Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laivas „Ruby“ su pavojingu kroviniu dar neįplaukė į Danijos vandenis

Pavojingą 20 tūkst. tonų amonio nitrato krovinį gabenantis laivas „Ruby“ šeštadienį turėjo įplaukti į Danijos vandenis pakeliui į Baltijos jūrą. Tačiau sekmadienį laivas tebėra Norvegijos vandenyse Šiaurės jūroje. Laivas turi įtrūkimų korpuse, jis buvo išprašytas iš Norvegijos Tromsės uosto, laivą atsisako priimti ir keli Švedijos uostai.
Krovininis laivas „Ruby“
Krovininis laivas „Ruby“ / Nuotr. iš www.vesseltracker.com

Laivybos eismą stebinčios bendrovės „Marine Traffic“ duomenimis, su Maltos vėliava plaukiojantis krovininis laivas „Ruby“ vis dar yra Norvegijos vandenyse ir per paskutinę parą ne ką pasistūmėjo. Kaip rašo Danijos portalas Dr.dk, panašu, kad laivo planai galėjo pasikeisti.

Penktadienio vakarą valstybinė locmanų bendrovė „DanPilot“ danų žiniasklaidą informavo, kad šeštadienį į laivą įlips locmanas. Tačiau naujausiais duomenimis, bendrovės locmano užsakymas atšauktas. Vietinius vandenis išmanantys locmanai padeda saugiai perplaukti siaurus sąsiaurius Danijos vandenyse, išvengiant susidūrimų ir seklumų.

Danijos jūrų administracijos teigimu, jei krovininis laivas turi plaukti per Danijos vandenis su pavojingu kroviniu, būtina ir locmano, ir lydinčio vilkiko pagalba.

„DanPilot“ atstovė spaudai Anne Heinze danų portalui „Nordjyske“ patvirtino, kad laivas „Ruby“ šeštadienį, kaip planuota, neįplaukė į Danijos vandenis, tačiau priežasčių išsamiau nekomentavo.

„Nordjyske“ šerštadienį susisiekė su Hanstholmo, Hirtshalso ir Skageno uostų uosto apsaugos tarnybomis. Visi jie neigia, kad laivas planuoja švartuotis jų uostuose.

Danijos jūrų administracija pasiuntė pasiuntė navigacinį įspėjimą netoli „Ruby“ plaukusiam kitam laivui, patardamas laikytis kuo didesnio atsargumo ir atstumo aplenkiant laivą su pavojingu kroviniu, rašo portalas.

Pavojingas krovinys – pažeistame laive

Į Las Palmą Ispanijoje krovinį gabenęs „Ruby“, rugpjūčio 22 dieną užplaukė ant seklumos netrukus po to, kai išplaukė iš Kandalakšos uosto Rusijoje, Murmansko srityje.

Skelbta, kad audros metu buvo pažeistas laivo korpusas, propeleris bei vairas.

„Ruby“ laivas su pavojingu kroviniu plaukia į Klaipėdą
„Ruby“ laivas su pavojingu kroviniu plaukia į Klaipėdą

Anot skandinavų žiniasklaidos, nepaisant šių pažeidimų, laivas tęsė ilgą 1600 km kelionę aplink Šiaurės Norvegiją ir prisišvartavo Norvegijos Tromsės mieste.

Rugsėjo 2 dieną Norvegijos policijai sužinojus apie pavojingą krovinį, jis buvo išprašytas iš uosto. Tuo metu maršruto kryptimi pasirinko Klaipėdos uostą, su kuriuo sutarta dėl laivo remonto.

Klaipėda su kroviniu nepriims

Tačiau Klaipėdos uosto vadovas Algis Latakas 15min šeštadienį sakė, kad su kroviniu laivas nebus įleistas ne tik į uostą, bet ir teritorinius Lietuvos vandenis. Laivą apsiimtų remontuoti Vakarų laivų gamykla Klaipėdoje, tačiau su viena sąlyga – jei krovinys būtų iškrautas kitame uoste.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Algis Latakas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Algis Latakas

Anksčiau šią savaitę A.Latakas žurnalistams yra sakęs, kad „Ruby“ jau sutarė su vienu uostu, kuriame galės išsikrauti krovinį. Tačiau šeštadienį teigė, kad padėtis gali būti pasikeitusi ir kol kas nežinoma, kur laivas galėtų būti iškrautas.

Panašu, kad laivas vis dar neradęs, kuriame uoste galėtų iškrauti 20 tūkst. tonų krovinį.

Švedijos valdžios institucijos taip pat nesutinka, kad laivas galėtų prisišvartuoti Geteborgo ir Uddevallos uostuose, esančiuose netoli apgyvendintų teritorijų, rašo dr.dk.

Kai kurie Danijos saugumo ekspertai įspėja, kad pavojingą rusišką krovinį gabenantis laivas gali būti Rusijos hibridinės atakos įrankis, siekiant stebėti NATO šalių reakcijas ir kurstyti įtampą.

„Ruby“ plaukioja po Maltos veliava, tačiau jo savininkai – Sirijoje.

Klaipėdos uosto vadovas A.Latakas 15min teigė, kad laivas gabena Rusijos kompanijos „FosAzot“ krovinį į Afrikos šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas