Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 20 /13:55

ES Teismas: „Uber“ yra taksi paslaugų teikėja

Europos Sąjungos aukščiausiasis teismas trečiadienį nusprendė, kad „Uber“ yra eilinė transporto paslaugų teikėja, o ne vien keleivių pavėžėjimo paslaugų programėlė, ir tai reiškia, kad šalys gali reglamentuoti jos veiklą.
„Uber“
„Uber“ / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Taksi „Uber“

„Paslauga, kurią teikia „Uber“, sujungdama asmenis su neprofesionaliais vairuotojais, patenka į transporto srities paslaugų kategoriją“, – pareiškė Europos Sąjungos Teisingumo Teismas, priėmęs sprendimą byloje, kurią iškėlė Ispanijos taksi vairuotojų asociacija.

„Taigi valstybės narės gali reglamentuoti tos paslaugos teikimo sąlygas“, – pareiškė teismas.

Ši byla yra dar vienas smūgis skandalų krečiamai „Uber“, kuri, nesilaikydama vietos taisyklių, sukėlė vietos taksi vairuotojų ir pareigūnų pasipiktinimą.

Bylą iškėlė Barselonos taksi vairuotojų asociacija, mananti, kad „Uber“ yra taksi paslaugų įmonė, kuriai turi būti taikomos tokioms transporto priemonėms nustatytos taisyklės.

„Uber“, savo paslaugas teikianti daugiau kaip 600 pasaulio miestų, tvirtina, jog tėra paslaugų teikėja, vartotojams padedanti rasti juos pavėžėsiančius vairuotojus.

Tačiau įmonė sulaukė didžiulio taksi įmonių ir kitų konkurentų pasipriešinimo, nes, anot jų, išvengia didelių išlaidų reikalaujančių taisyklių dėl, pavyzdžiui, vairuotojų mokymo ir jų bei transporto priemonių licencijavimo.

„Uber“: pokyčių beveik nebus

Reaguodamas į sprendimą, „Uber“ išplatino tokį komentarą:

„Šis sprendimas nelems pokyčių daugelyje ES šalių, kuriose jau veikiame pagal ten galiojančius transporto įstatymus. Tačiau milijonai europiečių ir toliau negali naudotis programėlėmis kaip mūsų. Kaip anksčiau yra sakęs mūsų naujasis generalinis direktorius, reguliuoti tokių paslaugų kaip „Uber“ veikimą yra normali praktika ir toliau tęsime dialogą su miestais visoje Europoje. Remdamiesi tokia pozicija sieksime užtikrinti, kad kiekvienas galėtų patikimai keliauti vienu mygtuko bakstelėjimu“.

Pavadino socialine pergale

Ispanijos taksi vairuotojų asociacija pergalę prieš Jungtinių Valstijų pavėžėjimo paslaugas teikiančią bendrovę „Uber“ pavadino „socialine pergale“.

„Tai iš tiesų yra socialinė pergalė, ir visa visuomenė iš to gaus naudos“, – sakė „Elite“ asociacijos atstovas Ivanas Esma. Tiesa, jis pripažino, kad laukia „ilgas kelias“, kol teismo sprendimas bus įgyvendintas.

Tuo tarpu kitas asociacijos atstovas – Alberto Alvarezas – kovą su „Uber“ prilygino „Dovydo ir Galioto kovai“.

„Šis teismo sprendimas siunčia žiną visuomenei, kad jeigu yra valia, bus ir būdas“, – sakė jis.

Taksi vairuotojams atstovavusi advokatė Montse Balague pridūrė: „Šis teismo sprendimas aiškiai pasako, kad žaidimo taisyklės visiems yra vienodos“.

Dabar byla bus grąžinta Barselonos teismui, kuris priims sprendimą. Tačiau „Uber“ dar galės jį skųsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento