Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje

Nemažos dalies vairuotojų akimis visos lengvųjų automobilių padangos vis dar yra panašios ar net vienodos: juodos ir apvalios. Todėl atėjus laikui keisti padangas pasitaiko pirkėjų, kurie neskiria pakankamo dėmesio jų kokybei ir eksploatacinėms savybėms bei jas renkasi tik pagal kainą. Toks pasirinkimas – tai nuosprendis kokybei ir, kas svarbiausia, savo bei artimųjų ir kitų eismo dalyvių saugumui ar net gyvybei.
Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje
Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje / Įmonės atstovų nuotr.

„Apklausos rodo, kad tokiame pasirinkime, kai sprendimas dėl naujų padangų įsigijimo priimamas tik pagal kainą, yra didelis prieštaravimas. Paklausę bet kurio vairuotojo dažniausiai sulauksime atsakymo, kad jiems kelyje svarbiausia – saugumas. Tačiau atėjus padangų keitimo sezonui, kai parduotuvės būna sausakimšos, dalis pirkėjų vis dar skuba ir neįsigilina į padangų parametrus, kad pasirinktų saugiausias“, – pasakoja pasaulinės padangų gamintojos atstovo „Goodyear Baltic“ pardavimų vadovas Baltijos šalyse Martinas Grinbergas.

Tendencija – rinktis saugesnes padangas

Įvairias padangas Lietuvoje siūlančios bendrovės „Juta“ ekspertai teigia, kad besirenkančių padangas tik pagal kainas vis dar pasitaiko, tačiau pastarųjų metų vyraujanti tendencija – rinktis kokybiškas padangas.

„Klientai vis dažniau renkasi premium prekių ženklų padangas, rodančias puikius saugumo testų rezultatus. Matome, kad saugumas – prioritetas daugeliui klientų. Beje, buvę ekonominės klasės padangų klientai pastaruoju metu taip pat vis dažniau renkasi aukštesnės kokybės padangų gamintojus“, – teigia „Juta“ padangų specialistas Arnas Malinauskas.

Anot jo, vienas svarbiausių rodiklių renkantis padangas – stabdymas ant šlapios kelio dangos. Šis rodiklis kiekvienai padangai yra vertinamas nuo A iki E raidės. A – geriausias pasirinkimas siekiant trumpiausio stabdymo kelio ir didžiausio saugumo.

„Tačiau klientui renkantis padangas visada teiraujamės, kokiais keliais važiuoja daugiausia. Žiemos sezonui, kai važiuojama sniegu ir ledu padengtu keliu, klientui patariame rinktis minkšto mišinio padangas“, – atkreipia dėmesį A.Malinauskas.

3 mm reikalavimas

„Jutos“ padangų specialistai konstatuoja, kad dalis klientų vis dar nevertina padangos pagal saugumo parametrus, o renkasi ekonomiškiausią variantą. Taip pat pastebima, kad dalis vairuotojų žieminėmis padangomis važinėja ir vasarą. Beje, žieminės padangos dėl minkštesnio gumos mišinio šiltuoju metų laiku linkusios ypač dilti, o jų stabilumas ir saugumas, dėl gerokai pailgėjusio stabdymo kelio, sumažėja.

Taip pat reikia prisiminti, kad Kelių eismo taisyklėse nurodyta, jog žiemines padangas privaloma keisti, kai protektoriaus gylis yra mažesnis nei 3 mm. Premium padangų gamintojai jas rekomenduoja keisti protektoriui nusidėvėjus iki 4 mm.

Įmonės atstovų nuotr./Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje
Įmonės atstovų nuotr./Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje

„Tačiau ne tik protektoriaus gylis yra svarbus. Klientui rekomenduojame keisti padangas, kai jos netolygiai nusidėvi arba turi pažeidimų, kurie gali daryti įtaką saugumui kelyje. Taip pat reikėtų keistis senesnes nei 7–8 metų žiemines padangas, net jei jos nėra nusidėvėjusios, nes su metais padangų kokybė gerokai suprastėja“, – patarimais dalinasi „Jutos“ padangų specialistas.

Ano jo, kadangi Lietuvoje vyrauja ryškūs sezoniniai orai: turime žiemas ir su minusine temperatūra, ir su daug kritulių (lietus, šlapdriba, sniegas), specialistai rekomenduoja šaltajam metų sezonui rinktis žiemines padangas, o vasarai – vasarines. Kitose šalyse, kur klimatas visus metus yra tolygus, – puikus sprendimas yra universalios padangos.

34 iš 54 – pašalintos dėl nesaugumo

M.Grinbergas primena, jog per padangų pardavimo piką pardavėjas ne visuomet gali skirti pakankamai laiko, kad išsamiai papasakotų apie padangų savybes ir skirtumus.

„Rekomenduoju prieš perkant padangas pačiam perskaityti automobilinėje žiniasklaidoje publikuojamus testų rezultatus. Rasite daug naudingos informacijos apie jums svarbius rodiklius. Pavyzdžiui, autoritetingo automobilistams skirto leidinio „Autobild“ šių metų žieminių padangų bandymai parodė, kad po stabdymo testo buvo pašalintos 34 iš 54 padangų. Skirtumas tarp geriausių ir prasčiausių padangų, stabdant ant šlapio kelio nuo 80 km/h iki visiško sustojimo, – beveik 12 m!“, – atkreipia dėmesį „Goodyear Baltic“ pardavimų vadovas Baltijos šalyse.

Labai svarbų vaidmenį garantuojant jūsų saugumą bei gyvybę atlieka ir padangos konstrukcija bei tinkamas gumos mišinys

Kai geriausiomis padangomis apautas automobilis jau buvo sustojęs, su prasčiausiomis padangomis vis dar važiavo apie 30 km/val. greičiu. Jei būtų stabdoma prieš perėją, – per ją einančiam pėsčiajam grėstų mirtinas pavojus. M.Grinbergas pastebi, kad tarp diskvalifikuotų padangų – daugybė Lietuvos rinkoje parduodamų prekių ženklų. Anot jo, nesunku priimti teisingą sprendimą, kai pasigiliname į svarbias padangų savybes.

„Padangos nėra prabangos prekė, kur permokate už prekės ženklą. Saugių padangų kūrimas, suprantama, kainuoja, bet remdamiesi naujausiomis technologijomis gamintojai užtikrina jų geresnę visapusišką kokybę. Beje, gražiai nukopijuoto protektoriaus rašto saugumui užtikrinti neužtenka, nes labai svarbų vaidmenį garantuojant jūsų saugumą bei gyvybę atlieka ir padangos konstrukcija bei tinkamas gumos mišinys“, – teigia „Goodyear Baltic“ pardavimų vadovas Baltijos šalyse.

Naujienos – vertinantiems saugumą žiemos kelyje

Tarp šio sezono žieminių padangų geriausių naujienų jis mini vieno iš didžiausių pasaulyje padangų gamintojo kūrinius – „Goodyear UltraGrip Ice3“ ir „UltraGrip performance 3“. M.Grinbergas atkreipia dėmesį, kad šių padangų asortimentas ypač platus – nuo 14 iki 22 colių ir tenkina įvairių lengvųjų bei SUV automobilių savininkų poreikius.

Pavyzdžiui, padangai „Goodyear UltraGrip Ice3“ gaminti sukurtas prisitaikantis ir temperatūrai mažiau jautrus mišinys. Dėl to padanga net 35 proc. minkštesnė ir labai žemoje temperatūroje (-30 laipsnių), o tai garantuoja geresnį sukibimą su lediniu kelio paviršiumi. Dizaino sprendimas lėmė net 20 proc. didesnį padangos paviršiaus kontakto plotą su kelio danga, kas užtikrina geresnį pavaldumą ant ledo, ypač sunkesniems automobiliams. Šių padangų protektorius gali didžiuotis turėdamas net 21 proc. daugiau sukibimo briaunelių – tai lemia ir geresnį greitėjimą, ir trumpesnį stabdymo kelią, ypač ant sniego.

Įmonės atstovų nuotr./Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje
Įmonės atstovų nuotr./Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje

Padanga „UltraGrip performance 3“ pasiūlyta net 13 naujų dydžių, taip pat ir „UltraGrip Cargo“ – lengviesiems sunkvežimiams. Jos gamyboje naudojamos inovacijos ir technologijos užtikrina puikų sukibimą ir stabdymą bet kokomis žiemos sąlygomis. Pavyzdžiui, pasitelkus technologiją „Snow Protect“ padangos šonuose sukurti grioveliai ir briaunelės pagerina sukibimą ant minkšto ir gilaus sniego tartum sniego grandinės, o dėl daugybės patobulintų įrėžų pagerėja stabdymas ir pavaldumas ant sniego. Technologijos „Wet Grip+“ panaudojimas leidžia padangai demonstruoti puikias savybes ir sukibimą šlapiame kelyje dėl geresnio vandens išskaidymo ir išstūmimo į šonus. Beje, naujausiuose TUV ypač gerų savybių žieminių padangų segmento bandymuose „UltraGrip performance 3“ tarp konkurentų demonstravo geriausius pavaldumo rezultatus ir ant sniego, ir kitomis žiemos sąlygomis – stabdant šlapiame bei sausame kelyje.

Beje, minėtas leidinys „Autobild“, išbandęs 20 gamintojų padangas lengviesiems, bekelės ir sportiniams automobiliams, kompaniją „Goodyear“ pripažino geriausia šių metų žieminių padangų gamintoja.

VIDEO: Visos padangos juodos ir apvalios: pasitikrinkite, kiek jos saugios žiemos kelyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas