pagalbą, kuri pasirūpins jūsų nelaimėliu, reikia tada, kai neveikia tempiamo automobilio vairo mechanizmas, stabdžiai, kai kurie šviesos elementai ir bet kas, dėl ko automobilis negalėtų dalyvauti eisme.

Automobilio su automatine pavarų dėže tempti taip pat negalima, tačiau toks automobilis gali būti tempiantysis. Kaip teigia vairavimo instruktorius ir lenktynininkas Rokas Markevičius, jeigu tempiama automatinę pavarų dėžę turinčiu automobiliu, nereikėtų važiuoti daugiau nei 50 km/val greičiu.

Daugiau patarimų iš instruktorių lūpų ir praktinę demonstraciją, kaip reikia tempti, pamatysite žemiau esančiame vaizdo įraše.

VIDEO: Ką reiktų žinoti tempiant automobilį lanksčiąja vilktimi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai