Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 31 /12:10

„Elektrum“ didžiausio jėgainių parko paleidimą nukėlė jau penktą kartą: bandymams reikia daugiau saulės

Netoli Gargždų elektros kompanijos „Elektrum Lietuva“ vystomas „Bičiulystės“ parkas vis dar negali vykdyti komercinės veiklos, nors techniškai jis veikia nuo rugsėjo. Bendrovės atstovai teigia, kad strigo dokumentacijos patvirtinimas – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įpareigojo atlikti bandymus su „Litgrid“ dispečeriais, tačiau tam reikia daugiau laiko ir daugiau saulės.
Saulės jėgainių parkas
Saulės jėgainių parkas / Shutterstock nuotr.

Pagal pirminį planą parkas turėjo būti pilnai užbaigtas dar 2023 m. kovą, tačiau jo paleidimas buvo jau keliskart nukeltas. Paskutinį kartą klientams buvo žadėta, kad jie taps pilnaverčiais parko savininkais iki gruodžio 31 d.

Dalis į šį pažadą pažiūrėjo skeptiškai – ir buvo teisūs. Gruodžio pabaigoje klientams buvo atsiųstas eilinis laiškas, kuriame teigiama, kad oficialus parko paleidimas nukeliamas jau penktą kartą – šįsyk iki vasario 15 d.

„Pagal darbų grafiką matome, kad mums dar liko keli svarbūs žingsniai, ir iki metų pabaigos nespėsime parko perduoti Jums. Esame priversti pranešti apie dar vieną termino nukėlimą, šįkart iki 2024 m. vasario 15 dienos. Atitinkamai pratęsėme sąskaitų už įsigytą saulės parko dalį apmokėjimo terminą. Atsiprašome Jūsų, mums dalintis šia žinia su Jumis šventiniu laikotarpiu yra itin nesmagu. Tikrai darome viską, kas mūsų galioje. Be jokios abejonės, kai saulės parkas bus perduotas Jums, Jūs turite teisę kreiptis dėl kompensacijos“, – rašoma laiške, kurį gavo klientai.

Bendrovė teigia per pastaruosius du mėnesius gerokai pasistūmėjusi su parko pridavimo dokumentacijos tvarkymo darbais: užbaigti natūriniai bandymai, gauta tai patvirtinanti ataskaita iš ESO, pateikti reikalingi dokumentai VERT galutinei techninei pažymai gauti.

„Procedūros užtruko, nes papildomai turėjome įregistruoti abonentinio kabelio apsauginę zoną Registrų centre – tai naujas reikalavimas, anksčiau tokios pareigos saulės parkų vystytojams nebuvo“, – 15min nurodė „Elektrum“ Komunikacijos ir partnerysčių vadovė Jūratė Rupšienė.

„Elektrum“ aiškina, kad parko pridavimui koją pakišo dar viena nenumatyta aplinkybė – „Bičiulystės“ saulės parkas yra pajungtas į ESO tinklą, tačiau dėl didelės galios (viršija 5 MW ribą) atsirado VERT reikalavimas atlikti bandymus ir su „Litgrid“ dispečeriais.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Elektrum“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Elektrum“

„Kadangi kol kas Lietuvoje beveik nėra tokių bandymų praktikos su „Litgrid“, derinimo procesas yra sudėtingas, nes kiekvieną žingsnį privalome pasitvirtinti su skirtingomis institucijomis. Organizuojame bendrus susitikimus su „Litgrid“ bei VERT atstovais, kurie taip pat stengiasi padėti ir įvykdyti visus teisės aktų reikalavimus sparčiausiu įmanomu būdu. Šioms procedūros iš savo pusės skiriame maksimalų prioritetą, tačiau naujiems reikalavimams įgyvendinti paprasčiausiai reikia daugiau laiko, bandymams – daugiau saulės“, – teigė J.Rupšienė.

Įprastai laikotarpis nuo lapkričio iki vasario imtinai Lietuvoje yra mažiausiai saulėtas. Saulės energijos gamyba ženkliai pakyla nuo kovo ir laikosi praktiškai iki spalio.

Bendrovės atstovai nurodė, kad dalis klientų, nusprendusių nebelaukti parko pridavimo, jau pasinaudojo teise nutraukti sutartį.

„Mums labai nemalonu šiuo šventiniu laikotarpiu dalintis su klientais žinia apie dar vieną saulės parko termino nukėlimą. Suprantame jų nusivylimą, todėl mažiausiai, ką galėjome padaryti – tai dar kartą atsiprašyti ir pasiūlyti kreiptis kompensacijų, kai parkas jau veiks. Tiems, kas vis tik nusprendžia nebelaukti, primename, kad jie gali nutraukti sutartį paskambinę mums bei užpildę prašymą grąžinti sumokėtą avansą“, – komentavo J.Rupšienė.

Belaukiant parko, baigėsi skirtos APVA paramos terminas

Apie 13 MV galios „Bičiulystės“ parko bėdas 15min šiais metais rašė jau ne kartą.

Galutinis pridavimo terminas paskutinį kartą buvo pavėlintas nuo spalio 31 d. iki gruodžio 31 d. Prieš tai žadėta parką priduoti rugsėjo 30 d., dar anksčiau – liepos 31 d.

Tiesa, ši data buvo įrašyta bent jau kai kurių klientų sutartyse – nors tikėtąsi užbaigti parką 2023 m. kovą, bendrovė pasiliko vietos manevrams iki jau minėtos liepos 31 d..

Tuo metu šio parko klientai portalui pasakojo patekę į keblią situaciją – rugpjūtį baigėsi dalies „Bičiulystės“ parko klientų paramos terminai. Kadangi parkas dar nebuvo užbaigtas laiku, jie jos neteko.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) iškart paskelbė naują paramos paraiškų teikimo kvietimą, tačiau klientai, tokie kaip 15min skaitytojas Aurelijus S., ilgai laukė jos patvirtinimo.

Shutterstock nuotr./Saulės jėgainės
Shutterstock nuotr./Saulės jėgainės

Kita problema, kurią dar spalį nurodė klientai – anksčiau sutartys tarp „Elektrum“ ir jėgaines „Bičiulystės“ parke įsigijusių klientų buvo matomos „Elektrum“ tinklapio savitarnoje, tačiau rugsėjį jos staiga tapo nebeprieinamos. 1150 kW galios elektrinę rezervavusio Aurelijaus S. atveju tai sukėlė nesklandumų, nes jis teigė, kad nežinodamas sutartyje įrašytų duomenų, jos negalėjo nutraukti.

Kompanijos atstovai 15min tuomet komentavo, kad tai laikinas sutrikimas, tačiau klientai nurodo, kad per du mėnesius ši problema taip ir nebuvo išspręsta.

Tai, kad sutartys vis dar neprienamos, 15min patvirtino ir „Elektrum“ „Elektrum“ Komunikacijos ir partnerysčių vadovė J.Rupšienė.

„Dėl techninių nesklandumų savitarnoje laikinai vis dar nėra pateikiamos klientų pasirašytos saulės parkų sutartys. Problemą žinome, tvarkome ir iki sausio pabaigos ji bus išspręsta. Natūralu, kad klientas privalo turėti galimybę savitarnoje rasti savo sutartį, taip ir bus artimiausioje ateityje“, – nurodė atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas